Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii nu îşi doresc uniforme

CNE condamnă decizia luată în CISTS

Elevii nu îşi doresc uniforme

Consiliul Naţional al Elevilor, unica structură reprezentativă a elevilor la nivel naţional, condamnă decizia luată astăzi (joi, 4 iunie 2015) în cadrul Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din cadrul Camerei Deputaţilor cu privire la iniţiativa legislativă a creşterii siguranţei în şcoli.

Comisia a decis să modifice textul iniţiativei astfel încât uniforma şcolară să devină obligatorie pentru toţi elevii din România.
Cu toate că iniţial varianta adoptată de către Senat reprezenta o nouă lege a siguranţei în unităţile de învăţământ, Comisia din cadrul Camerei Deputaţilor amendează substanţial legea primită de la Senat şi ajunge să o transforme într-o lege ce modifică actuala lege a siguranţei în şcoli, nr. 35/2007 , fapt ce încalcă principiul bicameralismului, ajungându-se ca actuala iniţiativă să aibă ample diferenţe de literă şi spirit faţă de cea susţinută iniţial.
Mai  mult, iniţiativa legislativă nu stipulează sursa de finanţare pentru uniformele obligatorii, o cerinţă sine-qua-non pentru a putea adopta demersuri în acest sens.
Consiliul Elevilor se declară dezamăgit mai ales de dorinţa Comisiei de a restrânge anumite drepturi constituţionale, prin impunerea uniformelor obligatorii. Conform articolul 53 din Constituţie,  ,,exerciţiul unor drepturi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav".
„Nu observ că s-ar impune vreunul dintre condiţiile prevăzute în Constituţie pentru a îngrădi dreptul la liberă exprimare a elevului în şcoală, cât şi dreptul de acces gratuit la educaţie. Având în vedere că legea are ca scop creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, legătura dintre uniforme şi siguranţa în şcoli este minimă şi nu este atestată de niciun sondaj în acest sens. Nu consider opinată însuşi simpla prezenţă a uniformelor în cadrul acestei iniţiative, ca factor de sporire a siguranţei în şcoli", a declarat Horia Oniţa, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
Obligativitatea uniformelor încalcă, în acelaşi timp, Legea Educaţiei Naţionale, ce precizează că învăţământul de stat este gratuit, principiul de liber acces la educaţie, cât şi decizia CCR nr. 558/2008 conform căreia implementarea uniformelor se realizează la consensul comun al conducerii şcolii, a părinţilor şi elevilor.
Consiliul Elevilor consideră că implementarea uniformelor obligatorii nu poate decât să inhibe comportamentul copiilor şi caracterul lor în formare, să ofere loc posibilităţilor de corupţie, prin contracte abuzive şi sume exagerate pentru piesele de uniformă, şi să creeze şi mai multe discrepanţe între elevii diferitelor şcoli dintr-o localitate.
În cazul în care iniţiativa va fi adoptată de către plenul Camerei Deputaţilor, reprezentanţii elevilor îşi asumă folosirea pârghiilor legale, sesizarea Avocatului Poporului, solicitarea adresată Preşedintelui României de a trimite legea la reexaminare, sau solicitarea constatării excepţiei de neconstituţionalitate, pentru respectarea drepturilor elevului în integralitatea lor.
Eusebiu-Mihail TUDOROIU,
Secretariatul Departamentului de Educaţie şi Comunicare (Relaţii Externe)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:07 Ora de vară a Europei de Est