Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul judeţean „Şcoala părinţilor”

Pentru o cât mai bună creştere şi educare a copiilor

Proiectul judeţean „Şcoala părinţilor”

Familia şi şcoala urmăresc acelaşi scop şi au interese comune în creşterea şi educarea copiilor.

Pentru ca rezultatele să fie cele scontate în obţinerea performanţelor, cei doi parteneri trebuie să-şi unească forţele şi să conlucreze foarte bine, având alături şi alţi aliaţi pentru a spori eficienţa demersului educaţional. Aşa s-a născut parteneriatul dintre şcolile gimnaziale „Oltea Doamna" şi „Avram Iancu" şi Facultatea de Drept a Universităţii din Oradea în implementarea proiectului judeţean „Şcoala părinţilor" (în perioada aprilie 2015 - iulie 2016).
Având în vedere impactul şi importanţa demersului educaţional, s-a gândit propagarea lui în medii cât mai diferite şi astfel s-a ajuns la cooptarea unui număr important de parteneri externi: de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Casa Corpului Didactic, la Brigada de Pompieri ISU Crişana, Compania de Apă şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, precum şi alte trei şcoli gimnaziale: Şcoala Gimnazială Internaţională „Agora" şi şcolile gimnaziale din Nojorid şi Săcădat.
Primele activităţi din cadrul proiectului s-au derulat în săptămâna de implementare a programului educaţional naţional Şcoala altfel „Să ştii mai multe, să fii mai bun". Este vorba despre activitatea derulată în parteneriat cu ISU Crişana; confecţionarea de poşete eco; expoziţia cu produse; vizită la Compania de Apă şi cursul de dans popular.
Proiectul îşi propune o colaborare permanentă şi armonioasă cu familia şi comunitatea; cunoaşterea necesităţilor şi intereselor copiilor, a tehnicii aplicării metodelor educative eficiente prin realizarea  unor obiective generale şi speciale: dezvoltarea unei noi politici educaţionale pe termen lung prin implicarea a 10 cadre didactice la cursuri de formare şi activităţi comune cu părinţii; realizarea atelierelor de formare şi creşterea cu 90 la sută a participării părinţilor la activităţile de formare prin organizarea a cinci ateliere; realizarea şi distribuirea a 100 de pliante informaţionale...
Responsabilii acestui proiect sunt dl prof. Mircea Mitran, directorul Şcolii Gimnaziale „Oltea Doamna", d-na prof. dr. Gheorghina Bârlădeanu, directorul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu" şi lector univ. dr. Claudia Simona Timofte din partea Facultăţii de Drept a Universităţii din Oradea; prof. Laura Ienei David şi bibliotecar Maria Dana Teşedan sunt coordonatorii de proiect, iar echipa de proiect este alcătuită din: Angelica Mihuţ, secretar-şef, psiholog Cristina Hegheduş, prof. Ana Curpaş, Lavinia Onica Chipea, Liliana Mureşan şi Adrian Iaz, reprezentanţii comitetului de părinţi de la „Oltea Doamna", bibliotecar Delia Georgiana Tipi de la Şcoala „Avram Iancu", prof. Crina Miere de la Şcoala Gimnazială Internaţională „Agora", prof. Maria Sime de la Şcoala Gimnazială din Săcădat şi înv. Adela Sim de la Şcoala Gimnazială din Nojorid.
Cu cât se complică viaţa socială şi provocările lumii moderne formulează întrebări şi cer răspunsuri la care nu ne-am fi gîndit acum câţiva ani, cu atât devine tot mai clar că este nevoie de un proiect educaţional în favoarea şi pentru asigurarea viitorului, pentru creşterea şi educarea copiilor.
Prof. Laura Ienei David,
coordonator de proiect
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Proiectul judeţean „Şcoala părinţilor”.   

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:24 Ora de vară a Europei de Est