Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un spectacol de zile mari

Trupa de teatru de la Şcoala Nr. 16

Un spectacol de zile mari

La Şcoala Gimnazială Nr. 16 din Oradea, în cadrul săptămânii „Şcoala altfel", joi, 9.04. 2015, în interpretarea Trupei de Teatru Şcolar „Micul Actor", îndrumată de prof. Furtos Daniela, a avut loc reprezentaţia comediei „Preşul" de Ion Băieşu, spectatori fiind elevii din clasele a V-a şi a VII-a.

Printre multe alte activităţi atractive şi-a găsit locul bine definit şi teatrul. Trupa s-a reîntregit, chiar dacă elevii anilor anteriori şi-au luat zborul spre licee. Noi membri şi-au găsit un loc  în colectivul primitor al colegilor mai mari, printre care elevii clasei a V-a C: Agud-Popa Rareş, Cherhaţ Naomi, Şovre Andrada, Batki Cristian, Scorţe Denis, Stretea Iulia, Tătoiu Diana, Româneac Mihai, Olaru Dalia. Chiar dacă programul şcolar presupune pregătirea pentru lecţiile materiilor de bază, prin teme, lucrări practice, portofolii, teste, teze, simulări şi alte activităţi presante, pe parcursul anului, elevii din clasa a VIII-a A: Matei Sergiu şi Man Olimpiu şi cei din clasa a VII-a C: Pugna Elisei, Ciuca Alexa, Iancău David şi Farago Darius şi-au făcut timp şi pentru repetiţii.
Pentru ca personajele din universul lumii scenei să prindă viaţă e nevoie de cunoaşterea, înţelegerea şi trecerea textului literar prin filtrul sensibilităţii proprii, de trăirile personale corelate cu o mimică şi gestică adecvate, împreună cu intonaţia cea mai potrivită, într-un cuvânt: talent. Decorurile şi recuzita au fost pregătite de către aceiaşi inimoşi elevi, cu resurse proprii. Atmosfera a fost caldă, primitoare, la final, membrii trupei au primit multe aplauze; elevii şi îndrumătoarea au fost felicitaţi de către elevii spectatori, profesorii însoţitori şi părinţii dornici de a-şi cunoaşte copiii într-o ipostază diferită, prin care au putut să se pună în valoare. Elevii actori au surprins publicul într-un mod cât se poate de plăcut.
Proprietarul unui preş aflat în faţa uşii, la intrarea în apartamentul propriu, în scara la care era vicepreşedinte al comitetului unui bloc oarecare din Bucureşti, îşi găseşte în mod repetat preşul murdar. El pune la cale o acţiune de urmărire sistematică, pentru care antrenează mai mulţi colaboratori: femeia de serviciu care notează tot ce se petrece, fotograful şi avocatul, angajaţi special. Pentru proprietarul preşului orice trecător devine un suspect. Situaţiile comice derivă din presupunerea că oricine se manifestă spontan în jurul preşului este ameninţat, chiar dacă nu are nicio legătură şi nici măcar vreo intenţie. Cetăţeanul italian, asiguratorul de la A.D.A.S. sau tânărul cercetător pretendent al Premiului Nobel pentru cele mai năstruşnice invenţii - cu toţii trec prin bătaia puştii lui Pamfil şi ameninţările sale.
Într-un final, după situaţiile comice savurate, femeia de serviciu se deconspiră ca fiind autoarea acţiunii de murdărire sistematică a preşului, nefiindu-i deloc frică, ştiind că va deveni soacra tânărului cercetător, datorită căruia poate avea un viitor luminos asigurat.
Spectacolul a durat aproape o oră, timp în care emoţiile artistice au plutit în aer. Atât spectatorii, cât şi elevii actori îşi doresc să menţină acest tip de activităţi, care fac plăcere tuturor...
Prof. Daniela Furtos
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Un spectacol de zile mari.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:51:36 Ora standard a Europei de Est