Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

“Bune practici” în educația pentru protecția mediului

Luni, a debutat, la Oradea, prima ediție a concursului național

“Bune practici” în educația pentru protecția mediului

“Viitorul Terrei este în mâinile noastre”, spun copiii României, și au dreptate!
Cu acest crez și această convingere au pornit copiii cercetările, investigațiile pentru un mediu mai curat și mai sănătos în cadrul primei ediții a concursului național “Bune practici” în educația pentru protecția mediului, competiție inițiată și organizată de Inspectoratul Școlar al județului Bihor.

După ce a lansat, la nivel național, disciplina opțională "Educația ecologică și de protecție a mediului", același colectiv de inspectori școlari al I.S.J. Bihor (în frunte cu Elisaveta Roșu și Florin Negruțiu, ca și coordonatori de proiect) a gândit acest concurs ca o evaluare a cunoștințelor teoretice dobândite la această disciplină, dar și o împărtășirea a bunelor practici pe care le-au urmat, pentru a stabili noi strategii și a desprinde noi învățăminte, pe baza principiului “Să învățăm unii de la alții!”
“Vine Europa la noi!”
Festivitatea de deschidere a primei ediții a concursului național “Bune practici” în educația pentru protecția mediului a avut loc, luni, 16 iunie 2008, la sala festivă a Liceului Teoretic “Aurel Lazăr” din Oradea, fiind onorată de prezența prefectului Mircea Ghitea, a secretarului de stat al M.E.C.T., prof. Pasztor Gabriella, și a inspectorului general adjunct, prof. Silviu Torjoc. Din prezidiu au mai făcut parte, prof. Virginia Tiurbe, directorul Casei Corpului Didactic Bihor, prof. Ioan Micu, directorul liceului gazdă și prof. Elisaveta Roșu, coordonator și moderator.
În sală, au fost prezenți și alți inspectori școlari, directori de școli, prof. Gheorghe Tonț, de la Facultatea de Protecția Mediului a Universității din Oradea, ing. Felicia Enache, consilier principal al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, reprezentanți ai presei, cei 36 de elevi concurenți, însoțiți de profesorii coordonatori din cele 11 județe ale țării.
Vorbitorii au arătat importanța și actualitatea programului lansat de inspectorii școlari bihoreni. Prefectul județului Bihor (“inimosul protector și promotor al educației pentru protecția mediului”, cum l-a prezentat  moderatorul manifestării) mizează pe faptul că acești copii minunați, întorși acasă, vor împărtăși colegilor și părinților din experiența câștigată, pentru că, nu-i așa, “toată lumea are de învățat și ar trebui să știe că anumite lucruri nu se fac!”
Dna Pasztor Gabriella ne-a informat faptul că la București, se desfășoară, timp de trei zile, o conferință internațională pe tema educației pentru protecția mediului, cu participarea unor reprezentanți ai Națiunilor Unite.
“Vine Europa la noi pentru a vedea mediul carpatin, mediul rural, să vadă munca profesorilor din aceste zone”, ne spunea secretarul de stat.
La rândul său, generalul adjunct al Inspectoratului Școlar a subliniat importanța programului și a implicării motivate a tinerei generații în acțiuni concrete și ferme de salvare a mediului înconjurător. “Avem nevoie de un mediu sănătos, după cum este foarte importantă păstrarea echilibrului ecologic”.
18 echipaje de gimnaziști și liceeni, din 11 județe
După ce și-au înaintat portofoliile pentru jurizare, echipajele au ieșit în față pentru a-și prezenta proiectele (în power point) și prin intermediul unor pliante, broșuri, desene, albume și reviste.
Așa am reușit să-i cunoaștem pe reprezentanții celor 11 județe, organizați în echipaje de câte doi membri, atât la gimnaziu, cât și la liceu.
Județul Brașov este reprezentat de Georgiana Istrate și Horvath Izabella, de la Colegiul de Științe “Grigore Antipa” din Brașov; Gabriela Mihăilă și Marius Florea, de la Școala cu clasele I-VIII nr. 31 din Brașov, însoțiți de prof. Tatiana Giossanu; r
eprezentanții județului Suceava sunt: Ana Maria Rusu și Dragoș Parasca, însoțiți de prof. Valerica Ignătescu, de la Ecoșcoala “Miron Costin” din Suceava; din Satu Mare au venit: Iulia Câcău-Leș și Banyasz Bianca (echipajul gimnaziștilor), Denisa Horotan și Sebastian Sabo (echipajul liceenilor), ambele echipaje reprezintă Colegiul Național „Ioan Slavici” din Satu Mare, fiind însoțite de prof. Crina Câcău-Leș; Bihorul este reprezentat, la gimnaziu, de echipajul Liceului Teologic Greco-Catolic, alcătuit din surorile gemene Bianca și Patricia Bibarț, însoțite de prof. Adina Stancu, iar la liceu, de Oana Pițurcă și Sorina Miheș, de la Colegiul Tehnic "Transilvania", însoțite de prof. Ionela Radu; echipajele județului Alba au următoarea componență: Anca Jurj și Amalia Morar, de la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia, însoțite de prof. Felicia Furdui, Irina Poiană și Paul Călin Cosma, de la Școala cu clasele I-VIII „Ion Agârbiceanu” – Alba Iulia, echipajul gimnaziștilor, însoțit de prof. Codruța Lodroman; județul Ialomița este reprezentat de Ana Marcel și Laura Potop, de la S.A.M. din Bordușani, însoțite de prof. Cornelia Stoicescu; din Prahova au venit: Andrada Dumitru și Coramia Moțoi, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, însoțite de prof. Gabriela Nedelcu, respectiv, Florina Toma și Camelia Tănase, de la Școala cu clasele I-VIII din Valea Călugărească, însoțite de prof. Georgeta Stavri; județul Botoșani este reprezentat de echipajul cercului de protecția mediului din cadrul Palatului Copiilor și Elevilor din Botoșani, echipaj alcătuit din Eliza Giuboruncă și Andreea Iosub, însoțite de prof. Cecila Vicoveanu; din județul Caraș-Severin au venit: Valentina Goje și Cătălin Chisăliță, de la Școala cu clasele I-VIII din Ciclova-Română, echipaj însoțit de prof. Cristina Lungu; județul Brăila a fost reprezentat de echipajul Școlii cu clasele I-VIII "Mihai Eminescu" din Brăila, format din Luciana Moroianu și Corina Dabija, prof. Ileana Savu și Mioara Bălan - profesori coordonatori, înv. Paulina Marchiș, participant la proiect...
În programul zilei de marți sunt cuprinse două manifestări: activitate de investigare în cadrul Rezervației de stârci din pădurea Rădvani, comuna Cefa (de dimineață), și un simpozion (după-amiază). Miercuri (18 iunie), sunt planificate: o nouă activitate de investigare, dar, de data aceasta, la lacul cu nuferi din Băile 1 Mai (de dimineață), respectiv, un curs de formare (după-amiază), urmând ca joi (dimineața), să aibă loc festivitatea de încheiere, cu premierea câștigătorilor celei dintâi ediții a concursului național “Bune practici” în educația pentru protecția mediului. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  “Bune practici” în educația pentru protecția mediului .

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:59 Ora de vară a Europei de Est