Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mihaela Dindelegan păşeşte în „Paradisul visării”

Printr-o trilogie în versuri

Mihaela Dindelegan păşeşte în „Paradisul visării”

La mijloc de lună mai, autoarea Mihaela Dindelegan revine în atenţia cititorilor cu o trilogie în versuri, intitulată „Paradisul visării", cuprinzând volumele „Visele ca epoleţi", „Şoapte în reverie" şi „Liniştea din înalt".

Toate cele trei cărţi au apărut în această lună la Editura Duran's şi vor fi lansate împreună într-un eveniment care va avea loc tot într-un cadru de vis: Restaurantul „Grand Palace" din Piaţa Independenţei, miercuri 13 mai 2015, de la ora 18.00. Discursurile lectorilor despre cărţi vor fi însoţite de acorduri muzicale în interpretarea artiştilor Florian Chelu Madeva şi Alexandrina Chelu, ale Corului teologic ortodox, condus de dirijorul Ştefan Lakatos şi ale elevilor de la cercul de canto muzică uşoară din cadrul Palatului Copiilor şi Elevilor, conduşi de profesor Dana Maria Oprescu.
„Paradisul visării" este o trilogie construită pe modelul consacrat de veacuri pentru operele literare de întindere mai mare şi caracterizat prin faptul că deţine cele trei părţi specifice fiecărei lucrări de amploare:  o prezentare a temei şi stabilirea unui fundament, urmată de desfăşurarea propriu-zisă a ideii centrale, după care vine încununarea întregii construcţii într-un ansamblu statornic a cărui finalitate este armonia. Dacă ar fi să fie raportată la viaţa din jurul nostru, trilogia „Paradisul visării" deţine toate cele trei elemente constitutive ale existenţei unui arbore: rădăcini, trunchi şi coroană. Exprimări plastice care reflectă modul de structurare al celor trei cărţi incluse de scriitoarea Mihaela Dindelegan în trilogia amintită, şi anume: „Visele ca epoleţi", „Şoapte în reverie" şi „Liniştea din înalt". Numai că, de data aceasta, toate cele trei etape ale construcţiei se află într-un Paradis idealizat, rodul concepţiilor dezvoltate în cele peste 300 de poezii care gravitează în jurul aceleiaşi structuri mentale ancorată în bine, în pace, armonie şi dragoste.
În acest Paradis, pe care autoarea l-a creat ca loc de refugiu în gândire, răul nu îşi mai face simţită prezenţa sub nicio formă, fiind astfel diferit de cel în care au stat la început primii oameni. Cu alte cuvinte, Mihaela Dindelegan îşi ia libertatea de a construi în gând un Paradis propriu, ca mediu de dezvoltare a unei gândiri şi simţiri guvernate de iubire.
Pentru a nu exista dubii asupra naturii şi a sursei ideilor dezvoltate în poeziile sale, autoarea atrage atenţia cititorilor la începutul fiecărui volum că descrierile pe care le face nu sunt rodul unor experienţe trăite care să fi fost transpuse în cuvinte, ci sunt produsul imaginaţiei.
Tocmai din acest motiv, Paradisul imaginat în versuri de Mihaela Dindelegan este fără cusur, armonia, strălucirea şi frumuseţea umplându-l până la refuz. Autoarea explică importanţa pe care o dă visării în numeroase versuri sugestive, dintre care menţionăm doar câteva:
Din leagăn visat-a în gând omenirea!
S-a ascuns în desişul dorinţelor ei,
Dar mai sus de putere aruncat-a gândirea,
Rătăcind vorbe-n vise, făurind noi idei!
 
E progresul ce-l ştim rodul a ce-a visat!
E mişcarea spre astre visul ei făurit
Când prea mic gând în timp au aflat
Şi doar câţiva să zboare spre cer au dorit.
 
Dar de-am vrea să visăm toţi la bine
Şi acel bine la toţi neoprit să dorim
N-ar mai fi om să aibă în viaţă suspine,
Fiindcă grijă am avea de toţi cei ce-i zărim.
(Rodul visării)
Roxana Popescu

 

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 19:33:17 Ora de vară a Europei de Est