Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prima ediţie a Simpozionului Naţional „Brainstorming în Agora Cercurilor Studenţeşti” BACStud2015

Un debut promiţător

Prima ediţie a Simpozionului Naţional „Brainstorming în Agora Cercurilor Studenţeşti” BACStud2015

Între evenimentele marcante care au loc la Universitatea Agora în aceste zile, cu prilejul împlinirii a 15 ani de la înfiinţare, se numără şi desfăşurarea primei ediţii a Simpozionului Naţional „Brainstorming în Agora Cercurilor Studenţeşti" (BACStud2015).

Astfel, în perioada 14-16 mai 2015, peste 100 de cadre didactice şi studenţi din diverse colţuri ale ţării vor participa la evenimente şi activităţi, precum:
*conferirea titlului de Doctor Honoris Causa domnului academician Solomon Marcus;
*deschiderea oficială a simpozionului având ca invitaţi de onoare personalităţi de seamă recunoscute din punct de vedere ştiinţific la nivel naţional şi internaţional: domnul academician Solomon Marcus, domnul academician Florin Gheorghe Filip, doamna prof. univ. dr. Ioana Moisil;
*prezentări pe secţiuni ale lucrărilor simpozionului,
*dezbateri la care vor participa studenţi, cadre didactice şi potenţiali angajatori din judeţ;
*vizitarea exponatelor (standuri de prezentare, machete, materiale publicitare etc) prezentate pe holurile şi în curtea universităţii în cadrul „Expo_BACStud 2015" de către diverse firme participante la eveniment, de către Centrul de informare Europe Direct, precum şi de către elevi ai unor şcoli gimnaziale;
*activităţi practice-demonstrative oferite de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor, Serviciul de criminalistică, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor, Centrul 54 Comunicaţii R.M.N.C, Poliţia Locală Oradea;
*procese-simulate studenţeşti şi scenetă practică studenţească;
*prezentarea unor rezultate inovative de către studenţii de la profiluri de inginerie;
*momente artistice interpretate de către Agora Artistic Group şi de către Ansamblul folcloric Ulpia;
*activitate demonstrativă organizată de către Clubul Sportiv „Universitatea Agora Sport Club";
*premierea participanţilor merituoşi cu diplome de merit, cărţi etc, în urma deliberării cadrelor didactice responsabile de secţiuni;
*activităţi/competiţii sportive şi recreative, activităţi de team building;
*prezentări ale staţiunilor Felix şi 1 Mai, staţiuni în care se vor derula serile studenţeşti şi competiţiile sportive;
*vizitarea Grădinei Zoologice din Oradea etc.
La simpozion s-au înscris un număr de 73 de lucrări ştiinţifice distribuite pe următoarele secţiuni:
Secţiunea inginerie;
Secţiunea ştiinţe juridice;
Secţiunea poliţie locală; 
Secţiunea ştiinţe economice;
Secţiunea specială multidisciplinară pentru elevi;
Secţiunea aplicaţii practice-demonstrative, simulări şi „EXPO_BACStud 2015" - cu activităţile amintite anterior.
Pe lângă secţiunile studenţeşti, se poate observa că va exista şi o secţiune multidisciplinară pentru elevi din dorinţa de comunicare cât mai strânsă între generaţii, la care liceenii vor prezenta lucrări ştiinţifice despre tehnologii moderne pentru viaţă şi mediu, precum şi pentru educaţie, iar gimnaziştii vor prezenta diverse standuri expoziţionale în cadrul „Expo_BACStud 2015", fie inovative, fie care să marcheze şi  să promoveze activităţile lor de voluntariat cu prilejul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, care este în derulare în această perioadă.
Dintre universităţile şi centrele universitare participante la simpozion amintim:
1.Universitatea „1 Decembrie 1918'' din Alba Iulia,
2.Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad,
3.Universitatea din Craiova,
4.Universitatea „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca,
5.Universitatea „Politehnica" Timişoara, Facultatea de Inginerie Hunedoara,
6.Universitatea din Petroşani,
7.Universitatea „Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu,
8.Universitatea „Eftimie Murgu" din Reşiţa, 
9.Universitatea din Piteşti,
10.Universitatea din Oradea,
11.Universitatea Agora.
La acestea se adaugă colegii, şcoli gimnaziale orădene, precum:
1.Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu" Oradea,
2.Colegiul Naţional „Iosif Vulcan" Oradea,
3.Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" Oradea,
4.Şcoala Gimnazială Internaţională Agora,
5.Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" Oradea,
6.Şcoala Gimnazială „Avram Iancu" Oradea.
Printr-o prezenţă atât de mare şi diversă din punct de vedere al ariei geografice a participanţilor, prin calitatea lucrărilor înscrise şi a activităţilor din cadrul Secţiunii aplicaţii practice-demonstrative, simulări şi „EXPO_BACStud 2015", acest simpozion va constitui un bun prilej de a schimba păreri, opinii, cunoştinţe, de a crea o punte de legătură între studenţii şi cadrele didactice îndrumătoare cu preocupări similare, din toată ţara, dar şi cu extindere internaţională, în vederea unor colaborări viitoare. Cele mai bune lucrări prezentate la simpozionul BACStud2015, în urma unei selecţii calitative, vor fi publicate în revista UAO „Agora International Journal of Masters Studies".
Mulţumim tuturor instituţiilor partenere, tuturor membrilor comitetului editorial şi al celui organizatoric, cu spijinul cărora am reuşit să aducem la Oradea şi în staţiunile Felix, 1 Mai, în aceste zile invitaţi de onoare care fac prin prezenţa dumnealor să ridice nivelul ştiinţific al simpozionului, precum şi cadre didactice şi studenţi de pretutindeni.
Declarăm deschise lucrările primei ediţii a Simpozionului Naţional „Brainstorming în Agora Cercurilor Studenţeşti" (BACStud2015)!
Mult succes participanţilor!
Informaţii suplimentare, la adresa: http://univagora.ro/ro/bacstud2015/
Conf. univ. dr. ing. Dziţac Simona,
editor şef - Comitet editorial, preşedinte executiv - Comitet de organizare BACStud 2015

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:53 Ora de vară a Europei de Est