Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oradea va beneficia de energie electrică mai ieftină

Prin parteneriatul cu RCS&RDS

Oradea va beneficia de energie electrică mai ieftină

Primarul Ilie Bolojan a susţinut miercuri, 22 aprilie 2015, o conferinţă de presă, împreună cu directorul regional al Companiei RCS&RDS, dl Ioan Dumea, în care a vorbit despre parteneriatul pe care compania RCS&RDS îl propune Primăriei Oradea în vederea construirii şi operării unei reţele de distribuţie a energiei electrice, parteneriat care va aduce beneficii de preţ cetăţenilor, oraşului şi companiilor din municipiu.

O premieră pentru România
Acest parteneriat cu Primăria Oradea este o premieră pentru România. Având în vedere că unul dintre proprietarii companiei e orădean, Compania RCS&RDS a decis să înceapă această mare investiţie, care este şi o provocare pentru firmă, în municipiul Oradea. Furnizarea energiei electrice va începe cât de curând, iar în ceea ce priveşte distribuţia de energie electrică, aceasta va putea începe doar după aprobarea proiectului în Consiliul Local şi după finalizarea procesului de autorizare.
„În acest parteneriat, Primăria Oradea va veni cu suportul tehnic, respectiv cu terenul care va fi concesionat companiei în vederea amplasării staţiilor de transfer şi distribuţie a energiei electrice. Economia pe care o va realiza oraşul va fi de 1,1 milioane euro anual, echivalentul ca valoare a construirii unui nou pod peste Crişul Repede. În Oradea vor exista astfel doi mari competitori care vor furniza energie electrică, cel mai câştigat din această competiţie fiind cetăţeanul, care va putea alege preţul cel mai mic. Oradea va fi un oraş care va putea oferi energie electrică ieftină pentru companiile care aleg să investească aici", a spus primarul Ilie Bolojan.
Tariful la energia electrică, redus cu aproximativ 16%
Compania RCS&RDS este cea care a câştigat licitaţia pentru realizarea a 200 km de canalizaţie tehnică, canalizaţie în care sunt introduse toate reţelele de telecom, iluminat şi electricitate, cabluri atât de inestetice în acest moment. Până acum au fost realizaţi 50 km de canalizaţie tehnică. Aceste lucrări vizează zona centrului istoric, care trebuie eliberată de cabluri, precum şi cartierele de blocuri, unde există o densitate mare a populaţiei.
OTL a trecut deja pe curentul electric furnizat de RCS &RDS, iar Primăria Oradea va trece în curând, începând cu sectorul iluminatului public.
„În total, municipiul Oradea consumă 46.000 MW anual, consum care se ridică la  5,6 milioane euro ca şi costuri anuale. După ce asocierea cu RCS&RDS va deveni operaţională în totalitate, vom beneficia de o reducere de 20% la tariful de energie, iar suplimentar, după obţinerea licenţei de distribuţie, va fi posibilă şi reducerea tarifului de distribuţie cu cca 20%. Global, reducerea totală a tarifului la energia elecrică va fi undeva de 16%. Făcând o simulare, ne dăm seama că oraşul Oradea va face o economie substanţială de 900.000 euro/an, costurile cu energia electrică scăzând de la 5,6 milioane euro anual la 4,7 milioane euro", a completat primarul.
În final, primarul Ilie Bolojan a mulţumit Companiei RDS&RCS pentru că a ales să facă acestă investiţie importantă în Oradea, pentru că astfel devenim primul oraş din România acţionar într-un proiect de distribuţie a energiei electrice, cu beneficii economice evidente. (P.B.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:15 Ora de vară a Europei de Est