Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Poetul viselor trăieşte”

Odă Poetului

„Poetul viselor trăieşte”

În săptămâna care-l omagiază pe Mihai Eminescu, Mihaela Dindelegan proclamă în versuri: „Poetul viselor trăieşte".

Respectul pentru Poet, transpus în poezie, îşi defineşte forma în două noi cărţi ale autoarei Mihaela Dindelegan. „Poetul viselor trăieşte" şi „Odă Poetului" sunt două volume care conţin un mesaj elogios comun la adresa Poetului (indiferent de nume), chiar dacă prima este o piesă de teatru în versuri având ca erou principal tocmai poetul, iar a doua o carte cu poezii care gravitează în jurul aceluiaşi subiect. Privind valorile epice ca pe nişte lumini de stea care arată călătorului drumul în noaptea vieţii, Mihaela îşi aduce gândurile la picioarele Poetului ca un omagiu dăltuit în versuri:
Stau stele s-asculte ce vers nasc poeţii,
Să afle-n lumină mai multă încântare,
Să ardă mai sus, bucurând pe discreţii,
Timizi, paşi ce încearcă să urce în zare.
 
Le încântă privirea la cei ce au creat
Cuvinte în rime, făclii strălucite
Ce-n noapte întuneric la o parte au dat
Prin vii poezii şi strofe aurite.
 
Din miezul de foc se aprinde cântarea
Şi-n raze ţâşneşte puternic în afară,
Să alunge din gândul oricui înserarea,
S-o uite, căci aştri se arată în seară.
(Din miezul de foc)
 
Născută ca urmare a unui discurs despre opera şi filozofia lui Mihai Eminescu, respectiv despre opera lui Shakespeare, ţinut la Oradea de actorul Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional din Bucureşti, cartea „Poetul viselor trăieşte" pătrunde tainele existenţiale şi prezintă o viziune profundă asupra vieţii renăscută din propria-i nimicire. „Secretul vieţii-n moarte este scris / Şi din adânc de moarte nemurirea / Păşeşte în viaţă prin cerul deschis / Când curăţată-i e de rău trăirea", spune eroul acestei cărţi. În ea, autoarea arată puterea de nedescris a cuvintelor înălţătoare născute din inima Poetului autentic, cuvinte care pot să croiască o lume nouă, de vis, în locul celei care îşi vede sfârşitul iminent datorat urii şi răului pe care l-a promovat.
 Cartea „Odă Poetului" vine să aducă un omagiu în plus autorului de versuri inspirate. Considerându-se pe sine un închinător la zei atunci când priveşte spre Poet, Mihaela îşi arată respectul în rime, cu scopul de a-i fi acceptată aprecierea faţă de cei cărora se adresează. În volumul ei, autoarea a reunit poezii adresate atât unor poeţi contemporani, cât şi unora trecuţi în nefiinţă, dar şi versuri de omagiere a Celui care a născut Cuvântul cel mai înălţător pe care l-a auzit vreodată omenirea: Dumnezeu. În poezia de pe coperta acestei cărţi, Mihaela concluzionează:
Discipol al ambroziei găseşti
Versul poetului ce, înflăcărat,
Îţi dă să bei aromele-i cereşti,
Să te simţi zeu, şi nu doar împărat.
 
E pus în cupe şi-astfel măsurat
Să se reverse unduind afară
Atunci când vrea poetul înspumat
Să îl ofere ca pe-un vin în seară.
 
Fineţea lui pe limbă nu o simţi,
Ci în dulceaţă inima-nveleşte,
Căci se strecoară neatins de dinţi
Când în acorduri buza se-arcuieşte.
 
Aşa te-mbată de plăceri în rime
Şi te-ameţeşte toată mierea stoarsă
Din picurii de rouă ce-n sublime
Nopţi ţin spre zori privirea întoarsă.
 
Cele două cărţi vor fi lansate joi, 18 iunie, la Sala „Florica Ungur" în cadrul unei festivităţi în care elevi ai cercului de Teatru de la Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea vor interpreta primul capitol din cartea „Poetul viselor trăieşte". Volumele vor fi prezentate de dramaturgul, scriitorul şi editorul Mircea Bradu, căruia i se adaugă alte nume de referinţă din viaţa culturală locală. Partea muzicală va fi asigurată de compozitorul şi muzicianul Florian Chelu Madeva, alături de fiica sa, Alexandrina Chelu.
Roxana Popescu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:19:21 Ora standard a Europei de Est