Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Campania „Şi tu poţi deveni poliţist”

Noi te informăm, tu decizi!

Campania „Şi tu poţi deveni poliţist”

Peste 500 de liceeni au fost informaţi de poliţiştii bihoreni cu privire la oportunităţile profesiei de poliţist şi oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ specializate ale M.A.I.

În perioada aprilie - iunie şi octombrie - decembrie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei ai Serviciului de Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor desfăşoară activităţi în cadrul Campaniei naţionale de promovare a profesiei de poliţist „Şi tu poţi deveni poliţist", iniţiată de Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Activităţile desfăşurate în cadrul campaniei de poliţiştii bihoreni vizează o mai bună cunoaştere, din partea populaţiei, a competenţelor şi a atribuţiilor poliţiştilor români, dar şi informarea tinerilor care vor să opteze pentru o astfel de carieră. De asemenea, campania vizează identificarea candidaţilor cu motivaţii corecte pentru alegerea profesiei de poliţist şi ulterior, angajarea celor ale căror aptitudini sunt foarte apropiate sau chiar suprapuse peste cerinţele unei funcţii de poliţist.
În cadrul activităţilor desfăşurate împreună cu elevii claselor a XI-a şi a XII-a în instituţiile de învăţământ, poliţiştii bihoreni au ca scop promovarea, în rândul grupului ţintă, a profesiei de poliţist şi a ofertei educaţionale a unităţilor de învăţământ specializate, respectiv Şcoala de Agenţi de Poliţie şi Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza".
În contextul campaniei, în cursul lunii aprilie a.c., poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei ai Serviciului de Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au desfăşurat activităţi de informare în cadrul a opt instituţii de învăţământ din judeţul Bihor.
În cadrul întâlnirilor cu liceenii, poliţiştii bihoreni au prezentat programa şcolară, dotările instituţiilor de învăţământ, alinierea acestora la standardele Uniunii Europene, condiţiile de recrutare, de înscriere şi de admitere. De asemenea, au fost prezentate aspecte legate de abilităţile necesare unui poliţist, misiunile la care participă în această calitate, oportunităţile oferite de statutul de elev/student al unităţilor de învăţământ ale M.A.I., inclusiv cele din punct de vedere social (asigurarea cazării, mesei, echipamentului, asistenţei medicale gratuite şi asigurarea unui loc de muncă sigur la absolvire).
Elevii au vizionat şi un film realizat la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan" din Cluj-Napoca, o instituţie care funcţionează după cele mai înalte standarde europene, având condiţii excelente de pregătire a elevilor.
Elevii interesaţi de profesia de poliţist au fost încurajaţi să se pregătească din timp pentru o eventuală admitere la una dintre unităţile de învăţământ ale M.A.I.
De asemenea, poliţiştii de prevenire şi resurse umane bihoreni au promovat campania „Şi tu poţi deveni poliţist" în cadrul întâlnirilor desfăşurate cu elevii bihoreni cu ocazia Zilelor Porţilor Deschise pentru elevi organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor şi, totodată, cu ocazia evenimentelor menite să marcheze, în judeţul Bihor, Ziua Poliţiei Române.
Până în prezent, peste 500 de elevi din liceele bihorene au fost informaţi în legătură cu oferta educaţională şi modalitatea prin care pot deveni poliţişti.
Poliţistul este un funcţionar public civil, cu statut special, înarmat, ce poartă, de regulă, uniformă şi exercită atribuţiile stabilite prin lege. Exercitarea profesiei de poliţist, implică prin natura sa, îndatoriri şi riscuri deosebite. Profesia poate fi exercitată doar de către persoanele care au dobândit această calitate, în condiţiile legii.
Instituţiile de formare profesională iniţială ale Ministerului Afacerilor Interne sunt Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" şi şcolile postliceale. Academia este o instituţie de învăţământ superior acreditată, din reţeaua de stat. Face parte din categoria universităţilor de educaţie şi cercetare, desfăşoară activităţi de învăţământ superior, organizate prin programe de studii universitare de licenţă, de studii universitare de masterat şi de studii universitare de doctorat, în domenii şi specializări acreditate, precum şi alte forme de pregătire, de perfecţionare şi specializare.
Şcolile postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne sunt Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr" Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan" Cluj-Napoca.
Condiţiile legale de participare, etapele de recrutare şi selecţie şi alte informaţii utile privind înscrierile şi depunerea dosarelor de candidat se efectuează la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean  Bihor din Municipiul Oradea, strada Parcul Traian, nr. 18 - Serviciul Resurse Umane, telefon 0259/403.111 sau 0259/403.112, de unde pot fi obţinute şi alte relaţii suplimentare, în fiecare zi de marţi, între orele 9.00 - 12.00 şi joi, între orele 11.00 - 15.00.
Cererile de înscriere ale candidaţilor pentru concursul de admitere în instituţiile de învăţământ superior ale Ministerul Afacerilor Interne se vor depune la Serviciul Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor până la data de 29 mai a.c., iar pentru şcolile postliceale ale Ministerul Afacerilor Interne până la 7 august 2015.
Data limită până la care candidaţii vor depune documentele necesare este 12 iunie a.c., pentru instituţiile de învăţământ superior şi 21 august 2015 pentru şcolile postliceale ale Ministerul Afacerilor Interne.
Comisar-şef de poliţie Ioana INDRIEŞ,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:46:29 Ora standard a Europei de Est