Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Distinsul academician Solomon Marcus a devenit, joi, Doctor Honoris Causa al Universităţii Agora

Al şaptelea titlu DHC

Distinsul academician Solomon Marcus a devenit, joi, Doctor Honoris Causa al Universităţii Agora

Doctor în matematică (în 1956), Doctor docent (1968), Profesor emerit al Universităţii din Bucureşti (1991), Membru corespondent al Academiei Române (1993), Membru titular al Academiei Române (2001), domnul academician Solomon Marcus a devenit joi, 14 mai 2015, Doctor Honoris Causa al Universităţii Agora din Oradea.

Înaltul titlu (D.H.C.) i-a mai fost conferit de şase ori: de Universitatea din Craiova (în 1999), Univ. „Vasile Alecsandri" din Bacău şi Universitatea din Petroşani (în 2003), Univ. „Ovidius" din Constanţa (2005), Univ. de Vest din Timişoara (2009) şi Univ. „Apollonia" din Iaşi (2013).
Solomon Marcus s-a născut în oraşul Bacău la 1 martie 1925. A absolvit studiile gimnaziale şi liceale la Bacău, clasându-se primul la examenul de bacalaureat (1944, Liceul Ferdinand I). A urmat cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii din Bucureşti (1945-1949). A absolvit facultatea cu diplomă de merit (1949). A urmat cariera didactică şi de cercetare ştiinţifică universitară la aceeaşi facultate, fiind, pe rând, asistent (1950), lector (1955), conferenţiar (1964), profesor (1966) şi profesor emerit (1991).
„Este Moisil al zilelor noastre". (Sergiu Rudeanu, matematician - discipol al lui Grigore C.Moisil ), „Un gigant al semioticii...". (Marcel Danesi, semiotician şi lingvist canadian); „Visez o lume în care poeţii să facă spre matematică tot atâţia paşi câţi a făcut Solomon Marcus spre poezie". (Ana Blandiana, poet şi prozator); „De o viaţă asta face: încearcă să creeze punţi într-o lume de insule". (Andrei Pleşu, filosof şi eseist).
Solomon Marcus se află mereu în linia întâi în bătălia pentru reforma şi sănătatea educaţiei. De curând a semnat prefaţa la volumul colectiv „România noului val", în care scrie: „Voi, tineri pe care decembrie 1989 v-a prins copii sau adolescenţi, voi, cei care v-aţi născut după 1989, sunteţi de două ori răsfăţaţi ai istoriei, pentru că sunteţi beneficiari ai unor achiziţii democratice şi de civilizaţie pe care nu le-au cunoscut nici părinţii, nici bunicii voştri. Aveţi posibilitatea de a depăşi prin efort personal vicisitudinile unui sistem educaţional bolnav şi, implicit, puteţi contribui la terapia care să permită instalarea unui alt sistem educaţional. Avem semne că destule minţi tinere se trezesc, iar cele care contribuie la cartea de faţă sunt dintre acestea.
Mai aflăm apoi, tot din Laudatio, că la începutul anului 2006, Solomon Marcus a avut deosebita generozitate de a publica un articol chiar în primul volum şi primul număr al revistei IJCCC (revista Universităţii Agora), dedicat centenarului Grigore C. Moisil.
Solomon Marcus are contribuţii ştiinţifice semnificative în nouă domenii: Matematică (analiză matematică, teoria măsurii, topologie generală); Informatică teoretică; Lingvistică; Poetică matematică şi teorie literară; Semiotică; Antropologie culturală; Istoria şi filozofia ştiinţei; Educaţie; Aplicaţii ale matematicii în ştiinţele naturale şi sociale.
Este recunoscut ca unul dintre iniţiatorii lingvisticii matematice şi poeticii matematice".
Iată câteva dintre motivele (cu greutate) care l-au determinat pe rectorul Universităţii Agora, domnul prof. univ. dr. Ioan Dziţac, să-l propună pe distinsul academician Solomon Marcus să devină joi, 14 mai 2015, Doctor Honoris Causa al Universităţii Agora, la aniversarea a 15 ani de la fondarea Agorei orădene.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (83 de poze), accesaţi Galeria foto: Distinsul academician Solomon Marcus a devenit, joi, Doctor Honoris Causa al Universităţii Agora.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:52 Ora de vară a Europei de Est