Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simpozionul organizat la aniversarea „Agora - 15 ani” a fost o sărbătoare studenţească

La Sărbătoarea Agorei, 11 universităţi, sub aceeaşi umbrelă!

Simpozionul organizat la aniversarea „Agora - 15 ani” a fost o sărbătoare studenţească

Simpozionul Naţional „Brainstorming în Agora Cercurilor Studenţeşti" s-a desfăşurat vineri, 15 mai 2015, în Aula Albastră (Aula Magna a Universităţii Agora), în prezenţa a peste 100 de cadre didactice şi studenţi din cele 11 universităţi participante la simpozion, precum şi reprezentanţi ai unor firme care au sprijinit manifestările.

În deschidere, a luat cuvântul doamna conf. univ. dr. Alina-Anglea Manolescu, coordonatorul evenimentului din partea Universităţii Agora, care a şi moderat deschiderea oficială; au luat apoi cuvântul membrii prezidiului: domnul prof. univ. dr. Ioan Dziţac, rectorul Universităţii Agora, care a salutat participaţii şi a explicat titlul simpozionului, doamna prof. univ. dr. Ioana Moisil - invitatul de onoare al simpozionului, conf. univ. dr. ing. Bendea Gabriel, decan al Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial de la Universitatea din Oradea şi studentul Cheţiu Gabriel, preşedintele Comitetului de organizare studenţesc. Cinstea de a încheia deschiderea oficială a simpozionului a avut-o distinsul academician Marcus Solomon,  invitat de onoare al simpozionului.
Lucrările ştiinţifice au fost prezentate pe secţiuni paralele, conduse de cadre didactice din diversele centre universitare prezente, care au avut misiunea de a modera şi evalua lucrările în urma prezentărilor şi răspunsurilor la întrebările adresate celor care şi-au prezentat lucrări.
Secţiunea de Ştiinţe economice a debutat cu lucrarea „Suport IT pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene", prezentare susţinută de conf. univ. dr. Benţa Dan, de la Universitatea Agora.
Cea mai tare şi mai curtată secţiune, Secţiunea aplicaţii practice-demonstrative, simulări şi „EXPO_BACStud 2015" s-a desfăşurat în curtea Universităţii Agora (în intervalul orar 14.00 - 16.00), care a fost împânzită de standuri expoziţionale şi demonstraţii oferite de către Direcţia Judeţeană de Informaţii Bihor (prezentă cu o autospecială şi un robot curtat şi admirat pentru isteţimea sa); Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, Serviciul de criminalistică (cu stand de prezentare şi activităţi practice, demonstrative cu ajutorul autolaboratorului de criminalistică); Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor (cu stand de prezentare şi activităţi de informare, de promovare a atribuţiilor jandarmeriei şi exerciţii practice, modul de acţiune);  Centrul 54 Comunicaţii R.M.N.C; Poliţia Locală Oradea; Activităţi de informare (colţul european) din cadrul Centrului Europe Direct Agora Oradea; precum şi standuri ale şcolilor gimnaziale „Agora", „Avram Iancu" şi „Nicolae Bălcescu". Cei prezenţi au fost răsfăţaţi cu activităţi practice-demonstrative cu câinii dresaţi ai poliţiei, prezentarea unor roboţi şi maşinuţe ale studenţilor de la profilurile de inginerie; dar nici elevii nu s-au lăsat mai prejos; gazdele, elevii Şcolii Gimnaziale Internaţionale Agora, ne-au impresionat cu standul „Inovare la vârste fragede" - cuprinzând produse ale activităţilor din Curriculumul Internaţional; standurile şcolilor partenere („Nicolae Bălcescu" şi „Avram Iancu") au promovat activităţile de voluntariat cu prilejul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (11 - 17 mai 2015) în cadrul „Expo_BACStud 2015".
Lucrările pe secţiuni paralele au continuat şi în cursul după- amiezei; tot acum, am avut ocazia să asistăm la o scenetă studenţească pe tema „Extinderea drogurilor în Oradea", prezentată de studenţi de la Poliţia locală Agora, coordonaţi de lector univ. dr. Florin Mateaş, urmată de simularea unui proces penal (Furt calificat), cu concursul studenţilor de la programul de studii Drept, coordonaţi de procuror, lector. univ. dr. Liviu Lascu, de la Universitatea Agora, precum şi o Activitate demonstrativă a Clubului Sportiv „Universitatea Agora Sport Club".
Premierea câştigătorilor
Toţi responsabilii de secţiuni au fost invitaţi în prezidiu pentru a oferi premii studenţilor.
1. La Secţiunea de Inginerie, cu cele cinci subsecţiuni - conf. univ. dr. ing. Egri Angela, Universitatea din Petroşani, conf. univ. dr. ing. Cristina Hora, conf. univ. dr. ing. Buidoş Traian - Universitatea din Oradea;
2. La Secţiunea Ştiinţe juridice - doamna decan, prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu - Universitatea Agora,
3. La Secţiunea Poliţie locală - lect. univ. dr. Mateaş Florin - Universitatea Agora,
4. La Secţiunea Ştiinţe economice - doamna decan, conf. univ. dr. Bologa Gabriela - Universitatea Agora,                       
5. La Secţiunea specială multidisciplinară pentru elevi - prof. Poinar Ana, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu" Oradea.
În debutul premierii, doamna conf. univ. dr. Alina-Angela Manolescu a mulţumit coordonatorului principal (omului total, inima şi creierul simpozionului) doamnei conf. univ. dr. ing. Simona Dziţac, pe care a invitat-o să modereze premierea.
Pentru început au fost acordate diplome de excelenţă celor doi invitaţi de onoare ai simpozionului, doamnei prof. univ. dr. ing. Ioana Moisil şi domnului academician Solomon Marcus, după care a mulţumit Comitetului editorial şi de organizare, oferindu-le diplome speciale. În replică, au adresat mulţumiri şi felicitări pentru simpozion d-na prof. univ. dr. Ioana Moisil, de la Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu, d-na conf. univ. dr. ing. Egri Angela, de la Universitatea din Petroşani, şef lucr. dr. ing. Cornelia Anghel Drugarin - Universitatea „Eftimie Murgu" din Reşiţa, d-l Florin Sebastian Badale - Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia şi d-l conf. univ. dr. Creţ Vasile - Universitatea Agora.
 La Secţiunea Inginerie, cu cele cinci subsecţiuni, pe cele mai înalte trepte ale podiumului au urcat studenţi de la Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea din Petroşani, Universitatea „Politehnica" Timişoara (Facultatea de Inginerie Hunedoara), Universitatea din Oradea, Universitatea „Eftimie Murgu" din Reşiţa, Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, Universitatea „Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu; la secţiunile Ştiinţe juridice şi Poliţie locală, podiumul a fost dominat de studenţii de la Universitatea Agora; la Secţiunea Ştiinţe economice - Universitatea Babeş-Bolyai Cluj şi Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad au ocupat locurile fruntaşe, iar la Secţiunea multidisciplinară pentru elevi, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu" Oradea şi Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" Oradea s-au clasat în frunte. Din cele 73 de lucrări înscrise la simpozion, 68 au fost prezentate şi premiate. În cele două seri studenţeşti (de tip picnic), desfăşurate în pădurea de la Băile Felix, s-au servit bucate specifice zonei, s-a ascultat muzică, s-a cântat şi s-a dansat.
Sâmbătă, la Apollo şi Grădina Zoologică
Sâmbătă (16 mai), în incinta ştrandului Apollo au avut loc competiţii sportive, studenţii de la Universitatea „Eftimie Murgu" din Reşiţa, Universitatea ,,Aurel Vlaicu'' din Arad şi Universitatea din Petroşani fiind premiaţi atât individual, cât şi pe echipe. Alţii au vizitat Grădina Zoologică.
Organizatorii simpozionului doresc să mulţumească public, prin intermediul presei, partenerilor şi sponsorilor: Universitatea din Oradea, Centrul Europe Direct Agora Oradea, Şcoala Gimnazială Internaţională Agora, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor, Poliţia Locală Oradea, SC Electrica SA - SDEE Oradea, Centrul de Formare şi Perfecţionare Perfect Service, Faist Mekatronic SRL, ProEnerg Oradea, Fatime Impex SRL Biharia, ENEL Distribuţie Banat, ATR Arad, Celestica SRL, Energotel Proiect Oradea, S.C. Energetic Montrel S.R.L Oradea, S.C. Focus Studio S.R.L. Oradea, S.C. Electrobobinaj S.R.L. Deva, Nova Euro şi Ansamblul folcloric Ulpia.
În loc de concluzii
Motorul, creierul şi forţa de mobilizare şi acţiune în cele două zile aniversare de joi şi vineri (14 şi 15 mai 2015) de la Universitatea Agora, au fost doamna conf. univ. dr. ing. Simona Dziţac şi domnul rector Ioan Dziţac, ajutaţi de doamna prof. univ. dr. Adriana Manolescu - preşedintele Senatului universitar, domnul prof. univ. dr. ing. Mişu-Jan Manolescu - preşedintele Consiliului de Administraţie şi doamna conf. univ. dr. Alina-Angela Manolescu - director al Centrului Europe Direct Agora.
Cu alte cuvinte, vorbim despre două universităţi orădene surori, înfrăţite în toată puterea cuvântului, pentru că studenţii şi universitarii celor două instituţii au acţionat ca unul în toate momentele, programul şi scopul lor fiind aceleaşi. Iar reuşita este rodul muncii şi responsabilităţii comune, al celor două colective de dascăli şi studenţi care au acţionat unitar, cu multă dăruire.
Comitetul editorial şi organizatoric pe partea ştiinţifică, de comunicare şi de imagine web (site şi conţinut), condus de doamna conf. univ. dr. ing. Simona Dziţac, a avut în componenţă peste 40 de cadre didactice din diverse centre universitare din ţară, care s-au ocupat de recenzarea şi jurizarea lucrărilor prezentate în cadrul celor cinci secţiuni ale simpozionului (plus secţiunea specială din curte).
Comitetul organizatoric pe partea de cazări şi seri studenţeşti, condus de as. drd. ing. Lolea Marius, a fost alcătuit din 20 de cadre didactice (respectiv ingineri) de la Universitatea Agora şi Universitatea din Oradea.
La finele manifestărilor, coordonatorul Comitetului organizatoric studenţesc, studentul Gabriel Cheţiu, ţine să aducă mulţumiri colegilor şi profesorilor care i-au fost alături, cu deosebire doamnei conf. univ. dr. ing. Simona Dziţac şi domnului as. drd. ing. Marius Lolea, celor peste 30 de studenţi de la Universitatea din Oradea şi de la Universitatea Agora care s-au ocupat de pregătirea mapelor, amenajarea sălilor, de partea tehnică, de standurile expoziţionale, de primirea participanţilor, de cinele din cadrul serilor studenţeşti şi de socializare... şi nu în ultimul rând, doreşte să mulţumească Grupului artistic „Agora" care ne-a încântat cu recitalul lor de suflet.
Ca unul care am fost cu ochii şi cu aparatul foto pe ei în cele două zile, observând totul, pot să afirm că Sărbătoarea Agora - 15 a fost o reuşită, Simpozionul demonstrând, dincolo de mesajul ştiinţific, cu multiple valenţe instructiv-educative, forţa unităţii colectivelor înfrăţite.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (240 de poze), accesaţi Galeria foto: Simpozionul organizat la aniversarea „Agora - 15 ani” a fost o sărbătoare studenţească.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:19 Ora de vară a Europei de Est