Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Marius Deaconu merge la internaționale, Denis și Sebi, la anul!

Interviu cu prof. Marin Bica, „dirigintele” lotului național de astronomie

Marius Deaconu merge la internaționale, Denis și Sebi, la anul!

Așa după cum ați putut afla (numai de pe site-ul nostru), dl profesor de fizică Marin Bica, de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, a ajuns, la ediția din acest an a olimpiadei naționale de astronomie, „dirigintele pe viață” al lotului național de astronomie al României.
Întors de curând de la pregătirea lotului național, l-am abordat pe „dirigintele” Marin.

-Dle profesor, felicitări pentru noile reușite ale micilor astronomi orădeni.
Claudia iar v-a luat-o înainte informându-ne deja despre isprava elevilor dumneavoastră la lotul național. „În primii cinci, avem clasați următorii elevi: Sebastian Trifa (al 5-lea), Denis Derecichei (al 4-lea) și Marius Deaconu (al 3-lea), și cel care merge mai departe la internațională.”
Am citat-o pe dna profesoară.
-Claudia este un consilier educativ extraordinar, și mămica lui Sebi Trifa. Deci, ați aflat despre succesul alor noștri.
-Cum a decurs pregătirea cu un „diriginte” orădean?
-Nesperat de bine! Pregătirea lotului național de astronomie a avut loc între 1 și 8 iunie, la hotelul Traian (hotelul  sindicatelor) din Căciulata. După cum se știe, din Oradea, s-au calificat patru elevi: trei de la Școala cu clasele I-VIII “Dacia”, și unul de la “Gojdu”, dar, toți au fost pregătiți de mine în cadrul centrului de excelență pentru performanță în astronomie.
Am ținut să subliniez acest fapt pentru a corecta informația furnizată de directorul Colegiului Național “Emanuil Gojdu” cu ocazia premierii olimpicilor gojdiști cum că elevii de la “Gojdu” care la națională au obținut mențiune ar fi fost pregătiți de altcineva.
La sosirea în tabără, domnul prof. Mihail Sandu, organizatorul pregătirii, ne-a primit cu o surpriză plăcută: prezența în mijlocul nostru a domnului Alexandru Mironov, care ne-a prezentat multe proiecte interesante despre cum se va dezvolta omenirea în viitor.
 Luni și marți, toată ziua, și joi după masă, le-am ținut lecții. Iar în plus, marți dimineața, am rezolvat probleme despre eclipse cu copiii din clasa mea. Miercuri și vineri după masă, am intervenit cu completări la alte cursuri, dându-le ca temă câte 10-15 probleme/lecție. Miercuri, joi și vineri dimineața, s-au desfășurat testele scrise pentru selecție, iar marți seara, proba observațională. Vineri dimineața, am plecat într-o drumeție la mănăstirile Cozia și Turnu și la castrul Rutela cu juniorii care nu au participat la testul de selecție pentru astrofizică. Sâmbătă seara, s-au anunțat cei calificați pentru internaționale, la un foc de tabără, unde sfârâia un miel la proțap.
- Și… surprize–surprize cu … Marin!
-Toată lumea se aștepta să fie anunțat Denis, întrucât s-a dovedit a fi de departe cel mai bun junior din țară, dar antebrațul rupt a fost pentru el un ghinion care l-a costat. Datorită acestui fapt, el a măsurat cu erori inevitabile de 8 grade un unghi de 62 de grade, cu care ocazie a pierdut cinci puncte valoroase.
Anunțul “crainicului” a început astfel: "Din Bihor, de la Oradea, de la Școala “Dacia”, Deaconu Ștefan Marius".
Toți ne așteptam să urmeze Denis, dar punctele pierdute datorită fracturii și-au spus cuvântul. În clasament, însă, Denis și Sebi se țin aproape de Marius, așa că, anul viitor, pot repeta ei performanța lui. Din lotul național mai fac parte două fete de la Curtea de Argeș, una de la Constanța, una din București, câte un băiat din Bacău, București, Suceava și Baia Mare.
-Când și unde se vor desfășura cele două competiții internaționale?
-Cele două olimpiade internaționale vor avea loc astfel: în a doua jumătate a lunii august, în Indonezia, se va desfășura olimpiada internațională de astronomie și astrofizică pentru elevii din anii terminali ai liceului, iar în octombrie, la Triest, va avea loc olimpiada internațională de astronomie.
-De-acum, intră și “dirigintele” în vacanță până la anul…
 -Pardon! Acum  pregătesc lecțiile pentru Marius și lotul restrâns, pentru că am promis că voi lua hățurile în mâini și mă voi ocupa de pregătirea echipei care va merge în Italia, eu având cele mari șanse să-i însoțesc.
-Asta dacă nu se trag sfori, cum se mai întâmplă pe plaiurile mioritice! Dar, să fim optimiști.
Mulțumim, și succes lui Marius și colegilor din lotul României!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Marius Deaconu merge la internaționale, Denis și Sebi, la anul!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:59:40 Ora standard a Europei de Est