Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O nouă excursie de vis: Italia, Franţa şi Spania!

Călători prin Europa

O nouă excursie de vis: Italia, Franţa şi Spania!

Cu ale sale oraşe istorice sau staţiuni de lux, Spania oferă tuturor experienţe inedite. Acelaşi lucru ne-a dăruit şi nouă, celor 82 de suflete pornite în călătoria mult aşteptată.

Împreună cu profesorii noştri de istorie şi geografie (Ramona şi Florin Iştoc), de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel", am descoperit această ţară cu totul minunată prin misterele pe care ni le-a dezvăluit. Împreună, timp de 9 zile (10-19 aprilie 2015), am reuşit să ne cunoaştem atât unii pe alţii, cât şi această ţară, dar şi Italia şi Franţa...
Pornind din minunatul nostru oraş şi dornici de o schimbare de peisaj, ne-am îndreptat spre Italia, mai precis spre Lago di Garda. Acolo am avut ocazia să ne plimbăm, să vedem împrejurimile şi nu în ultimul rând, să mâncăm din specialităţile italiene. Deoarece a fost un drum lung şi obositor, în cele din urmă ne-am îndreptat spre Genova, cazându-ne în San Remo. Nu am ratat ocazia unei plimbări nocturne, cu o scurtă oprire pe malul mării. Am avut în faţă un peisaj decupat parcă din basme! Cine nu şi-ar dori să trăiască acolo?
Următoarea zi a fost rezervată Franţei. La Cannes, în oraşul festivalului de film, am vizitat Palatul festivalurilor şi congreselor, dar şi Promenade de la Croisette. O plimbare pe faimosul bulevard mărginit de palmieri, cu magazine scumpe şi terase situate direct pe plajă e suficient pentru a înţelege de ce a fost ales să fie gazda celui mai cunoscut festival de film european. Continuându-ne aventura, am mers spre Grasse, un oraş cu gust şi miros,  o citadelă care trăieşte din parfumuri încă din Evul Mediu.
Trei zile ne-au fost rezervate pentru vizitarea Barcelonei. Capitala Cataloniei iradiază în stil incomparabil. Mixul dintre arhitectura gotică, geniul lui Gaudi, construcţiile contemporane şi magazinele numeroase de modă creează o armonie care-ţi va rămâne întipărită în minte. La câte are de oferit acest oraş, nu e de mirare că este sufocat zilnic de mii de turişti.
Precum Parisul are celebrul Champs-Elysees, iar New York-ul se mândreşte cu Wall Street-ul, aşa şi Barcelona trăieşte cu bucurie pe Rambla, bulevardul ce croieşte drum liber prin inima oraşului. Bulevardul este de-o agitaţie fără seamăn, dar printre frunzele copacilor înalţi pluteşte un aer care bucură inimile trecătorilor. A fost una dintre cele mai complexe străzi pe care le-am văzut vreodată!
Un alt obiectiv, de care, cu siguranţă, a auzit toată lumea, este stadionul Camp Nou. Fanii FCB-ului au avut ocazia să vadă cel mai mare stadion din Europa, o arenă sportivă de excepţie, care înglobează cel mai modern muzeu al fotbalului din lume.
Trecând să vizităm şi operele lui Gaudi, am început cu Catedrala Sagrada Familia, care deşi este încă neterminată (se preconizează că se va finaliza în vreo 20 ani), este deja un simbol al Barcelonei şi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice. Este cea mai izbutită operă a lui Gaudi, căreia acesta i-a dedicat întreaga viaţă. O altă capodoperă de-a lui Gaudi este Parcul Guell, aflat în centrul oraşului. Acesta adăposteşte două case ce apar în poveştile lui Hansel şi Gretel. Dar grădinile sunt mult mai interesante. Scările duc în prima fază la o şopârlă de vreo doi metri, simbol al Barcelonei, apoi către o sală construită din 86 de coloane, care susţin o terasă care te va impresiona în primul rând datorită băncii ondulate, viu colorate prin mozaicul folosit, iar în al doilea rând datorită priveliştii spectaculoase asupra oraşului. Nu am ratat nici Fontana Magica şi Tibidabo.
De la Barcelona, am ajuns la Mănăstirea de la Monserrat, care adăposteşte o statuie unică în Europa: La Moreneta (Fecioara Neagră, cu Isus în braţe, având un glob pământesc în mâna dreaptă). Peisajul din jur este unul spectaculos şi de neimaginat. Vârful munţilor parcă străpunge cerul. Ziua ne-am rezervat timp şi pentru shopping; am străbătut un mall imens, de la un capăt la altul ca să luăm suveniruri rare celor dragi, dar şi nouă.
Ultima zi din călătoria noastră ne-a dus la Marsilia, să vizităm Catedrala; apoi o croazieră  şi am debarcat pe Insula Sf. Margareta, iar în cele din urmă, am luat-o spre Monte Carlo. Nu-mi găsesc cuvintele potrivite să descriu ce viaţă musteşte acolo: unde luxul şi banii vorbesc, de la cosmopolitele iahturi din port, până la esplanada Cazinoului. Parada de maşini din faţa Cazinoului te lasă cu gura căscată.
Aşa a arătat, pe scurt, călătoria noastră. Minunată! Şi nu am fi noi dacă nu le-am  mulţumi tuturor celor care ne-au ajutat să ne împlinim încă un vis frumos. Le mulţumim distinşilor noştri profesori, grupului de la colegiile naţionale „Mihai Eminescu" şi „Emanuil Gojdu" pentru compania plăcută de care am avut parte, celor doi şoferi şi nu în ultimul rând ghidului nostru, Cristi Gavriş, pentru tot efortul şi programările făcute cu mult timp înainte pentru ca noi să avem o excursie de neuitat.
Şaitoş Petra, clasa a XI-a A,
Liceul Teologic Baptist „Emanuel" Oradea
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: O nouă excursie de vis: Italia, Franţa şi Spania!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:21:56 Ora de vară a Europei de Est