Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Alte 24 de companii fac apel către orădeni să îşi exprime votul în 14 iunie

Pentru Oradea Mare

Alte 24 de companii fac apel către orădeni să îşi exprime votul în 14 iunie

Dacă la început acestei săptămâni, 30 de companii locale făceau un apel către orădeni cu privire la participarea la turul II al referendumului în 14 iunie, vineri, 5 iunie 2015, alte 24 de companii li se alătură făcând un nou apel în acest sens.

Este vorba de următoarele 24 de companii: Faist Mekatronic, Connectronics Romania, Bihore, Grupul de firme Plastor, UAMT, Plexus Services, Grupul de firme Selina, Grupul de firme H.Essers, Tiger Amira, RER Ecologic Service, Benvenuti, Limtex, Spitalul Pelican, Optimedia, Leonardo, Zahărul Oradea, Robeltex, Deme Macarale, Emsil Techtrans, Gavella, Proges, RCS-RDS, Adeplast, Emerson.
Apelul celor 24 de companii locale a fost citit în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc la TradeCenter Oradea. La eveniment au participat reprezentanţi ai companiilor locale, ziarişti, dar şi  primarul Ilie Bolojan.
Companiile şi-au exprimat dorinţa ca unirea oraşului Oradea cu comuna Sînmartin să se înfăptuiască, având convingerea că un oraş ca Oradea, care se află în competiţie cu alte oraşe din regiune pentru atragerea de investiţii şi pentru bunăstarea locuitorilor, poate progresa, doar dacă creează condiţii avantajoase pentru ca antreprenorii şi companiile să se poată dezvolta.
,,Temeliile dezvoltării unui oraş sunt companiile care îşi desfăşoară activitatea acolo şi oamenii care lucrează în aceste companii. Cu cât aceste companii au condiţii mai bune în care îşi desfăşoară activitatea, cu cât au la dispoziţie un bazin mai mare de forţă de muncă, cu cât sunt mai productive, cu atât cresc şansele pentru dezvoltarea economică a oraşului şi pentru bunăstarea locuitorilor săi.
Un oraş mai mare înseamnă mai multe oportunităţi pentru oameni şi pentru companii, înseamnă o universitate mai puternică, înseamnă un aeroport pe care se poate ateriza din Europa, înseamnă mai multe şanse pentru tinerii noştri. Un oraş mai mare înseamnă un oraş cu o calitate a vieţii mai ridicată, un oraş în care să-ţi placă să trăieşti", se arată în apelul acestor 24 de companii.
Primarul Ilie Bolojan a mulţumit acestora pentru iniţiativa lor: „Bugetul propriu al oraşului este de 58 milioane euro. Trebuie să vă spun că din aceştia, 40 milioane de euro este suma pe care municipiul o colectează de la companii, din care 28 milioane de euro se strâng din impozitul pe salarii plătit de companii angajaţilor care lucrează în Oradea. Indiferent cine ar fi primar în acest oraş, temeliile acestui municipiu sunt şi vor rămâne companiile şi oamenii care lucrează în aceste companii. Le mulţumesc tuturor pentru ceea ce au făcut şi pentru ceea ce fac pentru oraş. Va mulţumesc tuturor pentru apelul făcut orădenilor!"
Apelul făcut orădenilor de cele 24 de companii locale s-a încheiat astfel: ,,Această unire este o mare oportunitate pentru municipiul Oradea de a se dezvolta. Un oraş mai mare devine mai atractiv şi pentru alte companii mari, oamenii au mai multe şanse de a găsi un loc de muncă, iar concurenţa dintre companii va atrage implicit şi o creştere a nivelului salariilor. În ultimii ani, profitând de oportunităţile oferite de oraşul nostru, am creat mii de locuri de muncă, însă dorinţa noastră este să ne dezvoltăm în continuare. Să ne creştem productivitatea, să fim mai competitivi şi să putem oferi slujbe mai multe şi mai bine plătite oamenilor noştri. Prin unirea cu Sînmartin, Oradea îşi va creşte potenţialul economic. Ar fi păcat să ratăm această oportunitate. De aceea îi rugăm pe toţi orădenii să vină la vot pe 14 iunie şi să voteze pentru bunăstare şi pentru viitorul lor". (B.P)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:19 Ora de vară a Europei de Est