Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Proiectul Educația pentru (prin) teatru

Ieri, actorii gojdiști au ieșit la rampă (cu)

Proiectul Educația pentru (prin) teatru

Ieri (marți,10 iunie 2008), la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, s-a jucat teatru, din dramaturgia lui Caragiale, în cinstea olimpicilor școlii care urmau să fie premiați, în cadrul unui careu festiv.

Caragiale, în actualitate
În cadrul proiectului Educația pentru (prin) teatru, derulat de Teatrul de Stat din Oradea și Colegiul Național ”Emanuil Gojdu”, sâmbătă de sâmbătă, nouă elevi gojdiști (din clasele a VIII-a și a IX-a) și un elev din clasa a VII-a, de la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” au jucat teatru, au făcut actorie, îndrumați de Ioana Gajdo și Lucia Rogoz (actori ai Tetrului de Stat din Oradea), după cum aveam să aflăm de la Victoria Balint, secretar literar.
După cele 127 de ore de muncă, actorii au ieșit (din nou) la rampă cu monumente de-ale lui nenea Iancu, piese din schițele și dramaturgia maestrului, adevărate monumente (după cum spuneam), interpretate cu profesionalism de micii actori (gojdiști: Andrei Ignat, din clasa a VIII-a A, Laura Lascău, a IX-a A, Sara Ionescu, Ruxandra Marina Liștea, Lăcrămioara Mihaela Maghiar și Alice Sfâra, a IX-a B, Adelina Noge, Denisa Romina Vescan, a IX-a G, și Isaac Ionescu, clasa a VII-a, de la Școala „Nicolae Bălcescu”).
Actorii orădeni derulează asemenea proiecte și în alte școli orădene, iar pentru anul școlar viitor și-au propus să cuprindă în proiect cât mai multe școli, dar și mai mulți actori dintr-o școală. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Proiectul Educația pentru (prin) teatru.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:01:01 Ora standard a Europei de Est