Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Valori pentru tânăra generaţie

Ne aşteaptă două mari evenimente

Valori pentru tânăra generaţie

Promoţia 2015 a Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport, specializările Educaţie şi Sport şi Kinetoterapie, a oferit momente emoţionante la ceremonia de absolvire, desfăşurată în data de 21 mai.

Printre invitaţi s-au numărat preşedintele Senatului - prof. univ. dr. Sorin Curilă, decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport - prof. univ. dr. Alexandru Ilieş, prodecan - lector univ. dr. Dragoş Paul, directorul de departament EFSK - prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrescu, prof. univ. dr. Octavian Bâc, prof. univ. dr. Ştefan Maroti, prof. univ. dr.Vasile Marcu.
Aflaţi la ora bilanţului, absolvenţii au dezvăluit tot ce este mai frumos la vârsta lor: bucurie, optimiasm, cutezanţă, încredere. Conştienţi că au făcut un pas important în viaţă şi că urmează alte provocări cărora trebuie să le facă faţă, ei ştiu că vor avea susţinere din partea profesorilor care i-au îndrumat.
Succesul tinerilor absolvenţi se sprijină pe patru piloni fără de care această reuşită nu ar fi fost posibilă.
Principalul pilon este reprezentat de munca asiduă şi de sacrificiul personal al acestor tineri, urmat de susţinerea afectivă şi de sprijinul financiar al familiilor. La acestea se adaugă priceperea şi dăruirea cadrelor didactice şi desigur corectitudinea şi profesionalismul celor care asigură cadrul instituţional, respectiv administraţia şi managementul instituţiei.
Trei dintre cele mai importante lucruri din viaţă merită luate în considerare: educaţia, iubirea şi familia.
Aş spune că educaţia este despre vise şi împlinire personală. De altfel, progresul personal reprezintă cea mai bună cale de a construi o societate mai bună, deoarece realizările personale nu sunt valorificate doar în propriul beneficiu, ci se vor răsfrânge şi asupra celorlalţi indivizi dintr-o colectivitate.
Iubirea este trăirea care trebuie să ne călăuzească gândurile şi faptele clipă de clipă. Desigur, viaţa nu înseamnă numai iubire. Chiar dacă trebuie să ne apărăm ideile, principiile sau valorile, aceasta nu înseamnă că disputele trebuie să ne conducă la ură, război sau distrugere, ci mai curând, confruntările ar putea să ne conducă la evoluţie şi progres.
Familia este acel spaţiu care ne oferă siguranţă şi încredere. Este spaţiul în care creştem şi ne dezvoltăm. Familia este locul în care ne bucurăm şi suferim, dar şi locul în care oferim şi primim. Familia este spaţiul în care ajungem să împărtăşim aceleaşi crezuri şi asta ne face să devenim mai buni.
Le urăm absolvenţilor noştri bun venit în marea Familie a Absolvenţilor de Educaţie Fizică, Sport şi Kinetoterapie!
Responsabilităţile pe care trebuie să şi le asume şi de care sunt convins că se vor achita onorabil, vin chiar în perioada următoare, în a doua parte a lunii iunie. Două mari evenimente: Sesiunea de comunicări ştiinţifice a studenţilor (cu participare internaţională), iar mai apoi susţinerea lucrărilor de licenţă, vor întregi parcursul academic.
Mult succes mai departe!
Lector univ. dr. Ioan Trifa,
îndrumător anul III, specializarea educaţie fizică şi sport - Universitatea din Oradea, Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, Departamentul de Educaţie Fizică, Sport şi Kinetoterapie
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Valori pentru tânăra generaţie.
 

 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:38:12 Ora standard a Europei de Est