Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

In memoriam profesorului Hodiş Alexandru

La 40 de zile de la înălţarea sa la cer!

In memoriam profesorului Hodiş Alexandru

Iertare, distinse şi iubite profesore, Alexandru Hodiş, dacă nu ne pricepem să găsim, acum, cele mai potrivite cuvinte pentru a omagia un magister, un maestru în Limba şi literatura română, un Om între oameni, care s-a stins ca o lumânare, lăsându-ne mai săraci şi mai trişti!

În 9 aprilie 2015, scriam: Regretăm profund plecarea dintre noi a distinsului profesor de Limba şi literatura română Alexandru Hodiş, educator emerit, 44 de ani profesor şi peste 10 ani director la Şcoala Gimnazială din Ghiorac, reporter special al revistei noastre, titular al rubricii „Controverse", unde a semnat 35 de articole, cu pseudonimul Alex Serpens...
Astăzi, la 40 de zile de la înălţarea sa la cer, după parastasul de rugăciune şi pomenire săvâşit ieri, sâmbătă, 16 mai 2015,  la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea, îi aducem un sincer omagiu, prin glasul şi condeiul unuia dintre vrednicii săi discipoli, Gabriela Leorina Fechete, elevă a Domnului Profesor Alexandru Hodiş între anii 2001-2005, în prezent, asistent de cercetare la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, cea care a fost prezentă şi la înmormântare, exprimându-se şi atunci cu aceste cuvinte la căpătâiul distinsului profesor, alături de vrednicul învăţător Ion Ianoş, care, la rându-i, a lăcrimat în cuvinte, ca reprezentant al colectivului de cadre didactice de la Şcoala Gimnazială din Ghiorac.
Gânduri de mulţumire Profesorului Alexandru Hodiş, cel care s-a ocupat de fiecare elev ca şi cum ar fi fost singura sa preocupare
În mod tainic şi simbolic, misiunea pământească a Domnului Profesor Alexandru Hodiş s-a încheiat în Joia Mare, când Domnul nostru, Isus Cristos, a făcut gestul suprem de slujire umană prin spălarea picioarelor apostolilor, anticipând apoi, prin instituirea Euharistiei, comuniunea în care rămâne alături de ei dincolo de timp şi spaţiu, şi pregătindu-i astfel pentru despărţirea de ei în această lume, impusă de însuşirea Crucii.
Ca slujire şi dăruire deplină de sine şi-a asumat şi şi-a trăit şi Domnul Profesor vocaţia de dascăl, de aceea, rândurile acestea sunt astăzi un mic omagiu în amintirea celui care ne-a oferit un model de umanitate, a cărui misiune a fost plină de roade, unele mai vizibile, mai concrete - cum sunt atâtea promoţii de elevi pe care i-a îndrumat în studiul limbii şi a literaturii române, iar altele mai subtile, mai profunde - cum sunt valorile umane şi spirituale pe care le-a trăit şi le-a transmis celor care au avut darul de a fi formaţi de dumnealui.
Într-o lume care propune să te impui cu orice preţ, să concurezi, să te pui în valoare, Domnul Profesor Alexandru Hodiş a fost germenele unei alte umanităţi. Dumnealui s-a dăruit cu multă responsabilitate, disponibilitate şi respect formării persoanelor, mult dincolo de predarea limbii şi a literaturii române. Privindu-şi elevii în mod egal, Domnul Profesor avea aceeaşi dorinţă de bine şi bunăvoinţă iubitoare pentru toţi, atât pentru cei mai mici, mai puţin înzestraţi, cât şi pentru cei mai motivaţi pentru studiu şi mai conştiincioşi, întrucât reuşea să observe calităţile fiecărui suflet şi se străduia să le dezvolte şi să le facă roditoare.
Fiind o viaţă întreagă profesor la Şcoala din Ghiorac, un sat micuţ, Domnul Profesor nu a căutat niciodată poziţii râvnite, comode sau siguranţe confortabile ci, acolo unde a fost trimis dintru început, la Ghiorac, a lucrat necontenit pentru a face binele, cel mai mare bine pe care l-a putut face acolo, prin educarea minţilor şi hrănirea sufletelor copiilor şi mergând neîncetat în căutarea adevărului şi a frumuseţii umane. Cu toate că avea capacităţi extraordinare, Domnul Hodiş a fost un dascăl smerit, care privea de jos copiii cu care lucra şi niciodată nu îi privea de sus. Îi privea şi îi însoţea mereu de alături, cu blândeţe şi bunăvoinţă, oferindu-le încredere în ei înşişi şi motivaţie pentru studiu, dar şi conştiinţa lucrului bine făcut, asumat până la capăt. Mai mult decât atât, Domnul Profesor avea o umilinţă surprinzătoare pentru lumea în care trăim, căci dumnealui mereu recunoştea ceea ce era cu adevărat, chiar prin limitele şi defectele proprii. Ne-a învăţat, prin aceasta, să ne privim în adevăr, cu calităţi şi defecte, cu capacităţi intelectuale şi cu limite. Ne-a învăţat să observăm toate acestea şi să le acceptăm, aşa cum şi dumnealui şi le accepta. Acesta este unul dintre cele mai mari daruri pe care omul şi profesorul Alexandru Hodiş le-a trasmis: faptul de a fi noi înşine, în adevăr şi smerenie, de a ne recunoaşte aşa cum suntem şi de a construi pe ceea ce suntem, fără a ne amăgi sau consuma cu iluzia de a fi altceva decât suntem.
Aceasta nu înseamnă slăbiciune, ci este adevărată înţelepciune, este înţelepciunea slujirii pe care Domnul Profesor a înţeles-o şi a trăit-o. Dumnealui purta în sine iubirea şi adevărul, de aceea nu avea nevoie să folosească privirea de sus, răceala erudită sau mândria. Dimpotrivă, vorbea şi acţiona mereu cu puterea frumuseţii sufleteşti, a bunăvoinţei, a adevărului şi a iubirii.
Să reînnoim astăzi mulţumirea pentru darul vieţii Domnului Profesor Alexandru Hodiş şi pentru marele dar pe care l-am primit prin prezenţa Dumnealui în viaţa noastră. Şi pentru că suntem încă în perioada Sfintelor Paşti, sărbătoare care a adus noutatea radicală pentru orice fiinţă umană şi pentru istorie, aceea a triumfului Vieţii prin cruce şi prin moarte, să-l însoţim pe Profesorul nostru drag în drumul său ceresc, spunând cu speranţă şi încredere ,,Cristos a înviat!"
Gabriela Leorina Fechete,
elevă a Domnului Profesor Alexandru Hodiş  între anii 2001-2005,
în prezent, asistent de cercetare la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:17 Ora de vară a Europei de Est