Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor, la Leş

Preţuirea şi comemorarea eroilor neamului

Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor, la Leş

Ziua de 21 mai - ziua în care îi prăznuim pe Sf. Împăraţi Constantin şi Elena - ne-a adus un motiv în plus de rugăciune şi gânduri sfinte, îndreptate spre cerul senin de mai, deoarece creştinii ortodocşi au sărbătorit şi Înălţarea Domnului

Sărbătoarea Înălţării Domnului este şi prilej de preţuire şi comemorare a eroilor neamului, conform art.39 din Legea 379/2003 care prevede sărbătorirea Zilei Eroilor cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos.
În comuna Nojorid, în vechiul cimitir al satului Leş, există o groapă comună în care odihnesc trupurile a 319 eroi din Divizia 3 Vânători de munte şi Tudor Vladimirescu, o divizie de voluntari, eroi care au luptat pe pământul comunei Nojorid pentru apărarea ţării noastre şi a eliberării acesteia de sub cotropirea fascisto-hortistă. Memoria acestor bravi eroi este  cinstită în fiecare an de elevii Şcolii Gimnaziale Nr.3 Leş prin intonarea unor cântece patriotice, rostirea unor poezii şi depunerea de flori la monumentul eroilor.
Comemorarea eroilor neamului nostru a avut în acest an o aură deosebită, deoarece Primăria comunei Nojorid a renovat monumentul, a plantat flori pe mormântul eroilor, iar slujba de sfinţire şi de pomenire a fost oficiată de cei şapte preoţi ai comunei Nojorid. Membrii Uniunii Vatra Românească au fost şi ei prezenţi în număr mare, numărându-i printre aceştia pe doamna Maria Haiduc şi pe domnul Ioan Chivari. Domnul consilier al Primăriei Nojorid, Crainic Adrian, a rostit câteva cuvinte în amintirea eroilor, iar cei prezenţi au putut afla despre ororile şi greutăţile prin care au trecut ostaşii români chiar de la un general în rezervă prezent la eveniment.
Elevii Şcolii Gimnaziale Nr.1 Nojorid şi cei ai Şcolii Gimnaziale Nr.3 Leş, însoţiţi de cadrele didactice Sim Adela, Bisorca Floare, Ungur Cristina, Burdaş Loredana, Belicciu Tudor, Jurcuţiu Oana, Gabor Dorina, Szasz Dan şi Pop Gheorghe au adus şi ei un pios omagiu eroilor neamului nostru care au luptat pe pământul comunei Nojorid pentru apărarea patriei.
Doamna director Tănase Melinda a dat citire unor scrisori ale veteranului Dumitru Nadiş, care a luptat chiar pe aceste meleaguri, scrisori care au provocat fiori celor prezenţi, făcându-i parcă să trăiască şi ei acele momente groaznice, nopţi nedormite în tranşee, camarazi răniţi sau morţi, bombardiere nemţeşti ce survolau câmpurile, foamea, setea...
Încărcaţi de emoţie, sub soarele arzător şi cerul de mai, elevii au intonat Imnul Eroilor şi Treceţi batalioane române Carpaţii, subliniind că „Vrem linişte-n ţară şi pace în lume/ Dar dac-ar veni vreun blestem/ Carpaţii şi fraţii sări-vor ca unul/ Urmând comandantul suprem".
Ne-am îndreptat apoi paşii către şcoală cu sentimentul datoriei împlinite faţă de eroii noştri şi cu promisiunea că ne vom întoarce în fiecare an, de Ziua Eroilor, pentru a le aprinde o lumânare.
Prof. Jurcuţiu Oana
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor, la Leş.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 15:45:53 Ora standard a Europei de Est