Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Þara va rămâne prima și ultima noastră iubire

Jurnal de excursie

Þara va rămâne prima și ultima noastră iubire

Întreaga lume a fost făcută de Dumnezeu pentru a ne lăsa pe noi, oamenii, să ne bucurăm de toată splendoarea ei. Le-a făcut pe toate ca să ne încânte, să ne facă sufletul să salte de bucurie, să ne învețe să iubim orice ne înconjoară…
A făcut totul atât de minunat și a semănat în fiecare o taină, ceva deosebit, un secret care să ne ajute, o rază de speranță care să ne mângâie…

Cunoscând din ce în ce mai bine lumea, realizăm că multe din principiile ei se oglindesc în noi, la urma urmei - avem același Creator. Trebuie să cunoaștem întreaga realitate din jur pentru a descoperi mai bine universul din interiorul nostru. După cum este și normal, mai întâi începem prin a cunoaște ceea ce ne este mai drag și mai apropiat - patria.
Plecând de la acest principiu, doamnele noastre profesoare Mariana Codău și  Lucia Babău, de la Școala cu clasele I- VIII „Oltea Doamna” din Oradea au organizat o excursie deosebită în care am vizitat o mare parte a țării. Excursia a fost organizată cu ajutorul agenției de turism „Campus Travel”.
În această excursie, am învățat să ne iubim mai tare patria, să admirăm și să respectăm trecutul glorios al românilor. Pe lângă aceste lucruri, am legat mai multe prietenii cu colegi din alte clase ale școlii și le-am întărit pe cele deja existente. Excursia a fost atât un prilej de a învăța, de a cunoaște mai bine țara, dar și de a ne distra.
Întreaga călătorie a durat cinci zile.
În prima zi am vizitat Timișoara - un oraș deosebit. Acolo am văzut Piața Victoriei, Parcul Rozelor și Catedrala. Parcul Rozelor este un loc minunat, în care gingășia și armonia domnesc pretutindeni. Miresme de trandafiri pluteau prin văzduh, iar culorile pale ale florilor ne încântau sufletul.  În interiorul catedralei am avut posibilitatea să fim cuprinși de o liniște profundă, gândurile noastre îndreptându-se spre cer.
Mai apoi, am făcut un popas la Armeniș, unde am vizitat Mănăstirea „Piatra Scrisă”, mănăstire care se remarcă prin faptul că are o ilustrație a Sfintei Treimi care nu a fost făcută de mâna omenească. Această mănăstire este situată într-un loc feeric, la baza unui munte semeț.
Tot în acea zi am fost la Băile Herculane, unde ne-am bucurat de o frumoasă plimbare prin stațiune.
A doua zi am pornit spre Orșova, unde am vizitat Mănăstirea  „Sfânta Ana”. Această mănăstire a fost ridicată de jurnalistul Pamfil Șeicaru, ca simbol al recunoștinței. În acel loc, el ar fi putut să moară în urma unei explozii. Mai apoi am făcut o croazieră pe Dunăre, reușind să admirăm din plin natura. Malurile fluviului sunt superbe, fiind încărcate cu munți semeți ce par să vegheze bunul curs al apei. Am văzut portretul lui Decebal sculptat în munte și „Tabula Traiana”.
După acestea, ne-am îndreptat spre Drobeta Turnu Severin și am vizitat Muzeul hidrocentralei „Porțile de Fier”. Construcția ne-a impresionat foarte tare, dar ne-am întristat știind că Insula „Ada - Kaleh” s-a scufundat datorită înălțării acesteia.
Am mai vizitat Mănăstirea „Tismana”, una dintre cele mai vechi așezăminte monahale din România și Hobița, unde se găsește Casa memorială „Constantin Brâncuși”.
A treia zi, la Târgu-Jiu, am vizitat Complexul Sculptural „Brâncuși” (Poarta sărutului, Masa tăcerii și Coloana infinitului). Aceste monumente ne-au impresionat atât prin masivitatea lor, cât și prin grija cu care au fost lucrate. Apoi, am vizitat „Peștera Muierilor”, o peșteră cu niște broderii de calcar deosebite, unde se ascundeau femeile și copiii în timpul războaielor. Tot în această zi am văzut: Mănăstirea Polovragi, un atelier de ceramică de la Horezu, Biserica dintr-un lemn și orașul Râmnicul Vâlcea.
În acest oraș am vizitat Parcul „Zăvoi”, unde am fost profund impresionați văzând locul în care s-a intonat pentru prima oară imnul național. Un fior de dragoste de țară ne-a cuprins, iar din inimile noastre parcă se năștea o promisiune - aceea de a duce mai departe gloria strămoșilor noștri. De asemenea, aici am avut prilejul de a ne distra, făcând o plimbare cu hidrobicicletele. Nu departe de acest parc, se găsește Casa memorială „Anton Pann”, pe care am fost bucuroși să o vedem.
În a patra zi, am fost foarte impresionați de frumoasele mănăstiri „Cozia” și „Curtea de Argeș”.  Acolo sufletele noastre s-au pregătit pentru a privi o superbă capodoperă naturală - Barajul „Vidraru”, unde munții parcă se nasc din ape și vor să urce tot mai mult, dorind parcă să ne ia toate privirile și să le poarte până-n zare. Au și munții aceia tainele lor, pe care nu le vom putea descifra niciodată…
În ultima zi, am vizitat orașul Sibiu: centrul istoric și Muzeul „Bruckental”.
Muzeul „Astra” cu Dumbrava Sibiului ne-a impresionat în primul rând datorită marii sale întinderi, datorită pitorescului național care reușește foarte bine să surprindă spiritul românesc iubitor de lumină și pace.
După ce am vizitat toate aceste locuri deosebite, ne-am întors acasă, dar toate minunile ce le-am văzut vor rămâne oglindite pe „retina sufletului” nostru și ne vor încânta toată viața. Promitem să ne amintim mereu cu drag de această excursie și să fim mândri mereu că ne-am născut în România. Promitem că țara va rămâne prima și ultima noastră iubire. (Oana PELEA)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:55 Ora de vară a Europei de Est