Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Trei cărţi, zeci de invitaţi şi fluvii de cuvinte înălţătoare

Seară de vis la „Grand Palace”

Trei cărţi, zeci de invitaţi şi fluvii de cuvinte înălţătoare

Seara zilei de 13 mai 2015 va rămâne în amintirea Mihaelei Dindelegan şi a invitaţilor săi ca fiind o seară plină de încântare, un adevărat Paradis al visării, aşa cum şi-a intitulat trilogia de poezii pe care a lansat-o în fastuosul restaurant „Grand Palace" din centrul Oradiei.

Poeta şi-a adunat prietenii şi colaboratorii din domeniul cultural într-un ambient de vis pentru a le putea prezenta o perspectivă feerică asupra vieţii prin cărţile „Visele ca epoleţi", „Şoapte în reverie" şi „Liniştea din înalt", apărute în această lună la Editura Duran's sub titlul comun „Paradisul visării". Alături de autoare, la masa prezidiului s-au aflat prof. Ligia Mirişan - directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai", scriitorul şi poetul Noru Silvan (dr. Lucian Munteanu, potrivit documentelor de identitate), compozitorul, muzicianul şi poetul Florian Chelu Madeva, împreună cu fiica sa, tânăra poetă şi muzician Alexandrina Chelu, şi nu în ultimul rând ing. Mioriţa Săteanu, preşedinta de onoare a Uniunii Femeilor Bihor, întreaga reuniune fiind moderată de Ana Angela Pop, proaspăt învestită în funcţia de preşedintă a aceleiaşi organizaţii.
Susţin că a fost o seară de neuitat deoarece în restaurantul „Grand Palace" au curs fluvii de cuvinte înălţătoare, rostite, recitate sau puse pe note muzicale de către artiştii prezenţi. Găzduit în condiţii impecabile, evenimentul a adus bucuria în inimile tuturor celor prezenţi, împlinind astfel dorinţa autoarei, exprimată în versuri pe invitaţia la lansarea de carte:
„Să fie o seară chiar a tuturor
Şi trilogia mea să ne unească
În zbor spre un Paradis care uşor
Lasă armonia să îl cucerească.
Cu armele încântării să luptăm,
Plăcerea în auz să ne şoptească
Vorbe de drag, şi din ea să gustăm,
Ciocnind paharu-n casa împărătească".
Actorul Rin Tripa şi cei doi muzicieni au făcut ca versurile poetei să fie puse mai mult în valoare prin interpretarea lor rostită şi cântată. Seara a fost completată de o altă voce superbă, care a impresionat invitaţii până la lacrimi: Horbacs Antonia, o tânără solistă în vârstă de nouă ani, care studiază canto muzică uşoară în clasa profesoarei Dana Maria Oprescu de la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea. În final, gustul dulce a fost accentuat şi de prăjitura şi vinul savurate pe îndelete de către cei prezenţi.
Roxana Popescu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:22 Ora de vară a Europei de Est