Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concursul „Promovează verde obiectivele turistice”

Primăria Oradea lansează

Concursul „Promovează verde obiectivele turistice”

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului - 5 Iunie, Primăria Municipiului Oradea, prin Direcţia Tehnică şi Instituţia Arhitectului Şef, în parteneriat cu Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor lansează concursul de amenajare peisageră „Promovează verde obiectivele turistice".

Ziua Mondială a Mediului - istoric
Ziua Mondială a Mediului este principalul eveniment ecologic, de informare publică şi de acţiune pentru mediu a Naţiunilor Unite (UNEP), ce se celebrează în fiecare an pe data de 5 iunie.
Ziua Mediului a fost instituită în anul 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a celebra Conferinţa „Ecologia Umană" de la Stockholm. Evenimentul este marcat în peste 100 de ţări şi reprezintă un prilej de a atrage atenţia opiniei publice asupra necesităţii protejării mediului înconjurător şi de sensibilizare asupra problemelor de mediu cu care se confruntă omenirea.
Tema din acest an, aleasă de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) pentru a marca Ziua Mondială a Mediului, este: „Şapte miliarde de visuri. O planetă. Consumă cu grijă".
Oradea promovează „verde" obiectivele turistice
Sloganul ales de organizatori duce la interpretarea temei din acest an, raportat la domeniul major şi de actualitate a municipalităţii privind reabilitarea clădirilor monument istoric şi a celor care reprezintă, prin arhitectură, obiective turistice ale oraşului.
Centrul istoric şi administrativ al municipiului oferă vizitatorilor un peisaj urban deosebit prin stilul arhitectural Art Nouveau, definitoriu şi recunoscut la nivel naţional şi internaţional.
Imaginea clădirilor trebuie schimbată prin procesul de reabilitare, la care toţi cetăţenii să contribuie.
„Vegetaţia nu trebuie să crească din acoperiş sau tencuială, acesteia trebuie să i se redea locul în spaţiile publice, într-un context urbanistic bine stabilit şi într-un oraş unit cu cetăţeni responsabili", a spus Angela Lupşea, director executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice.
Lansarea concursului „Promovează verde obiectivele turistice"
Concursul „Promovează verde obiectivele turistice" are ca scop promovarea obiectivelor turistice şi evidenţierea de idei în vederea amenajării peisagere a zonelor de terase sezoniere situate pe strada Republicii din municipiul Oradea.
Prin amenajările propuse se va accentua respectarea caracterului şi păstrarea configuraţiei iniţiale a spaţiului public destinat loisir-ului, situat în zona cu cea mai mare atractivitate turistică a oraşului Oradea.
Concursul se adresează persoanelor juridice care au obţinut autorizaţia de amplasare a terasei sezonieră pe strada Republicii, tronson cuprins între Piaţa Regele Ferdinand şi intersecţia cu str. Gh. Dima din Municipiul Oradea.
Fiecare participant va respecta, prin amenajarea peisageră propusă, zona delimitată pentru funcţiunea de terasă sezonieră şi spaţiile destinate circulaţiei pietonale laterale şi de trecere între spaţii.
Jurizarea concursului va avea loc în data de 17 iunie, ora 14.00. Juriul va selecta primele trei lucrări câştigătoare ca fiind cele mai originale din punct de vedere al caracteristicilor de conţinut şi a calităţii amenajării peisagere.
Mediatizarea concursului s-a realizat şi prin distribuirea de flyere informative pe str. Republicii.
Informaţii suplimentare se pot obţine la următoarele numere de telefon: 0742-211.129 Demeter Daniela sau 0731-212.284 Matei Camelia. (B.P.)

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 20:27:02 Ora standard a Europei de Est