Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, premiile sunt tot mai multe

Tradiţia bunelor rezultate şi „abonaţii” la medalii

La Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, premiile sunt tot mai multe

La Liceul Teologic Baptist „Emanuel" din Oradea, rezultatele bune sunt „molipsitoare", în sensul că tot mai mulţi elevi se „molipsesc" unii de la alţii de rezultate care fac cinste şcolii şi judeţului, iar unii profesori (şi elevii lor) sunt „abonaţi" (an de an) la medalii... De când scriem despre acest liceu, nu a fost an să nu consemnăm faptul că profesorii catedrei de istorie-geografie au obţinut noi rezultate la olimpiadele şi concursurile de profil.

Anul acesta şcolar, doi elevi ai doamnei profesor Ramona Iştoc au luat premiul I la etapa judeţeană, calificându-se pentru etapa naţională. Adrian Mag, din clasa a IX-a A, s-a calificat la etapa naţională a Olimpiadei de Geografie, de unde s-a întors cu o menţiune specială, iar Raul Avram, din clasa a VII-a A, după un premiu I, la judeţ, la Concursul Naţional de Geografie „Terra" şi-a adjudecat premiul al II-lea pe ţară. De menţionat că în clasele a V-a şi a VI-a, Raul a obţinut câte un premiul I, atât la judeţeană, cât şi la naţională la Concursul Naţional de Geografie „Terra".
Octavian Trifan, din clasa a VII-a A (elevul doamnei profesor Alina Burcă) a ocupat prima treaptă a podiumului, la etapa judeţeană a Olimpiadei Naţionale de Lingvistică, calificându-se pentru etapa naţională. În anul şcolar 2013-2014, el a obţinut premiu special la etapa naţională a Olimpiadei Naţionale de Lingvistică. La Matematică, premiile s-au înmulţit ca ciupercile! La etapa judeţeană a Olimpiadei de matematică, şcoala noastră a avut 29 de participanţi şi multe premii, 3 elevi ajungând şi la etapa naţională: Robert Pop, clasa a VIII-a B, premiul I la etapa judeţeană, urmat de medalie de bronz la etapa naţională (S.S.M.R); este vorba despre elevul domnului  profesor Marius Cicortaş;
Credem că de la Andrada Tiutin, din clasa a VIII-a A (eleva d-lui prof. Marius Cicortaş), care a obţinut premiul II la etapa judeţeană, participând şi la naţională, s-a „molipsit" Cristina Tiutin, din clasa a X-a A, cu un premiul I, la etapa judeţeană şi participare la naţională, eleva doamnei prof. Eugenia Medan.
Alte premii la Matematică, obţinute la confruntări interjudeţene şi internaţionale
La Concursul interjudeţean de matematică „Teodor Tepan" de la Şimleul Silvaniei (şapte premii şi menţiuni): la clasa a V-a A - David Cioara - menţiune (prof. Marius Cicortaş), la clasa a VII-a A - Octavian Trifan - premiul III (prof. Florina Puşcaş), la clasa a VIII-a A - Andrada Tiutin - menţiune (prof. Marius Cicortaş), la clasa a VIII-a B - Robert Pop - menţiune (prof. Marius Cicortaş), la clasa a X-a A, Cristina Tiutin - menţiune (prof. Eugenia Medan), la clasa a X-a A, Titus Trifan - menţiune (prof. Eugenia Medan), iar la clasa a XI-a A, Maximilian Morar - menţiune (prof. Marius Cicortaş).
La Concursul interjudeţean „Grigore Moisil", 6 participanţi, 2 premii: Robert Pop - menţiune (prof. Marius Cicortaş), Cristina Tiutin - premiul II (prof. Eugenia Medan).
La Concursul internaţional „Purple Comet"/Math Meet: echipa liceului „Emanuel", coordonată de domnul prof. Marius Cicortaş, a obţinut locul V în România şi locul 11 la nivel internaţional, din 600 de echipe participante, întorcându-se cu o menţiune de onoare; membrii echipei sunt: Robert Pop, Andrada Tiutin, Doroteea Şandor, Filip Păşcuţi, Daniel Madar şi Alex Balazshazi.
În cadrul catedrei de fizică, elevii domnului prof. Sergiu Berian au obţinut premii, menţiuni şi medalii: Sergiu Berghe, din clasa a IX-a A - premiul I la etapa judeţeană a Olimpiadei de Fizică, menţiune M.E.C. şi medalie de argint la etapa naţională; anul şcolar trecut, Sergiu Berghe a obţinut şi premiul I la Concursul interjudeţean de Fizică şi Inventică „Irenaeus". Celălalt elev al d-lui prof. Sergiu Berian, Filip Butuc-Mayer, din clasa a X-a A, a obţinut premiul I la etapa judeţeană a Olimpiadei de Fizică şi menţiune de onoare la etapa naţională. Filip şi-a mai adjudecat şi premiul III la Concursul memorial de fizică Ludovic Schwartz.
Patru premii la Religie
La Olimpiada de Religie şi Discipline Teologice, Estera Zerghe, din clasa a VIII-a B, eleva d-lui prof. Nelu Tamaş, a obţinut premiul I la etapa judeţeană a Olimpiadei de Religie, participînd şi la etapa naţională, iar George Pop, din a IX-a B, premiul III la etapa naţională, la Studiul Vechiului Testament; Maria Grecu, din clasa a X-a B,  premiul III, etapa naţională, la Studiul Noului Testament; Maria este eleva d-lui prof. Marius Pop; Elias Săutiuţ, din clasa a XI-a B, elevul d-lui prof. Dan Botică, a obţinut premiul II, la naţională, la Istoria Creştinismului.
Trei premii şi o menţiune au obţinut elevele doamnelor profesori Rodica Moţiu şi Simona Ienciu, la Concursul interjudeţean „Prietenii limbii franceze": Dorotea Pantiş şi Oana Cifor, din clasa a VII-a B, premiul III, iar Diana Lingurar, din a VIII-a B, premiul II, ele fiind elevele doamnei prof. Rodica Moţiu; menţiunea i-a revenit Alexandrei Ungur, din a VIII-a A, eleva doamnei prof. Simona Ienciu.
14 certificate Cambridge
Elevii doamnei profesor Claudia Bolcaş: Sergiu Pantiş, Timotei Pantiş (din a XI-a A), Alin Bolcaş, Cristopher Butuc-Mayer, Patricia Berghe, Denisa Cherecheş, Alexandra Neacşu, Adonis Puşcaş, Gelu Vrabie, Iosua Vlădescu, Marcus Ţiplea (din a XII-a A) şi Carla Duţă, Carina Gal, Camil Rath (din a XII-a B) s-au ales cu certificate Cambridge în acest an şcolar.
Şi sportivii liceului s-au remarcat în competiţii judeţene, interjudeţene şi naţionale, după cum aveam să aflăm de la profesorii lor, Lidia Filip şi Ciprian Fiter: echipa de fotbal fete de la gimnaziu au bătut tot la municipiu şi judeţ, încheind întrecerile pe locul I, iar la zonala de la Satu Mare, au pierdut la golaveraj (la un gol diferenţă); în cadrul Campionatului Naţional de Fotbal al liceelor creştine evanghelice, echipa de fotbal băieţi au ocupat locul al treilea pe ţară, elevul Paul Breb fiind declarat Cel mai tehnic jucător al campionatului.  
„Cu aceste rezultate de excepţie, elevii noştri îşi răsplătesc profesorii şi părinţii pentru investiţia de capital primită, dovedind colegilor că se poate, cu multă muncă şi pasiune, ambiţie şi perseverenţă, dar şi cu sacrificii personale", ne-a declarat dl director, prof. Iosif Curta.
Ramona Iştoc & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: La Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, premiile sunt tot mai multe.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:20:52 Ora de vară a Europei de Est