Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

La Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, premiile sunt tot mai multe

Tradiţia bunelor rezultate şi „abonaţii” la medalii

La Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, premiile sunt tot mai multe

La Liceul Teologic Baptist „Emanuel" din Oradea, rezultatele bune sunt „molipsitoare", în sensul că tot mai mulţi elevi se „molipsesc" unii de la alţii de rezultate care fac cinste şcolii şi judeţului, iar unii profesori (şi elevii lor) sunt „abonaţi" (an de an) la medalii... De când scriem despre acest liceu, nu a fost an să nu consemnăm faptul că profesorii catedrei de istorie-geografie au obţinut noi rezultate la olimpiadele şi concursurile de profil.

Anul acesta şcolar, doi elevi ai doamnei profesor Ramona Iştoc au luat premiul I la etapa judeţeană, calificându-se pentru etapa naţională. Adrian Mag, din clasa a IX-a A, s-a calificat la etapa naţională a Olimpiadei de Geografie, de unde s-a întors cu o menţiune specială, iar Raul Avram, din clasa a VII-a A, după un premiu I, la judeţ, la Concursul Naţional de Geografie „Terra" şi-a adjudecat premiul al II-lea pe ţară. De menţionat că în clasele a V-a şi a VI-a, Raul a obţinut câte un premiul I, atât la judeţeană, cât şi la naţională la Concursul Naţional de Geografie „Terra".
Octavian Trifan, din clasa a VII-a A (elevul doamnei profesor Alina Burcă) a ocupat prima treaptă a podiumului, la etapa judeţeană a Olimpiadei Naţionale de Lingvistică, calificându-se pentru etapa naţională. În anul şcolar 2013-2014, el a obţinut premiu special la etapa naţională a Olimpiadei Naţionale de Lingvistică. La Matematică, premiile s-au înmulţit ca ciupercile! La etapa judeţeană a Olimpiadei de matematică, şcoala noastră a avut 29 de participanţi şi multe premii, 3 elevi ajungând şi la etapa naţională: Robert Pop, clasa a VIII-a B, premiul I la etapa judeţeană, urmat de medalie de bronz la etapa naţională (S.S.M.R); este vorba despre elevul domnului  profesor Marius Cicortaş;
Credem că de la Andrada Tiutin, din clasa a VIII-a A (eleva d-lui prof. Marius Cicortaş), care a obţinut premiul II la etapa judeţeană, participând şi la naţională, s-a „molipsit" Cristina Tiutin, din clasa a X-a A, cu un premiul I, la etapa judeţeană şi participare la naţională, eleva doamnei prof. Eugenia Medan.
Alte premii la Matematică, obţinute la confruntări interjudeţene şi internaţionale
La Concursul interjudeţean de matematică „Teodor Tepan" de la Şimleul Silvaniei (şapte premii şi menţiuni): la clasa a V-a A - David Cioara - menţiune (prof. Marius Cicortaş), la clasa a VII-a A - Octavian Trifan - premiul III (prof. Florina Puşcaş), la clasa a VIII-a A - Andrada Tiutin - menţiune (prof. Marius Cicortaş), la clasa a VIII-a B - Robert Pop - menţiune (prof. Marius Cicortaş), la clasa a X-a A, Cristina Tiutin - menţiune (prof. Eugenia Medan), la clasa a X-a A, Titus Trifan - menţiune (prof. Eugenia Medan), iar la clasa a XI-a A, Maximilian Morar - menţiune (prof. Marius Cicortaş).
La Concursul interjudeţean „Grigore Moisil", 6 participanţi, 2 premii: Robert Pop - menţiune (prof. Marius Cicortaş), Cristina Tiutin - premiul II (prof. Eugenia Medan).
La Concursul internaţional „Purple Comet"/Math Meet: echipa liceului „Emanuel", coordonată de domnul prof. Marius Cicortaş, a obţinut locul V în România şi locul 11 la nivel internaţional, din 600 de echipe participante, întorcându-se cu o menţiune de onoare; membrii echipei sunt: Robert Pop, Andrada Tiutin, Doroteea Şandor, Filip Păşcuţi, Daniel Madar şi Alex Balazshazi.
În cadrul catedrei de fizică, elevii domnului prof. Sergiu Berian au obţinut premii, menţiuni şi medalii: Sergiu Berghe, din clasa a IX-a A - premiul I la etapa judeţeană a Olimpiadei de Fizică, menţiune M.E.C. şi medalie de argint la etapa naţională; anul şcolar trecut, Sergiu Berghe a obţinut şi premiul I la Concursul interjudeţean de Fizică şi Inventică „Irenaeus". Celălalt elev al d-lui prof. Sergiu Berian, Filip Butuc-Mayer, din clasa a X-a A, a obţinut premiul I la etapa judeţeană a Olimpiadei de Fizică şi menţiune de onoare la etapa naţională. Filip şi-a mai adjudecat şi premiul III la Concursul memorial de fizică Ludovic Schwartz.
Patru premii la Religie
La Olimpiada de Religie şi Discipline Teologice, Estera Zerghe, din clasa a VIII-a B, eleva d-lui prof. Nelu Tamaş, a obţinut premiul I la etapa judeţeană a Olimpiadei de Religie, participînd şi la etapa naţională, iar George Pop, din a IX-a B, premiul III la etapa naţională, la Studiul Vechiului Testament; Maria Grecu, din clasa a X-a B,  premiul III, etapa naţională, la Studiul Noului Testament; Maria este eleva d-lui prof. Marius Pop; Elias Săutiuţ, din clasa a XI-a B, elevul d-lui prof. Dan Botică, a obţinut premiul II, la naţională, la Istoria Creştinismului.
Trei premii şi o menţiune au obţinut elevele doamnelor profesori Rodica Moţiu şi Simona Ienciu, la Concursul interjudeţean „Prietenii limbii franceze": Dorotea Pantiş şi Oana Cifor, din clasa a VII-a B, premiul III, iar Diana Lingurar, din a VIII-a B, premiul II, ele fiind elevele doamnei prof. Rodica Moţiu; menţiunea i-a revenit Alexandrei Ungur, din a VIII-a A, eleva doamnei prof. Simona Ienciu.
14 certificate Cambridge
Elevii doamnei profesor Claudia Bolcaş: Sergiu Pantiş, Timotei Pantiş (din a XI-a A), Alin Bolcaş, Cristopher Butuc-Mayer, Patricia Berghe, Denisa Cherecheş, Alexandra Neacşu, Adonis Puşcaş, Gelu Vrabie, Iosua Vlădescu, Marcus Ţiplea (din a XII-a A) şi Carla Duţă, Carina Gal, Camil Rath (din a XII-a B) s-au ales cu certificate Cambridge în acest an şcolar.
Şi sportivii liceului s-au remarcat în competiţii judeţene, interjudeţene şi naţionale, după cum aveam să aflăm de la profesorii lor, Lidia Filip şi Ciprian Fiter: echipa de fotbal fete de la gimnaziu au bătut tot la municipiu şi judeţ, încheind întrecerile pe locul I, iar la zonala de la Satu Mare, au pierdut la golaveraj (la un gol diferenţă); în cadrul Campionatului Naţional de Fotbal al liceelor creştine evanghelice, echipa de fotbal băieţi au ocupat locul al treilea pe ţară, elevul Paul Breb fiind declarat Cel mai tehnic jucător al campionatului.  
„Cu aceste rezultate de excepţie, elevii noştri îşi răsplătesc profesorii şi părinţii pentru investiţia de capital primită, dovedind colegilor că se poate, cu multă muncă şi pasiune, ambiţie şi perseverenţă, dar şi cu sacrificii personale", ne-a declarat dl director, prof. Iosif Curta.
Ramona Iştoc & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: La Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, premiile sunt tot mai multe.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:47:07 Ora standard a Europei de Est