Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Orădenii sunt aşteptaţi la Târgul de carte Gaudeamus, din Parcul 1 Decembrie

De astăzi şi până duminică, inclusiv

Orădenii sunt aşteptaţi la Târgul de carte Gaudeamus, din Parcul 1 Decembrie

La Primăria Oradea a avut loc ieri, 12 mai 2015, o conferinţă de presă cu privire la cea de-a doua ediţie a Târgului de carte Gaudeamus, ediţie care va începe astăzi, 13 mai şi va fi deschisă până duminică, 17 mai, inclusiv.

Târgul de carte Gaudeamus are o anvergură naţională, el având loc în mai multe oraşe din România. La Oradea, evenimentul va avea loc pe platoul din Parcul 1 Decembrie (lângă statuie).
La conferinţa de presă au participat: city-managerul Primăriei Oradea, dl Eduard Florea, coordonatoarea târgului de carte, d-na Connie Chifor, preşedintele de onoare al târgului de carte, directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor, dl Lucian Silaghi şi directorul Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente din Primăria Oradea, dl. Mircea Oaie.
În deschiderea conferinţei, city-managerul Eduard Florea a spus: „Programul evenimentelor este unul bogat, astfel încât sperăm că vom trezi interesul a cât mai mulţi vizitatori. Îi aşteptăm pe orădeni sâmbătă, de la ora 10.00, când Radio România va premia 8 elevi olimpici. Aceştia vor fi recompensaţi de organizatori pentru munca şi performanţele lor. Ne mândrim că unul dintre aceşti olimpici este din Oradea. Este vorba de Bădulescu Andrei Vlad, elev la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu".
Caravana Gaudeamus, organizată de Primăria Oradea şi Radio România, va avea 58 de expozanţi, reuniţi în 39 de standuri.
Coordonatoarea evenimentului, d-na Connie Chifor, a precizat că organizarea acestei a II-a ediţii se datorează succesului de anul trecut a ediţiei pilot, dar şi faptului că au existat numeroase cereri din partea editurilor, care cunosc faptul că publicul orădean este interesat de lectură, de cărţi, astfel încât târgul de carte de la Oradea este mai mult decât binevenit.
În cadrul proiectului „Cărţile se întorc acasă", orădenii care au prea multe cărţi de care nu mai au nevoie sunt aşteptaţi să le doneze, ele urmând să ajungă prin intermediul organizatorilor la cei mai puţin norocoşi, care au nevoie de aceste cărţi.
Cărţile donate la ediţia de anul trecut au ajuns într-o bibliotecă şcolară sătească din judeţul Bihor, care fusese mistuită de flăcările unui incendiu.
Directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor şi preşedintele de onoare al târgului de carte, dl Lucian Silaghi, a spus: „Felicit Primăria Oradea şi Radio România pentru această iniţiativă. Anul 2015 este pentru Oradea un an al actelor de cultură. Direcţia Judeţeană pentru Cultură, instituţie pe care o reprezint, e onorată să fie implicată în această caravană intinerantă. Puţini ştiu că cuvântul „gaudeamus" în limba latină înseamnă „să ne bucurăm". De mâine (astăzi - n.n.), îi aştept pe toţi orădenii să se bucure de carte".
PROGRAMUL EVENIMENTELOR
Astăzi, miercuri, 13 mai
Ora 13.00 - Deschiderea oficială a celei de a II-a ediţii a Târgului de carte Gaudeamus
Joi, 14 mai
Ora 17.00 - 18.00 Editura Şcoala Ardeleană
Lansarea volumului „Primul război mondial şi realităţile demografice din Transilvania. Familie, moralitate şi raporturi de gen", autor Ioan Bolovan (Colecţia Şcoala Ardeleană de Istorie); participă: Ioan Bolovan, Sorin Şipoş, Alexandru - Bogdan Bud, Vasile George Dâncu
Sâmbătă, 16 mai
11.30 Editura Humanitas, lansare de carte: Mircea Cărtărescu, „Poezia", ediţie de colecţie ce cuprinde opera poetică integrală a lui Mircea Cărtărescu; invitaţi: Dan Liviu Boeriu şi Marius Miheţ
12.30 RADIO ROMÂNIA
Invitaţi de nota 10: Olimpicii României
13.00 - 14.30 Editura Casa, Atelier de creaţie: string art; invitaţi: Toth Beata, magazin hobby Dekor Mania
15.00 Editura Humanitas, lansare eveniment: Papa Ioan Paul II/Karol Wojtyla, „În mâinile Domnului. Însemnări personale, 1962 -2003"
Invitaţi: Mihai Maci, pr. dr. Alexandru Buzalic, Cristian Bălănean
16.00 Editura Humanitas, lansare de carte: „Facebook. Fabrica de narcisism", autor Teodor Baconschi; invitat: Mihai Maci
Duminică, 17 mai
13.00 Decernarea Premiilor celei de a II-a ediţii a Târgului de carte Gaudeamus
13.00 - 14.00 Editura Casa, Atelier de creaţie: înşirarea mărgelelor; invitaţi: Toth Beata, magazinul hobby Dekor Mania.
(Biroul de presă)
Gaudeamus Oradea scoate cartea la iarbă verde
La această ediţie a târgului, veţi găsi mii de titluri, printre care şi bestseller-urile zilei, serii de autor, pachete promoţionale şi discounturi de peste 50% oferite de cei aproape 60 de expozanţi, evenimente de top, zeci de premii acordate vizitatorilor la Tombola GAUDEAMUS, dar şi concursul Miss Lectura îi aşteaptă pe orădeni într-o oază de cultură: la Târgul GAUDEAMUS Oradea.
Intrarea este liberă, iar programul de vizitare este următorul: miercuri - sâmbătă, între orele 10.00 şi 20.00, iar duminică, între orele 10.00 - 15.00.
Târgul GAUDEAMUS Oradea, cea mai nouă componentă a Caravanei GAUDEAMUS, este singurul eveniment din seria de 87 de târguri de carte pe care Radio România le-a iniţiat până acum, organizat în colaborare cu autorităţile locale din oraşul gazdă. GAUDEAMUS Oradea se va desfăşura în incinta pavilionului expoziţional mobil amplasat în Parcul 1 Decembrie.
Târgul GAUDEAMUS Oradea face parte dintr-un proiect de anvergură naţională - Programul LECTURA - iniţiat şi derulat de Radio România, care vizează susţinerea pieţei de carte din ţara noastră prin evenimente de tip expoziţional şi proiecte conexe. Palmaresul cumulat al Programului, în intervalul noiembrie 1994 - aprilie 2015, însumează 86 de târguri organizate sub brandul GAUDEAMUS, aproape 9.500 de expozanţi, 2.440.000 de vizitatori şi peste 9.650 de evenimente.
Principalele componente ale programului sunt: Târgul Internaţional GAUDEAMUS Carte de Învăţătură (21 de ediţii), Caravana GAUDEAMUS (Cluj-Napoca - 16 ediţii, Craiova - 14 ediţii, Timişoara - 9 ediţii, Litoral - Mamaia/Constanţa - 6 ediţii, Sibiu şi Târgu Mureş - câte 3 ediţii, Oradea - o ediţie pilot în anul 2014), Târgul GAUDEAMUS Carte Şcolară (12 ediţii) şi o serie de proiecte conexe.
Calendarul GAUDEAMUS 2015 mai cuprinde: GAUDEAMUS Litoral (13 - 17 august), GAUDEAMUS Carte Şcolară (16 - 27 septembrie) şi Târgul Internaţional GAUDEAMUS (18 - 22 noiembrie).
Invitaţi de nota 10: Olimpicii României,
proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc.
Sâmbătă, 16 mai, la ora 12.30, sunteţi aşteptaţi să îi cunoaşteţi pe invitaţii de nota 10 ai Târgului GAUDEAMUS Oradea, elevi din această zonă a ţării, premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline: Baranyai István Dávid, Fógel Péter (Colegiul Naţional „Kölcsey Ferenc" din Satu Mare), Boros Zoltán, Schefler Barna, Schefler Gergő (Liceul Teologic Romano - Catolic „Hám János" din Satu Mare), Dan Cristian Vulpe, Bogdán Eszter (Colegiul Naţional „Silvania" din Zalău) şi Andrei - Vlad Bădulescu (Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu" din Oradea). Premiile vor fi oferite de Radio România şi Automobile Dacia.
Premiile ediţiei 2015 a Târgului GAUDEAMUS Oradea
vor fi decernate duminică, 17 mai, începând cu ora 13.00, astfel:
Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor - locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a Târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite vizitatorilor pe întreg parcursul târgului;
Trofeele Presei - decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului;
Premiul Educaţia - decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la Târgul GAUDEAMUS;
Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la Târg de către casa de modă Pusha Fashion;
Premiile Tombolei GAUDEAMUS - ai căror câştigători vor fi stabiliţi prin tragerea la sorţi a buletinelor de Vot al Publicului - oferite de către sponsorii şi partenerii ediţiei.
Parteneri: BRD Groupe Societe Generale - partener principal al Caravanei GAUDEAMUS 2015
Proiect susţinut de Ministerul Culturii
Sponsori: Automobile Dacia, Casa de modă Pusha Fashion, Avon Cosmetics, Clubul Sportiv Municipal Oradea, Hotel Continental, Select Catering SRL, Hotel President Băile Felix şi Restaurant Romanada Oradea.
Evenimentul este organizat de Radio România şi Primăria Municipiului Oradea, în cadrul Caravanei GAUDEAMUS 2015.
Connie Chifor & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Orădenii sunt aşteptaţi la Târgul de carte Gaudeamus, din Parcul 1 Decembrie.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 20:36:45 Ora standard a Europei de Est