Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Campania „Şi tu poţi deveni poliţist”

Noi te informăm, tu decizi!

Campania „Şi tu poţi deveni poliţist”

Peste 500 de liceeni au fost informaţi de poliţiştii bihoreni cu privire la oportunităţile profesiei de poliţist şi oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ specializate ale M.A.I.

În perioada aprilie - iunie şi octombrie - decembrie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei ai Serviciului de Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor desfăşoară activităţi în cadrul Campaniei naţionale de promovare a profesiei de poliţist „Şi tu poţi deveni poliţist", iniţiată de Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Activităţile desfăşurate în cadrul campaniei de poliţiştii bihoreni vizează o mai bună cunoaştere, din partea populaţiei, a competenţelor şi a atribuţiilor poliţiştilor români, dar şi informarea tinerilor care vor să opteze pentru o astfel de carieră. De asemenea, campania vizează identificarea candidaţilor cu motivaţii corecte pentru alegerea profesiei de poliţist şi ulterior, angajarea celor ale căror aptitudini sunt foarte apropiate sau chiar suprapuse peste cerinţele unei funcţii de poliţist.
În cadrul activităţilor desfăşurate împreună cu elevii claselor a XI-a şi a XII-a în instituţiile de învăţământ, poliţiştii bihoreni au ca scop promovarea, în rândul grupului ţintă, a profesiei de poliţist şi a ofertei educaţionale a unităţilor de învăţământ specializate, respectiv Şcoala de Agenţi de Poliţie şi Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza".
În contextul campaniei, în cursul lunii aprilie a.c., poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei ai Serviciului de Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au desfăşurat activităţi de informare în cadrul a opt instituţii de învăţământ din judeţul Bihor.
În cadrul întâlnirilor cu liceenii, poliţiştii bihoreni au prezentat programa şcolară, dotările instituţiilor de învăţământ, alinierea acestora la standardele Uniunii Europene, condiţiile de recrutare, de înscriere şi de admitere. De asemenea, au fost prezentate aspecte legate de abilităţile necesare unui poliţist, misiunile la care participă în această calitate, oportunităţile oferite de statutul de elev/student al unităţilor de învăţământ ale M.A.I., inclusiv cele din punct de vedere social (asigurarea cazării, mesei, echipamentului, asistenţei medicale gratuite şi asigurarea unui loc de muncă sigur la absolvire).
Elevii au vizionat şi un film realizat la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan" din Cluj-Napoca, o instituţie care funcţionează după cele mai înalte standarde europene, având condiţii excelente de pregătire a elevilor.
Elevii interesaţi de profesia de poliţist au fost încurajaţi să se pregătească din timp pentru o eventuală admitere la una dintre unităţile de învăţământ ale M.A.I.
De asemenea, poliţiştii de prevenire şi resurse umane bihoreni au promovat campania „Şi tu poţi deveni poliţist" în cadrul întâlnirilor desfăşurate cu elevii bihoreni cu ocazia Zilelor Porţilor Deschise pentru elevi organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor şi, totodată, cu ocazia evenimentelor menite să marcheze, în judeţul Bihor, Ziua Poliţiei Române.
Până în prezent, peste 500 de elevi din liceele bihorene au fost informaţi în legătură cu oferta educaţională şi modalitatea prin care pot deveni poliţişti.
Poliţistul este un funcţionar public civil, cu statut special, înarmat, ce poartă, de regulă, uniformă şi exercită atribuţiile stabilite prin lege. Exercitarea profesiei de poliţist, implică prin natura sa, îndatoriri şi riscuri deosebite. Profesia poate fi exercitată doar de către persoanele care au dobândit această calitate, în condiţiile legii.
Instituţiile de formare profesională iniţială ale Ministerului Afacerilor Interne sunt Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" şi şcolile postliceale. Academia este o instituţie de învăţământ superior acreditată, din reţeaua de stat. Face parte din categoria universităţilor de educaţie şi cercetare, desfăşoară activităţi de învăţământ superior, organizate prin programe de studii universitare de licenţă, de studii universitare de masterat şi de studii universitare de doctorat, în domenii şi specializări acreditate, precum şi alte forme de pregătire, de perfecţionare şi specializare.
Şcolile postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne sunt Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr" Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan" Cluj-Napoca.
Condiţiile legale de participare, etapele de recrutare şi selecţie şi alte informaţii utile privind înscrierile şi depunerea dosarelor de candidat se efectuează la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean  Bihor din Municipiul Oradea, strada Parcul Traian, nr. 18 - Serviciul Resurse Umane, telefon 0259/403.111 sau 0259/403.112, de unde pot fi obţinute şi alte relaţii suplimentare, în fiecare zi de marţi, între orele 9.00 - 12.00 şi joi, între orele 11.00 - 15.00.
Cererile de înscriere ale candidaţilor pentru concursul de admitere în instituţiile de învăţământ superior ale Ministerul Afacerilor Interne se vor depune la Serviciul Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor până la data de 29 mai a.c., iar pentru şcolile postliceale ale Ministerul Afacerilor Interne până la 7 august 2015.
Data limită până la care candidaţii vor depune documentele necesare este 12 iunie a.c., pentru instituţiile de învăţământ superior şi 21 august 2015 pentru şcolile postliceale ale Ministerul Afacerilor Interne.
Comisar-şef de poliţie Ioana INDRIEŞ,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:57:15 Ora standard a Europei de Est