Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O plimbare pe cărările Europei

De Ziua Europei - 9 Mai – la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”

O plimbare pe cărările Europei

În fiecare an, primăvară, înainte de anotimpul călătoriilor prin lumea asta mare, călătorim – cu mintea şi cu sufletul – prin colţul acesta de lume care e al nostru.

De ziua Europei facem o plimbare - imaginară - profesori şi elevi, toată şcoala, prin ţările Europei. În fiecare an, alţi elevi descoperă câte-o ţară, câte-un tărâm plin de vestigii, de cuceriri, de frumuseţi.
Anul acesta, ne-am delectat cu ceea ce au mai bun: Franţa, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Spania, Marea Britanie, Austria şi Grecia. Eleganţa franceză şi frumuseţea spiritului au avut mereu ecou în sufletul românilor, iar Italia, cu rafinamentele culinare, ale modei, dar şi ale spaţiului cultural, certo, e belllissima! Castelele Germaniei ne-au amintit de lumea basmelor, iar Austria, cu locurile sale seducătoare, îmbie la planuri de vacanţă.
Am aflat că în Grecia e ilegal să nu votezi, că au 3.000 de ore însorite, că morcovii au devenit portocalii în onoarea casei regale a Olandei (Oranje), că ceaiul l-au adus în Europa olandezii, apoi a ajuns în Anglia, că în ţara ciocolatei - Belgia - sunt multe atracţii interesante: muzeul dantelei, al diamantelor, festivalul pisicilor şi al florilor. Şi Anglia, ca o bunică, ne-a servit cu câte-o prăjiturică!
Deliciile culinare ale fiecărei ţări au făcut călătoria noastră şi mai plăcută, aşa că „nota de plată" a călătoriei a fost „achitată" de juriu cu premii pe măsură!
Prof. Dorina Popa, membru al juriului
La cea de-a VII-a ediţie, pe primul loc, Spania şi Franţa
În primul rând, vreau să mulţumesc dnei profesor, Dorina Popa, pentru impresiile deosebit de interesante, împărtăşite nouă, dar şi celorlalţi membri ai juriului acestui concurs: domnul director, prof. Iosif Curta, prof. Eugenia Medan, prof. Rodica Moţiu, prof. Tabita Vede, prof. Andreia Ocoş, prof. Ciprian Fiter.
La cea de-a VII-a ediţie a acestui concurs, am fost onoraţi de prezenţa doamnei Florica Cherecheş, deputat în Parlamentul României pentru Bihor şi Oradea. Doamna deputat a apreciat eforturile depuse de către elevi în realizarea unor standuri cât mai complexe, care să reprezinte unele state membre ale Uniunii Europene. De asemenea, i-a îndemnat să preţuiască valorile naţionale şi europene, să beneficieze de drepturile oferite de cetăţenia europeană, dar să se şi implice în bunul mers al comunităţii locale, în viitor.
Şi de această dată, elevii au dat dovadă de multă creativitate, abilităţi lingvistice,  competenţe digitale, dar şi îndemânare culinară, realizând împreună cu părinţii lor, bucate tradiţionale extrem de apetisante. Pentru efortul depus, au fost răsplătiţi de către juriu cu următoarele premii:
•Premiul I a fost obţinut de către două echipe, la egalitate, clasa a VII-a B (Pop Paula, Puşcaş Sarah, Dume David, Filip Penyacsek, Săvianu Emanuel, Pop David, Ionaş Alexandru, Oana Cifor, Iova Luca), reprezentând Spania şi clasa a VIII-a B, reprezentând Franţa (Marc Bianca, Someşan Abigail, Szabo Amanda, Oniţa Teodora, Horga Emilia, Balogh Luca,  Zerghe Estera, Ban Eduard, Botică Adrian, Gordan Raluca).
•Premiul II a revenit echipei clasei a VII-a A (Pop Sorana, Sârb Iulia, Tăşădan Filip, Ungur Raul, Trifan Octavian, Stan Timotei, Curta Alexia, Popa Josiane), reprezentând Austria, dar şi echipei clasei a V-a B, care a reprezentat Olanda (Ghitea Evelin, Judea Ştefan, Moca Ioana, Popovici Darius, Sfrengeu Casian, Zerghe Ştefan).
•Premiul III a fost obţinut, la egalitate, de către echipa clasei a VI-a B (Voinkov Yana, Sime Patricia, Drenyovszki Sara, Sălăjan Carla, Turcuş Maria, Sârb Maria, Pop Bianca, Berian Clara, Săvianu Natasha), reprezentând Grecia şi echipa clasei a V-a A, reprezentând Belgia (Pantiş Bianca, Găvriluţ Ana, Cozma Ania, Benea Raul, Opreanu Titus, Sava Sebastian, Maier Damaris, Ştiru Răzvan)
•Prima menţiune şi premiu special pentru cea mai bună exprimare în limbă străină, a obţinut echipa clasei a VII-a A (Hadade Anthony, Negrău Mircea, Marton Salome, Foica Emanuela, Burcă Paul, Cioara Naomi, Judea Iulia, Cuciula Beniamin, Balogh Lois), reprezentând Marea Britanie.
Menţiune şi premiu special pentru cele mai bune produse culinare, a obţinut  echipa clasei a VIII-a A (Alexandru Balaszahazi, Ardelean Marcus, Ungur Alexandra, Lacatoş Norbert, Chereji Remus, Dorog Daria, Matei Cezar, Petruşan Darius), reprezentând Italia.
Menţiune şi premiu special pentru costumaţie, a obţinut echipa clasei a VI-a A (Matei Sever, Negruţ Daria, Bohuş Timotei, Boldiş Denis, Popa Mady, Gherle Darius, Lal Eduard, Ghiurău Lucas), reprezentând Germania.
Prof. organizator, Ramona Iştoc
P.S. Pentru mai multe poze (90 de poze), accesaţi Galeria foto: O plimbare pe cărările Europei.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:11:41 Ora standard a Europei de Est