Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Marius Deaconu merge la internaționale, Denis și Sebi, la anul!

Interviu cu prof. Marin Bica, „dirigintele” lotului național de astronomie

Marius Deaconu merge la internaționale, Denis și Sebi, la anul!

Așa după cum ați putut afla (numai de pe site-ul nostru), dl profesor de fizică Marin Bica, de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, a ajuns, la ediția din acest an a olimpiadei naționale de astronomie, „dirigintele pe viață” al lotului național de astronomie al României.
Întors de curând de la pregătirea lotului național, l-am abordat pe „dirigintele” Marin.

-Dle profesor, felicitări pentru noile reușite ale micilor astronomi orădeni.
Claudia iar v-a luat-o înainte informându-ne deja despre isprava elevilor dumneavoastră la lotul național. „În primii cinci, avem clasați următorii elevi: Sebastian Trifa (al 5-lea), Denis Derecichei (al 4-lea) și Marius Deaconu (al 3-lea), și cel care merge mai departe la internațională.”
Am citat-o pe dna profesoară.
-Claudia este un consilier educativ extraordinar, și mămica lui Sebi Trifa. Deci, ați aflat despre succesul alor noștri.
-Cum a decurs pregătirea cu un „diriginte” orădean?
-Nesperat de bine! Pregătirea lotului național de astronomie a avut loc între 1 și 8 iunie, la hotelul Traian (hotelul  sindicatelor) din Căciulata. După cum se știe, din Oradea, s-au calificat patru elevi: trei de la Școala cu clasele I-VIII “Dacia”, și unul de la “Gojdu”, dar, toți au fost pregătiți de mine în cadrul centrului de excelență pentru performanță în astronomie.
Am ținut să subliniez acest fapt pentru a corecta informația furnizată de directorul Colegiului Național “Emanuil Gojdu” cu ocazia premierii olimpicilor gojdiști cum că elevii de la “Gojdu” care la națională au obținut mențiune ar fi fost pregătiți de altcineva.
La sosirea în tabără, domnul prof. Mihail Sandu, organizatorul pregătirii, ne-a primit cu o surpriză plăcută: prezența în mijlocul nostru a domnului Alexandru Mironov, care ne-a prezentat multe proiecte interesante despre cum se va dezvolta omenirea în viitor.
 Luni și marți, toată ziua, și joi după masă, le-am ținut lecții. Iar în plus, marți dimineața, am rezolvat probleme despre eclipse cu copiii din clasa mea. Miercuri și vineri după masă, am intervenit cu completări la alte cursuri, dându-le ca temă câte 10-15 probleme/lecție. Miercuri, joi și vineri dimineața, s-au desfășurat testele scrise pentru selecție, iar marți seara, proba observațională. Vineri dimineața, am plecat într-o drumeție la mănăstirile Cozia și Turnu și la castrul Rutela cu juniorii care nu au participat la testul de selecție pentru astrofizică. Sâmbătă seara, s-au anunțat cei calificați pentru internaționale, la un foc de tabără, unde sfârâia un miel la proțap.
- Și… surprize–surprize cu … Marin!
-Toată lumea se aștepta să fie anunțat Denis, întrucât s-a dovedit a fi de departe cel mai bun junior din țară, dar antebrațul rupt a fost pentru el un ghinion care l-a costat. Datorită acestui fapt, el a măsurat cu erori inevitabile de 8 grade un unghi de 62 de grade, cu care ocazie a pierdut cinci puncte valoroase.
Anunțul “crainicului” a început astfel: "Din Bihor, de la Oradea, de la Școala “Dacia”, Deaconu Ștefan Marius".
Toți ne așteptam să urmeze Denis, dar punctele pierdute datorită fracturii și-au spus cuvântul. În clasament, însă, Denis și Sebi se țin aproape de Marius, așa că, anul viitor, pot repeta ei performanța lui. Din lotul național mai fac parte două fete de la Curtea de Argeș, una de la Constanța, una din București, câte un băiat din Bacău, București, Suceava și Baia Mare.
-Când și unde se vor desfășura cele două competiții internaționale?
-Cele două olimpiade internaționale vor avea loc astfel: în a doua jumătate a lunii august, în Indonezia, se va desfășura olimpiada internațională de astronomie și astrofizică pentru elevii din anii terminali ai liceului, iar în octombrie, la Triest, va avea loc olimpiada internațională de astronomie.
-De-acum, intră și “dirigintele” în vacanță până la anul…
 -Pardon! Acum  pregătesc lecțiile pentru Marius și lotul restrâns, pentru că am promis că voi lua hățurile în mâini și mă voi ocupa de pregătirea echipei care va merge în Italia, eu având cele mari șanse să-i însoțesc.
-Asta dacă nu se trag sfori, cum se mai întâmplă pe plaiurile mioritice! Dar, să fim optimiști.
Mulțumim, și succes lui Marius și colegilor din lotul României!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Marius Deaconu merge la internaționale, Denis și Sebi, la anul!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:03 Ora de vară a Europei de Est