Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

14 iunie, ocazie unică pentru a extinde şi dezvolta oraşul Oradea

Declaraţia de presă a domnului primar Ilie Bolojan

14 iunie, ocazie unică pentru a extinde şi dezvolta oraşul Oradea

Primarul Ilie Bolojan, alături de câţiva colegi din Primărie, implicaţi în organizarea referendumului din data de 14 iunie, a susţinut luni, 25 mai 2015, o declaraţie de presă cu privire la referendumul de fuziune a Oradiei cu comuna Sînmartin.

Primarul a menţionat că în 14 iunie, cunoscând deja opţiunea favorabilă a locuitorilor din comuna Sînmartin cu privire la fuziunea cu Oradea, orădenii mai au o posibilitate să-şi exprime punctul de vedere despre fuziune, iar printr-o informare corectă, având în vedere numărul votanţilor de la alte alegeri, există posibilitatea să se ajungă la o prezenţă la vot care să valideze acest referendum.
Totodată, Ilie Bolojan a prezentat şi motivele care stau la baza proiectului de unificare. Conform primarului, „Oradea nu are nimic de pierdut din realizarea acestei fuziuni, în schimb Oradea - mare va fi un oraş mai important care va genera salarii mai mari pentru orădeni. Într-un oraş mai mare, companiile se dezvoltă mai mult, se creează o cerere mai mare de locuri de muncă, oamenii vor avea venituri mai mari, iar impozitele pe salarii pe care le colectăm şi din care derulăm cea mai mare parte din investiţiile din oraş vor fi mai mari. Asta înseamnă că vom avea mai mulţi bani pentru investiţii şi vom rezolva mai repede problemele oraşului".
Un alt beneficiu îl reprezintă faptul că în urma unificării, prin forţa pe care o are, Oradea va putea să pună la punct staţiunea Băile Felix, să protejeze resursa de apă geotermală şi să protejeze staţiunea de exploatarea gazelor de şist. Pe de altă parte vom avea o staţiune cu condiţii la standarde internaţionale, astfel încât să vină mai mulţi turişti să viziteze Oradea şi Băile Felix, iar toate afacerile care ţin de turism să se dezvolte mult mai mult în următorii ani. Astfel Oradea va fi cunoscută şi ca un oraş turistic. Primarul Ilie Bolojan a menţionat că în urma dezvoltării turismului balnear, Oradea va putea să crească numărul turiştilor în următorii 5 ani la peste un milion de turişti, ceea ce va însemna mai mulţi clienţi şi mai multe beneficii pentru firmele care activează în acest domeniu.
Un alt treilea pilon este faptul că un oraş mai mare asigură un viitor mult mai bun tinerilor de aici, la ei acasă. Un oraş mai mare înseamnă mai multe oportunităţi, înseamnă mai multe şanse pentru tinerii noştri - a menţionat primarul.
„Noi credem că dacă bunăstarea oraşului este un angajament al tuturor celor care suntem în sistemul public sau al celor care facem politică, atunci acest proiect în mod clar depăşeşte o miză politică, el este deasupra oricărei politici de partid, în condiţii normale cred că toate partidele ar trebui să susţină acest referendum. În aceşti ani s-au pierdut foarte multe ocazii, s-au pierdut oportunităţi, am pierdut foarte mult timp şi a mai rata încă o astfel de oportunitate unică ar fi o mare eroare", a zis Ilie Bolojan.
Primarul Ilie Bolojan a făcut un apel către orădenii care doresc să sprijine acest referendum:
„Facem un apel către orădeni, să se implice şi să ne dea o mână de ajutor ca acest referendum să treacă. În primul rând vreau să mulţumesc celor care au participat şi în primul tur la vot, pentru că cei 36 de mii de orădeni care au votat cu DA pot fi activi în această campanie de informare şi de mobilizare la vot, îi rog să fie conştienţi că este foarte important să convingă persoanele din jurul lor să meargă să voteze şi dacă fiecare dintre cei care a votat mai convinge un singur orădean care nu a votat atunci acest referendum poate să treacă fără nici o problemă", a declarat primarul.
Totodată, cei care doresc să susţină administraţia orădeană în mod voluntar în această campanie pot să ia legătură cu organizatorii campaniei pe adresa de mail referendum@oradea.ro, pe site-ul www.oradea.ro sau www.referendumoradea.ro, la numărul de telefon 0259-409-458 sau pe contul de facebook Referendum Oradea+Sînmartin, pentru a cere detalii suplimentare sau pliante şi afişe cu care pot promova referendumul.
„Avem nevoie de oameni care să-i convingă şi pe alţii, avem nevoie de oameni care să le dea altora informaţie, care să mobilizeze oamenii să participe la vot, care să îşi spună punctul de vedere în public", a conchis primarul Ilie Bolojan. (B.P.)
Dragi orădeni,
Veniţi la vot în 14 iunie şi spuneţi DA!
Cine apreciază cu adevărat ce s-a făcut în ORADEA în anii de când domnul  inginer Ilie Bolojan este primarul Oradiei trebuie să vină la vot în 14 iunie.
Cine ţine la dl primar şi la oamenii de bine din acest municipiu care fac ceva pentru Oradea va veni la vot în 14 iunie.
Cine iubeşte copiii şi tinerii acestui oraş şi doreşte ca ei să aibă un oraş mai mare şi mai puternic, mai frumos şi mai important va veni la vot în 14 iunie.
Dragi orădeni, pentru binele nostru, al tuturor, susţineţi referendumul, spuneţi DA la referendumul din 14 iunie!
Cu preţuire,
Ovidiu Dan  

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 20:44:38 Ora standard a Europei de Est