Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au învăţat să vorbească şi să gătească italieneşte

Elevii clasei a V-a de la „Don Orione”

Au învăţat să vorbească şi să gătească italieneşte

Elevii din clasa a V-a de la Liceul „Don Orione" au învăţat joi, 14 mai 2015, cum se fac delicioasele paste italieneşti, direct de la maeştrii italieni. Pentru două ore, directorul şi preşedintele Centrului Cultural din Oradea au devenit bucătari, la dispoziţia a 27 de copii, dornici să fure meseria.

„Acţiunea face parte din proiectul educaţional „Le citta italiane-storia, geografia, cultura (oraşele italiene-istorie, geografie, cultură), care cuprinde întâlniri şi activităţi pentru cunoaşterea Italiei, a regiunilor şi oraşelor ei, dar şi a gastronomiei italiene", a explicat Raimondo Ercole, preşedintele Centrului Cultural Italian.
Scopul proiectului este cultivarea interesului pentru limba italiană şi a plăcerii de a comunica în această limbă, a interesului faţă de alţi vorbitori de limbă italiană, insuflarea unei dorinţe de a căuta noutăţi, de a învăţa lucruri noi. „Ne dorim să îi familiarizăm pe elevii noştri cât mai mult cu cultura italiană, să îi ajutăm să înveţe limba italiană, de aceea această frumoasă colaborare cu Centrul Cultural Italian",  a spus profesoara Carmen Ungur-Brehoi, coordonatoarea proiectului.
În întâlnirile precedente, elevii au descoperit lucruri interesante despre Roma, Vatican, Milano, Venezia, Verona, Genova sau Mantova. Azi au învăţat despre Napoli, despre monumentele şi mâncărurile tipice ale zonei.
„Elevii sunt foarte receptivi, asimilează toate informaţiile, dar ne-am dorit să le arătăm şi practic cât e de frumoasă Italia, să îi învăţăm să şi gătească italieneşte" a declarat Luigi Marzio, directorul Centrului Cultural Italian.
Copiii şi-au notat reţeta pastei napoletane, dar au putut să şi ajute la prepararea ei. Unii au pregătit sosul, alţii brânza, alţii au supravegheat cum fierb pastele.
 „Mi-a plăcut foarte mult, pentru că am învăţat multe despre istoria pastelor, felul lor de preparare", a spus eleva Ioana Şandor.
Toţi copiii au fost încântaţi de gustul autentic al mâncărurile pregătite chiar de ei. „Pastele cu sos de tomate au fost delicioase. Mi-au plăcut foarte mult. De acum am să pregătesc şi eu paste acasă", a mai spus elevul Alexandru Boldiş.
„Le citta italiane-storia, geografia, cultura" este un parteneriat judeţean, de patru luni, între Centrul Cultural Italian din Oradea şi Liceul „Don Orione", coordonat de profesoarele Carmen Ungur-Brehoi şi Violeta Roman.
Pr. Mihai Fechetă
P.S.Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Au învăţat să vorbească şi să gătească italieneşte.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:14 Ora de vară a Europei de Est