Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un spectacol de zile mari

Trupa de teatru de la Şcoala Nr. 16

Un spectacol de zile mari

La Şcoala Gimnazială Nr. 16 din Oradea, în cadrul săptămânii „Şcoala altfel", joi, 9.04. 2015, în interpretarea Trupei de Teatru Şcolar „Micul Actor", îndrumată de prof. Furtos Daniela, a avut loc reprezentaţia comediei „Preşul" de Ion Băieşu, spectatori fiind elevii din clasele a V-a şi a VII-a.

Printre multe alte activităţi atractive şi-a găsit locul bine definit şi teatrul. Trupa s-a reîntregit, chiar dacă elevii anilor anteriori şi-au luat zborul spre licee. Noi membri şi-au găsit un loc  în colectivul primitor al colegilor mai mari, printre care elevii clasei a V-a C: Agud-Popa Rareş, Cherhaţ Naomi, Şovre Andrada, Batki Cristian, Scorţe Denis, Stretea Iulia, Tătoiu Diana, Româneac Mihai, Olaru Dalia. Chiar dacă programul şcolar presupune pregătirea pentru lecţiile materiilor de bază, prin teme, lucrări practice, portofolii, teste, teze, simulări şi alte activităţi presante, pe parcursul anului, elevii din clasa a VIII-a A: Matei Sergiu şi Man Olimpiu şi cei din clasa a VII-a C: Pugna Elisei, Ciuca Alexa, Iancău David şi Farago Darius şi-au făcut timp şi pentru repetiţii.
Pentru ca personajele din universul lumii scenei să prindă viaţă e nevoie de cunoaşterea, înţelegerea şi trecerea textului literar prin filtrul sensibilităţii proprii, de trăirile personale corelate cu o mimică şi gestică adecvate, împreună cu intonaţia cea mai potrivită, într-un cuvânt: talent. Decorurile şi recuzita au fost pregătite de către aceiaşi inimoşi elevi, cu resurse proprii. Atmosfera a fost caldă, primitoare, la final, membrii trupei au primit multe aplauze; elevii şi îndrumătoarea au fost felicitaţi de către elevii spectatori, profesorii însoţitori şi părinţii dornici de a-şi cunoaşte copiii într-o ipostază diferită, prin care au putut să se pună în valoare. Elevii actori au surprins publicul într-un mod cât se poate de plăcut.
Proprietarul unui preş aflat în faţa uşii, la intrarea în apartamentul propriu, în scara la care era vicepreşedinte al comitetului unui bloc oarecare din Bucureşti, îşi găseşte în mod repetat preşul murdar. El pune la cale o acţiune de urmărire sistematică, pentru care antrenează mai mulţi colaboratori: femeia de serviciu care notează tot ce se petrece, fotograful şi avocatul, angajaţi special. Pentru proprietarul preşului orice trecător devine un suspect. Situaţiile comice derivă din presupunerea că oricine se manifestă spontan în jurul preşului este ameninţat, chiar dacă nu are nicio legătură şi nici măcar vreo intenţie. Cetăţeanul italian, asiguratorul de la A.D.A.S. sau tânărul cercetător pretendent al Premiului Nobel pentru cele mai năstruşnice invenţii - cu toţii trec prin bătaia puştii lui Pamfil şi ameninţările sale.
Într-un final, după situaţiile comice savurate, femeia de serviciu se deconspiră ca fiind autoarea acţiunii de murdărire sistematică a preşului, nefiindu-i deloc frică, ştiind că va deveni soacra tânărului cercetător, datorită căruia poate avea un viitor luminos asigurat.
Spectacolul a durat aproape o oră, timp în care emoţiile artistice au plutit în aer. Atât spectatorii, cât şi elevii actori îşi doresc să menţină acest tip de activităţi, care fac plăcere tuturor...
Prof. Daniela Furtos
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Un spectacol de zile mari.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:14 Ora de vară a Europei de Est