Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Memorialul Matei Virgil

La Şuncuiuş, ca un sincer şi scump omagiu

Memorialul Matei Virgil

Liceul Tehnologic Nr. 1 Şuncuiuş a organizat, în intervalul 15 - 17 mai 2015, prima ediţie a Memorialului Matei Virgil - Concurs regional de circulaţie rutieră, dedicat memoriei celui care a fost un excepţional profesor al liceului şi al învăţământului bihorean.

Dispărut înainte de vreme, în 14 mai 2014, profesorul Matei Virgil a lăsat în urmă o activitate prodigioasă, încununată cu numeroase premii şi distincţii la nivel zonal, judeţean, regional şi naţional, situându-se pe un loc al excelenţei şi al măiestriei didactice, profesionale şi umane pe care greu l-ar mai putea egala cineva.
Dăruit în întregime şcolii şi învăţământului românesc, fost sportiv de performanţă, Profesorul Matei Virgil a fost şi un director de reală valoare, coordonând cu vocaţie şi har activităţile liceului care reprezenta cartea lui de vizită, motivul mândriei unice a unui om excepţional de modest. În calitate de profesor metodist al I. S. J. Bihor, a avut o însemnată contribuţie în formarea a numeroşi tineri profesori de Educaţie fizică, crescuţi în cultul calităţii şi al performanţelor şcolare. Distincţia „Gheorghe Lazăr", clasa I a fost o încununare, zicem noi, firească a activităţii neobosite a Profesorului Matei Virgil.
A condus, de-a lungul timpului, activitatea echipajelor de circulaţie, laureate la nivel naţional, a celor de sanitari, de pompieri, dar şi echipele de handbal şi fotbal, fete şi băieţi, la nivel primar, gimnazial şi liceal - cu toate obţinând, alături de colegul şi prietenul său prof. Ardeleanu Ionel, cele mai înalte distincţii, inclusiv la nivel naţional.
Memorialul dedicat acestei personalităţi a şcolii noastre a beneficiat de implicarea, suportul şi munca profesionistă a unei echipe care a dus la bun sfârşit prima ediţie, considerată de către toţi participanţii un succes:
Consiliul de onoare
Cornel Popa, preşedinte - Consiliul Judeţean Bihor, Gabor Doru, primar - Primăria Comunei Şuncuiuş, chestor de poliţie dr. Liviu Popa - şef  I.J.P. Bihor, prof. Nicolae Avram, inspector şcolar general - I.S.J. Bihor
Comitetul de organizare
comisar-şef Ioana Indrieş - I.P.J. Bihor , şef  de poliţie, Compartimentul de analiză şi prevenire a criminalităţii, prof. Manci-Capriş George, director - Liceul Tehnologic Nr.1 Şuncuiuş, prof. Daniela Duma - inspector şcolar pentru educaţie permanentă - I.S.J. Bihor, comisar-şef Ciucle Claudiu - I.P.J. Bihor, Serviciul Rutier, prof. Bodea Emil, coordonator proiect regional - Liceul Tehnologic Nr.1  Şuncuiuş 
Membri
prof. Danciu Marius - director adjunct, Liceul Tehnologic Nr.1 Şuncuiuş, subcomisar Iova Flaviu, I.P.J. Bihor, Compartimentul de analiză şi prevenire a criminalităţii, prof. Călin Hoţupan, inspector şcolar - I.Ş.J. Bihor, prof. Straton Livia, consilier educativ, prof. Straton Radu, Bodea Camelia, Bodea Călin, Lazău Dumitru-Severus, Dobai Ştefan, Teuşdea Nicolae, Abrudan Traian, Straton Monica, Lazău Florina, Groza Nicoleta, secretar Haragoş Bogdana, contabil Ungur Ioana Loredana, laborant Petruş Ioana, secretar Teuşdea Daniela - toţi de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Şuncuiuş.
Există oameni de neînlocuit, dar sunt atât de puţini încât nu reuşim să le vedem forţa, darurile, puterea de muncă, de organizare, de impulsionare, continua nelinişte de a face ceva, capacitatea de a arde pentru un scop ideal - decât atunci când nu mai sunt şi nu ne mai putem încălzi la flacăra lor... Pe unul dintre aceşti foarte puţini oameni l-am avut printre noi. Iar acum, când nu mai este, ne dăm seama ce mare nevoie aveam de el: VIRGIL „GILU" TEODOR MATEI.
A fost unul dintre acei oameni rari, extrem de buni la suflet, care sunt mai capabili să-i admire pe alţii decât să se stimeze pe sine.
Avea prieteni în toată ţara, profesori care, asemenea lui, au muncit o viaţă pentru prestigiul şcolilor în care formau suflete de oameni adevăraţi. Credea în valorile asocierii, ale muncii de echipă, motiv pentru care a fost unul dintre organizatorii parteneriatelor interjudeţene ale liceului.
Se zice, de obicei, că nu există oameni de neînlocuit...dar există oameni care - atunci când pleacă - lasă un gol pe care nimeni şi nimic nu pot să-l umple ...
Locul pe care îi dorea mereu elevii- fără să se gândească la faptul că pe acest loc al excelenţei s-a plasat toată activitatea lui, şi toată viaţa PROFESORUL VIRGIL  TEODOR MATEI.
Pentru a încheia în nota optimistă ce-l caracteriza în munca sa neobosită, iată mai jos şi adevăraţii câştigători ai primei ediţii a Memorialului (dar să nu pierdem din vedere faptul că toţi copiii instruiţi în spiritul prevenirii accidentelor rutiere sunt vieţi salvate de abnegaţia unor dascăli dăruiţi meseriei lor,  intereselor supreme ale elevilor de a căror formare se ocupă continuu).
Aşadar, au participat echipajele şcolare de circulaţie din 12 judeţe, probabil cele mai bune şi sigur printre cele mai laureate din ţară (Alba, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Cluj, Dâmboviţa,  Mureş, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Timiş, Vaslui).
În urma susţinerii celor trei probe: teorie, îndemânare pe bicicletă - poligon şi parc şcoală,
Clasamentul final pe echipe
Locul I - Liceul Tehnologic Nr.1 Şuncuiuş, Bihor: Haragoş Alexandru, Ungur Amalia, coordonat de prof. Bodea Emil
locul II- Şcoala Gimnazială „Coresi" Târgovişte, Dâmboviţa: Colan Aurelian, Matei Cosmina, coordonat de prof. dr. Susana Marinescu
locul III - Şcoala Gimnazială Nr.1 Bocşa, Caraş-Severin: Albu Alexandru Florin, Albu Ioana Laura, coordonat de prof. Alina şi Lorena Şelariu.
Clasamentul individual
La teorie: Haragoş Alexandru - băieţi, Liceul Tehnologic Nr.1 Şuncuiuş, coordonator - prof. Bodea Emil şi Negrean Daria - fete, Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu" Zalău, coordonatori - prof. Goron Mariana şi Puşcaş Lucreţia.
La poligon: Mititelu Vasile Ionuţ - băieţi, Şcoala Gimnazială Nr.2 „Dimitrie Cantemir" Vaslui, coordonator - prof. Moşneanu Mihai şi Bontidean Petra - fete, Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade" Satu-Mare.
La parc şcoală: Albu Alexandru Florin- băieţi, Şcoala Gimnazială Nr.1 Bocşa, Caraş-Severin şi Varga Andreea - fete, Liceul Tehnologic Nr.1 Şuncuiuş, coordonator - prof. Bodea Emil.
Mulţumim sponsorilor şi partenerilor noştri la acest eveniment:  Consiliul Judeţean prin Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor, S.C. Redolaj srl., Selgros Cash&Carry Oradea, Primăria Comunei Şuncuiuş, SC. Peştera Vântului srl., doamna profesor Zlibuţ Diana.
La reuşita acestui eveniment şi-au dat concursul: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, prin Serviciul Rutier şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, precum şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. Sprijinul lor a făcut ca această primă ediţie a „Memorialului Matei Virgil" să fie una de succes şi sperăm că vor fi alături de noi şi la ediţiile următoare.
Prof. Straton Radu &Haragoş Bogdana
Domnului Profesor cu Dragoste
Domnilor, vă felicit pentru Memorial!
Distinsul şi regretatul Profesor şi Om de 18 carate merită un asemenea regal şi toate gândurile noastre dragi. Să-l preţuim şi să-l pomenim pururea, pentru ceea ce a fost şi a însemnat, pentru tot ceea ce a realizat măreţ şi trainic, ca pe un Mare OM de Caracter şi Profesor Emerit - Virgil MATEI!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Memorialul Matei Virgil.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:59:52 Ora standard a Europei de Est