Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Preşcolarii, la start”- prima ediţie

Grădiniţa Nr. 30 a lansat proiectul educativ (concurs)

„Preşcolarii, la start”- prima ediţie

Miercuri, 27 mai 2015, în vechea sală de sport a Universităţii din Oradea, cei mai mari dintre preşcolarii a cinci grădiniţe orădene (reprezentanţii grădiniţele nr. 30, 52, 56, 45 şi 42) s-au întrecut în cinci probe, în cadrul primei ediţii a proiectului educativ „Preşcolarii, la start", implementat de Grădiniţa Nr. 30 - „Mugurel".

„Sportul în viaţa copilului oferă multiple beneficii, nu doar la nivel de dezvoltare fizică armonioasă, ci şi la nivelul socializării şi al sănătaţii pe termen lung. Un copil care face sport în mod constant este optimist, energic, activ, învaţă să fie un luptător, să facă faţă cu brio atât succeselor, cât şi eşecurilor pe orice plan în viaţă. Maturizarea emoţională este mai rapidă la aceşti copii, ei vor beneficia de un echilibru psihic mai stabil pe termen lung, consideră specialiştii. Prin sport, ei învaţă să fie organizaţi, să-şi stabilească mai bine priorităţile, să-şi exerseze curajul şi perseverenţa, să-şi fortifice voinţa,  calităţi atât de valoroase în toate ariile vieţii lor", susţine responsabilul de proiect, doamna director Ioana Ruge.
La implementarea proiectului şi-au mai dat concursul coordonatorul de proiecte pe grădiniţă, d-na prof. Lenuţa Ruja, alături de membrii echipei de proiect: prof. Bodizs Ioana, Buta Diana, Dume Gabriela, Matei Cristina, Negrău Lucia şi Popa Ramona.
La ediţia inaugurală, organizatorii au fost onoraţi de prezenţa la eveniment a doamnei inspector şcolar de specialitate, prof. Lucia Caciora, dar şi de trei din cei patru directori ai grădiniţelor partenere: d-na prof. Maria Nan, directorul Grădiniţei Nr. 52, d-na prof. Daniela Lukacs, directorul Grădiniţei Nr. 56 şi d-na Delia Coste, directorul Grădiniţei Nr. 42 - „Maria".
Competiţia a fost trăită intens de micii sportivi, care au fost încurajaţi în permanenţă de colegi, profesori şi părinţi. Simţind că poartă pe umeri marea responsabilitate pentru succesul sau insuccesul grupei şi a grădiniţei, ei s-au mobilizat exemplar, făcând eforturi mari pentru a învinge. Unii mai neajutoraţi sau mai puţin inspiraţi la unele probe, dar poate şi mai sensibili şi vulnerabili, au cedat, vărsând lacrimi şi suferind în tăcere. Organizatorii, însă, au pregătit pentru fiecare câte o medalie, ca răsplată a efortului depus şi ca o încurajare şi un imbold pentru a persevera şi a continua, în primul rând, lupta cu sine.
Cele cinci probe au constat în:
1.alergare de viteză - 20 m (contra timp)
2.alergare în sac -10 m
3.conducerea cercului pe distanţă de 20 m
4.transport de greutăţi - trei mingi de mărimi diferite (sub formă de ştafetă)
5.aruncare la ţintă (aruncarea a 20 de mingi, într-un minut, într-un coş).
În susţinerea probelor, copiii au fost îndrumaţi de prietenii lor mai mari, studenţii dlui profesor Ille Viorel, „starostele" manifestării; tot studenţii i-au şi jurizat cu obiectivitate şi înţelegere.
Clasamentul general
Locul I - Grădiniţa Nr. 30 - „Mugurel"
Locul II - Gr. Nr. 56 şi Gr. Nr. 42 - „Maria"
Locul III - Gr. Nr. 52 şi Gr. 45 - „Ion Creangă"
1.La alergare de viteză
Băieţi:
Ţenţ David, Gr. Nr.30 - premiul I
Groza Mark, Gr. Nr.52, prem. II
Târb Denis, Gr. Nr.42, prem.III
Blaga Patrick, Gr. Nr.56, menţiune
Cornea Alexandru, Gr. Nr. 45, menţiune
Fete:
Novak Ştefania, Gr. Nr.42 - premiul I
Hercuţ Alexia, Gr. Nr. 45, prem.II
Jurca Ania-Miriam, Gr. Nr.56, prem. III
Fetea Giulia, Gr. Nr.30, menţiune
2.Alergare în sac
Băieţi
Locul I - Grădiniţa Nr. 56
Locul II - Grădiniţa Nr. 30
Locul III - Gr. Nr. 45 şi Gr. Nr.42
Menţiune - Grădiniţa Nr. 52
Fete
Locul I - Grădiniţa Nr. 42
Locul II - Grădiniţa Nr. 30
Locul III - Gr. Nr. 56 şi Gr. Nr.45
3.Conducerea cercului
Băieţi
Locul I - Grădiniţa Nr. 56
Locul II - Grădiniţa Nr. 52
Locul III - Gr. Nr. 42
Menţiune - Gr. Nr.45 şi Gr. Nr. 30
Fete
Locul I - Grădiniţa Nr. 42
Locul II - Grădiniţa Nr. 30
Locul III - Gr. Nr. 56 şi Gr. Nr.45
4.Transport de greutăţi
Băieţi
Locul I - Grădiniţa Nr. 30
Locul II - Grădiniţa Nr. 56
Locul III - Grădiniţa Nr.45
Menţiune - Gr. Nr. 42 şi Gr. Nr. 52
Fete
Locul I - Grădiniţa Nr. 42
Locul II - Grădiniţa Nr. 30
Locul III - Gr. Nr. 56 şi Gr. Nr.45
5.Aruncare la ţintă
Băieţi
Locul I - Grădiniţa Nr. 52
Locul II - Grădiniţa Nr. 30
Locul III - Gr. Nr. 42 şi Gr. Nr.56
Menţiune - Grădiniţa Nr. 45
Fete
Locul I - Grădiniţa Nr. 56
Locul II - Grădiniţa Nr. 30
Locul III - Grădiniţa Nr. 42
Menţiune - Grădiniţa Nr. 45
După efortul depus, copiii s-au îndulcit cu câte un măr, după care studenţii i-au invitat să se delecteze la trambulină: săritură cu aterizare pe saltea. Ceea ce s-a dovedit a fi o provocare încântătoare, copiii fiind bucuroşi să fie săltaţi de trambulină cât mai sus.
După această experienţă reuşită, cu siguranţă, copiii vor aştepta, cu nerăbdare, ediţia a II-a.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: „Preşcolarii, la start”- prima ediţie.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:57 Ora de vară a Europei de Est