Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

C.T. „Andrei Şaguna”. la reuniune de proiect european în Polonia

Ultima reuniune de proiect

C.T. „Andrei Şaguna”. la reuniune de proiect european în Polonia

În cadrul proiectului şcolar multilateral Comenius ACTIVE (Active Communication Training in Vocational Education), profesori şi elevi de la Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna" au efectuat în 10 mobilităţi în Lipiany, Polonia, unde gazde au fost partenerii de la instituţia coordonatoare, cu profil economic, Liceum Ogolnokształcace.

Aceasta a fost ultima reuniune de proiect, a întrunit participarea a 47 de elevi şi profesori din Turcia, Italia, Bulgaria, Franţa (insula Reunion) şi Croaţia şi a avut un rol sumativ, de corelare a tuturor obiectivelor de învăţare de pe parcursul întregului proiect.
Activităţile din cadrul atelierelor de lucru au avut ca scop elaborarea de către elevi a şapte schiţe de teatru care să ilustreze conduita de comunicare verbală şi nonverbală corectă, adaptată variaţiilor culturale din ţările partenere, în relaţiile profesionale cu colegii şi angajatorii, în raportarea la clienţi şi partenerii de afaceri. Aceste scurte piese de teatru inscripţionate pe un DVD vor constitui unul din produsele finale realizate în cadrul vizitei de lucru la partenerii polonezi, şi prezintă exemple de bune practici în mediile vocaţionale, instrumente practice de facilitare a integrării elevilor de diferite profiluri tehnice şi de servicii pe piaţa muncii româneşti şi peste hotare.
Programul de activităţi conceput de echipa profesorilor de la liceul din Lipiany a inclus de asemenea vizite la unităţi maritime şi economice de prestigiu din Szczecin şi Poznan, şi a urmărit consolidarea întrebuinţării celor şase aspecte fundamentale în comunicarea nonverbală (gesturi şi mimică, contactul vizual, proximitatea, atingerea, vestimentaţia şi postura) în variate contexte antreprenoriale. Totodată, vizitele culturale din Szczecin, primul port polonez ca mărime la Marea Baltică şi oraşul capitală a voievodatului Pomerania Occidentală, precum şi a patrimoniului cultural din Poznań, oraş cufundat în istorie, locul de naştere a naţiunii poloneze, au prilejuit ocazii de vibrantă fuziune cu momente reper din istoria Europei.
Dincolo de aspectul uman al interacţiunii dintre participanţi, varietatea din componenţa parteneriatului constituie o premisă esenţială pentru cunoaşterea diversităţii culturale şi lingvistice europene în rândul profesorilor şi elevilor, a spiritului şi practicii investitorilor în afaceri din diferite societăţi ale statelor UE. Participanţii la această vizită de lucru au avut parte de experienţe unice care le-au prilejuit dobândirea de competenţe şi abilităţi personale şi de comunicare pentru integrarea profesională şi de cetăţenie europeană activă. Data oficială de încheiere a acestui proiect este 31 iulie a.c., însă activităţile şi obiectivele atinse pe parcursul celor doi ani de derulare au fost de maximă relevanţă pentru comunitatea şcolară de la C.T. „Andrei Şaguna" şi constituie premisa unei dezvoltări curriculare de europenizare a strategiilor educaţionale din instituţie, precum şi premisa creării unor noi parteneriate europene. Echipa Comenius de la C.T. „Andrei Şaguna" Oradea pregăteşte o campanie de diseminare a rezultatelor proiectului european către comunitatea locală şi judeţeană, pentru ca deprinderile dobândite de elevi şi cadre didactice să îşi poată dovedi sustenabilitatea şi viabilitatea şi în folosul instituţiilor cu profil similar din Oradea şi judeţul Bihor.
Coordonator proiect,
prof. Curpaş Anca

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:15 Ora de vară a Europei de Est