Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Þara va rămâne prima și ultima noastră iubire

Jurnal de excursie

Þara va rămâne prima și ultima noastră iubire

Întreaga lume a fost făcută de Dumnezeu pentru a ne lăsa pe noi, oamenii, să ne bucurăm de toată splendoarea ei. Le-a făcut pe toate ca să ne încânte, să ne facă sufletul să salte de bucurie, să ne învețe să iubim orice ne înconjoară…
A făcut totul atât de minunat și a semănat în fiecare o taină, ceva deosebit, un secret care să ne ajute, o rază de speranță care să ne mângâie…

Cunoscând din ce în ce mai bine lumea, realizăm că multe din principiile ei se oglindesc în noi, la urma urmei - avem același Creator. Trebuie să cunoaștem întreaga realitate din jur pentru a descoperi mai bine universul din interiorul nostru. După cum este și normal, mai întâi începem prin a cunoaște ceea ce ne este mai drag și mai apropiat - patria.
Plecând de la acest principiu, doamnele noastre profesoare Mariana Codău și  Lucia Babău, de la Școala cu clasele I- VIII „Oltea Doamna” din Oradea au organizat o excursie deosebită în care am vizitat o mare parte a țării. Excursia a fost organizată cu ajutorul agenției de turism „Campus Travel”.
În această excursie, am învățat să ne iubim mai tare patria, să admirăm și să respectăm trecutul glorios al românilor. Pe lângă aceste lucruri, am legat mai multe prietenii cu colegi din alte clase ale școlii și le-am întărit pe cele deja existente. Excursia a fost atât un prilej de a învăța, de a cunoaște mai bine țara, dar și de a ne distra.
Întreaga călătorie a durat cinci zile.
În prima zi am vizitat Timișoara - un oraș deosebit. Acolo am văzut Piața Victoriei, Parcul Rozelor și Catedrala. Parcul Rozelor este un loc minunat, în care gingășia și armonia domnesc pretutindeni. Miresme de trandafiri pluteau prin văzduh, iar culorile pale ale florilor ne încântau sufletul.  În interiorul catedralei am avut posibilitatea să fim cuprinși de o liniște profundă, gândurile noastre îndreptându-se spre cer.
Mai apoi, am făcut un popas la Armeniș, unde am vizitat Mănăstirea „Piatra Scrisă”, mănăstire care se remarcă prin faptul că are o ilustrație a Sfintei Treimi care nu a fost făcută de mâna omenească. Această mănăstire este situată într-un loc feeric, la baza unui munte semeț.
Tot în acea zi am fost la Băile Herculane, unde ne-am bucurat de o frumoasă plimbare prin stațiune.
A doua zi am pornit spre Orșova, unde am vizitat Mănăstirea  „Sfânta Ana”. Această mănăstire a fost ridicată de jurnalistul Pamfil Șeicaru, ca simbol al recunoștinței. În acel loc, el ar fi putut să moară în urma unei explozii. Mai apoi am făcut o croazieră pe Dunăre, reușind să admirăm din plin natura. Malurile fluviului sunt superbe, fiind încărcate cu munți semeți ce par să vegheze bunul curs al apei. Am văzut portretul lui Decebal sculptat în munte și „Tabula Traiana”.
După acestea, ne-am îndreptat spre Drobeta Turnu Severin și am vizitat Muzeul hidrocentralei „Porțile de Fier”. Construcția ne-a impresionat foarte tare, dar ne-am întristat știind că Insula „Ada - Kaleh” s-a scufundat datorită înălțării acesteia.
Am mai vizitat Mănăstirea „Tismana”, una dintre cele mai vechi așezăminte monahale din România și Hobița, unde se găsește Casa memorială „Constantin Brâncuși”.
A treia zi, la Târgu-Jiu, am vizitat Complexul Sculptural „Brâncuși” (Poarta sărutului, Masa tăcerii și Coloana infinitului). Aceste monumente ne-au impresionat atât prin masivitatea lor, cât și prin grija cu care au fost lucrate. Apoi, am vizitat „Peștera Muierilor”, o peșteră cu niște broderii de calcar deosebite, unde se ascundeau femeile și copiii în timpul războaielor. Tot în această zi am văzut: Mănăstirea Polovragi, un atelier de ceramică de la Horezu, Biserica dintr-un lemn și orașul Râmnicul Vâlcea.
În acest oraș am vizitat Parcul „Zăvoi”, unde am fost profund impresionați văzând locul în care s-a intonat pentru prima oară imnul național. Un fior de dragoste de țară ne-a cuprins, iar din inimile noastre parcă se năștea o promisiune - aceea de a duce mai departe gloria strămoșilor noștri. De asemenea, aici am avut prilejul de a ne distra, făcând o plimbare cu hidrobicicletele. Nu departe de acest parc, se găsește Casa memorială „Anton Pann”, pe care am fost bucuroși să o vedem.
În a patra zi, am fost foarte impresionați de frumoasele mănăstiri „Cozia” și „Curtea de Argeș”.  Acolo sufletele noastre s-au pregătit pentru a privi o superbă capodoperă naturală - Barajul „Vidraru”, unde munții parcă se nasc din ape și vor să urce tot mai mult, dorind parcă să ne ia toate privirile și să le poarte până-n zare. Au și munții aceia tainele lor, pe care nu le vom putea descifra niciodată…
În ultima zi, am vizitat orașul Sibiu: centrul istoric și Muzeul „Bruckental”.
Muzeul „Astra” cu Dumbrava Sibiului ne-a impresionat în primul rând datorită marii sale întinderi, datorită pitorescului național care reușește foarte bine să surprindă spiritul românesc iubitor de lumină și pace.
După ce am vizitat toate aceste locuri deosebite, ne-am întors acasă, dar toate minunile ce le-am văzut vor rămâne oglindite pe „retina sufletului” nostru și ne vor încânta toată viața. Promitem să ne amintim mereu cu drag de această excursie și să fim mândri mereu că ne-am născut în România. Promitem că țara va rămâne prima și ultima noastră iubire. (Oana PELEA)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:36:52 Ora standard a Europei de Est