Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Comenius în ţara zeilor

De la Cîmpani în Grecia, reuniune de proiect

Comenius în ţara zeilor

5th Gymnasium of Larisa din localitatea Larisa, regiunea Tessalia, a fost gazda celei de-a şaptea reuniuni, şi ultima, din cadrul Proiectului şcolar multilateral european Comenius „Culture and Environment" al Şcolii Gimnaziale „Georgiu Popa", Cîmpani în perioada 4-8 mai 2015.

Elevele Rebeca Boldor, Radu Chiş, Olivia Crişan (clasa a VI-a) şi Emanuela Boldor (clasa a VII-a), alături de doamnele profesoare Denisa Lucuţa (responsabil proiect), Anca Boldor şi Elena Rengle (membre) s-au deplasat în Republica Elenă pentru a se alătura celor şase instituţii partenere din Turcia, Germania, Letonia, Spania, Franţa şi Grecia.
Invitaţii au fost întâmpinaţi la primărie de către primarul oraşului Larisa, domnul Kalogiannis, de viceprimarul pentru educaţie, domnul Batzanoulis, de directoarea şcolii gazdă, Delizona Zoi şi de profesori.
La şcoală am fost primiţi cu bucurie de elevi şi părinţii acestora, după care copiii noştri s-au îndreptat spre casele unde aveau să locuiască pe timpul şederii acolo.
Următoarele zile, arzătoare, aveau să ne introducă în stilul de viaţă elen şi să ne facă o incursiune în cultura şi civilizaţia greacă.
Am participat la programul intitulat „Cursuri de prezentare a bogăţiilor naturale şi culturale ale Olimpului" de la Centrul Ecologic Elassona, apoi am luat-o la pas pe Muntele Olimp pentru a investiga elementele ecologice ale regiunii. De asemenea, ne-am plimbat prin sătucul de aromâni Kokkinopilos, întemeiat în secolul al XII-lea de fermieri aromâni, în care mai locuiesc în prezent aproximativ 150 de suflete, şi am observat arhitectura tradiţională. Am prins în eternitate şi localul numit în aromână atât de românesc  „La Noi".
Una din zile ne-a purtat către Meteora, cel mai important centru monahal ortodox al grecilor, după Sfântul Munte Athos, înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Aici am vizitat mănăstirea Marele Meteor, cea mai mare dintre mănăstirile situate în Meteora. De acolo ne-am îndreptat spre lacul Plastira, un lac artificial „hrănit de râul Tavropos" şi unul dintre cele mai mari lacuri artificiale de pe teritoriul Eladei.
Am ajuns şi în satul Velika de pe coasta Mării Egee unde copiii au făcut o baie în apa înviorătoare şi au cules pietre albe pure cu forme uimitor de rotunde.
Nu în ultimul rând, am descoperit oraşul gazdă, Larisa, plimbaţi fiind de trenul municipal.
Am celebrat cei doi ani de parteneriat Comenius în Piaţa Tachidromiou, învăluită în muzică şi dans, înţesată cu sute de oameni adunaţi să vadă legătura strânsă, veselia, prietenia, toleranţa, mândria identităţii şi a culturii proprii pe care acest program le-a „rodit", dezvăluit şi intensificat.
În cea din urmă zi ne-am aşezat în jurul mesei „rotunde" şi am evaluat parcursul proiectului nostru Comenius, finanţat de Comisia Europeană prin intermediul ANPCDEFP, împărţind zâmbete umbrite de tristeţea conştientizării finalului care marchează orice început. Ne-am despărţit cu promisiunea de a începe noi colaborări şi de a rămâne prieteni dincolo de prezent.
Datorită sprijinului financiar Comenius din cadrul Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, copiii Şcolii Gimnaziale „Georgiu Popa", Cîmpani şi dascălii lor au purces într-o călătorie educaţională de doi ani, de-a lungul căreia au eliminat puţin câte puţin barierele spaţiale, culturale, lingvistice, psihologice şi religioase care stau de-a curmezişul unor relaţii frumoase, paşnice şi roditoare.
Prof. Denisa LUCUŢA,
responsabil proiect
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Comenius în ţara zeilor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:12:25 Ora de vară a Europei de Est