Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Europa copiilor - 2015, la Ştei

Pornind de la motto-ul Uniunii Europene „Unitate în diversitate”

Europa copiilor - 2015, la Ştei

La Şcoala Gimnazială „Miron Pompiliu" Ştei, în Centrul de Documentare şi Informare, a avut loc vineri, 8 mai 2015, a IX-a ediţie a activitaţii instructiv-educative ,,Europa Copiilor".

Activitatea face parte din proiectul internaţional „Europa, casa noastră" şi cuprinde opt activităţi care se desfăşoară pe tot parcursul anului 2015.
În cadrul acestei activităţi şi-au dat concursul elevii clasei a VI-a A,B,C. coordonaţi de diriginţii: prof. Mangra Adelina, Toh Ioana şi Haidu Rodica, cu sprijinul echipei CDI - inst. Tomescu Ileana şi prof. documentarist Vancea Gabriel.
Programul a început cu intonarea Imnului Uniunii Europene, Oda bucuriei. Elevii au interpretat imnul acompaniaţi de d-l prof. Gheorghe Drăgan.
Prezentatoarele activităţii au fost elevele Mălina Petriş şi Rebeca Popa, din cls. VI B. Fiecare echipaj şi-a ales o ţară din Uniunea Europeană. Clasa a VI-a A a reprezentat România, clasa a VI-a B - Italia, iar clasa a VI-a C a ales Franţa. Fiecare clasă a fost reprezentată de un echipaj format din  şase elevi, care au avut de pregătit trei probe.
Prima proba a constat în prezentare unor informaţii şi imagini relevante, într-un material PowerPoint despre ţara respectivă. Aceste date s-au regăsit într-un minunat  portofoliu pe care l-au prezentat ulterior juriului format din:  prof. Muşet Georgeta - director, prof. Adriana Colda, doamnele Palfi Iudita şi Alexandra Ciolac, din cadrul Biroului de Intergare Europeană - Primaria Ştei şi dl. Marius Duşe din partea Casei de Cultură „Miron Pompiliu" Ştei.
 La proba a doua, fiecare echipaj a pregătit un cântec sau un dans specific ţării reprezentate. Primul echipaj, al clasei a VI-a A (România), a pregătit  dansul Braşoveanca, al doilea echipaj, al clasei a VI-a B, a prezentat un dans sicilian -Taranttela, iar echipajul clasei a VI-a C a interpretat în limba franceză cântecul Alouette, acompaniaţi de prof. Gheorghe Drăgan.
Ultima probă a fost Arta culinară. Elevii, ajutaţi de părinţi, au pregătit un preparat specific. Au fost degustate de juriu  mâncăruri tradiţionale: sărmăluţe, mamăligă, paste italiene cu şuncă, lazzania, prăjitură cu mascarpone, cartofi franţuzeşti şi un desert cu ciocolată, frişcă şi căpşuni. Prezentarea a fost minunată, preparatele gustoase astfel că la final toţi elevii au gustat din bunătăţile expuse.
Elevii clasei a IV -a C, coordonaţi de prof . G. Drăgan, au interpretat două cantece în limba italiană. Despre marea Familie Europeană ne-a vorbit d-na Iudita Palfi, care a îmnânat o Diplomă de Onoare Centrului de Documentare şi Informare, gazda şi organizatorul evenimentului.
Şi doamna director, prof. Georgeta Muşet, a îmnânat diplome celor trei echipaje participante, apreciind că toate echipajele s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor.
Echipa de proiect şi organizare (prof. Muşet Georgeta - director, prof. Pantea Simona - director adjunct, prof. Merce Sanda - consilier educativ, bibl.inst. Tomescu Ileana, prof. doc. Vancea Gabriel, prof. Colda Adriana, Gheoghe Drăgan, Mihuţa Ştefana, Luminiţa Andru şi Lazăr Laura) a mulţumit dascălilor, elevilor, invitaţilor, părinţilor pentru participare şi pentru reuşita acestei activităţi instructiv-educative.
Ileana Tomescu & Gabriel Vancea
Foto: Ionel Popa
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Europa copiilor - 2015, la Ştei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:00 Ora de vară a Europei de Est