Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O plimbare pe cărările Europei

De Ziua Europei - 9 Mai – la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”

O plimbare pe cărările Europei

În fiecare an, primăvară, înainte de anotimpul călătoriilor prin lumea asta mare, călătorim – cu mintea şi cu sufletul – prin colţul acesta de lume care e al nostru.

De ziua Europei facem o plimbare - imaginară - profesori şi elevi, toată şcoala, prin ţările Europei. În fiecare an, alţi elevi descoperă câte-o ţară, câte-un tărâm plin de vestigii, de cuceriri, de frumuseţi.
Anul acesta, ne-am delectat cu ceea ce au mai bun: Franţa, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Spania, Marea Britanie, Austria şi Grecia. Eleganţa franceză şi frumuseţea spiritului au avut mereu ecou în sufletul românilor, iar Italia, cu rafinamentele culinare, ale modei, dar şi ale spaţiului cultural, certo, e belllissima! Castelele Germaniei ne-au amintit de lumea basmelor, iar Austria, cu locurile sale seducătoare, îmbie la planuri de vacanţă.
Am aflat că în Grecia e ilegal să nu votezi, că au 3.000 de ore însorite, că morcovii au devenit portocalii în onoarea casei regale a Olandei (Oranje), că ceaiul l-au adus în Europa olandezii, apoi a ajuns în Anglia, că în ţara ciocolatei - Belgia - sunt multe atracţii interesante: muzeul dantelei, al diamantelor, festivalul pisicilor şi al florilor. Şi Anglia, ca o bunică, ne-a servit cu câte-o prăjiturică!
Deliciile culinare ale fiecărei ţări au făcut călătoria noastră şi mai plăcută, aşa că „nota de plată" a călătoriei a fost „achitată" de juriu cu premii pe măsură!
Prof. Dorina Popa, membru al juriului
La cea de-a VII-a ediţie, pe primul loc, Spania şi Franţa
În primul rând, vreau să mulţumesc dnei profesor, Dorina Popa, pentru impresiile deosebit de interesante, împărtăşite nouă, dar şi celorlalţi membri ai juriului acestui concurs: domnul director, prof. Iosif Curta, prof. Eugenia Medan, prof. Rodica Moţiu, prof. Tabita Vede, prof. Andreia Ocoş, prof. Ciprian Fiter.
La cea de-a VII-a ediţie a acestui concurs, am fost onoraţi de prezenţa doamnei Florica Cherecheş, deputat în Parlamentul României pentru Bihor şi Oradea. Doamna deputat a apreciat eforturile depuse de către elevi în realizarea unor standuri cât mai complexe, care să reprezinte unele state membre ale Uniunii Europene. De asemenea, i-a îndemnat să preţuiască valorile naţionale şi europene, să beneficieze de drepturile oferite de cetăţenia europeană, dar să se şi implice în bunul mers al comunităţii locale, în viitor.
Şi de această dată, elevii au dat dovadă de multă creativitate, abilităţi lingvistice,  competenţe digitale, dar şi îndemânare culinară, realizând împreună cu părinţii lor, bucate tradiţionale extrem de apetisante. Pentru efortul depus, au fost răsplătiţi de către juriu cu următoarele premii:
•Premiul I a fost obţinut de către două echipe, la egalitate, clasa a VII-a B (Pop Paula, Puşcaş Sarah, Dume David, Filip Penyacsek, Săvianu Emanuel, Pop David, Ionaş Alexandru, Oana Cifor, Iova Luca), reprezentând Spania şi clasa a VIII-a B, reprezentând Franţa (Marc Bianca, Someşan Abigail, Szabo Amanda, Oniţa Teodora, Horga Emilia, Balogh Luca,  Zerghe Estera, Ban Eduard, Botică Adrian, Gordan Raluca).
•Premiul II a revenit echipei clasei a VII-a A (Pop Sorana, Sârb Iulia, Tăşădan Filip, Ungur Raul, Trifan Octavian, Stan Timotei, Curta Alexia, Popa Josiane), reprezentând Austria, dar şi echipei clasei a V-a B, care a reprezentat Olanda (Ghitea Evelin, Judea Ştefan, Moca Ioana, Popovici Darius, Sfrengeu Casian, Zerghe Ştefan).
•Premiul III a fost obţinut, la egalitate, de către echipa clasei a VI-a B (Voinkov Yana, Sime Patricia, Drenyovszki Sara, Sălăjan Carla, Turcuş Maria, Sârb Maria, Pop Bianca, Berian Clara, Săvianu Natasha), reprezentând Grecia şi echipa clasei a V-a A, reprezentând Belgia (Pantiş Bianca, Găvriluţ Ana, Cozma Ania, Benea Raul, Opreanu Titus, Sava Sebastian, Maier Damaris, Ştiru Răzvan)
•Prima menţiune şi premiu special pentru cea mai bună exprimare în limbă străină, a obţinut echipa clasei a VII-a A (Hadade Anthony, Negrău Mircea, Marton Salome, Foica Emanuela, Burcă Paul, Cioara Naomi, Judea Iulia, Cuciula Beniamin, Balogh Lois), reprezentând Marea Britanie.
Menţiune şi premiu special pentru cele mai bune produse culinare, a obţinut  echipa clasei a VIII-a A (Alexandru Balaszahazi, Ardelean Marcus, Ungur Alexandra, Lacatoş Norbert, Chereji Remus, Dorog Daria, Matei Cezar, Petruşan Darius), reprezentând Italia.
Menţiune şi premiu special pentru costumaţie, a obţinut echipa clasei a VI-a A (Matei Sever, Negruţ Daria, Bohuş Timotei, Boldiş Denis, Popa Mady, Gherle Darius, Lal Eduard, Ghiurău Lucas), reprezentând Germania.
Prof. organizator, Ramona Iştoc
P.S. Pentru mai multe poze (90 de poze), accesaţi Galeria foto: O plimbare pe cărările Europei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:06 Ora de vară a Europei de Est