Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

23 aprilie, Ziua Bibliotecarului din România

Eveniment desfăşurat la Şcoala „Ioan Slavici”

23 aprilie, Ziua Bibliotecarului din România

Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor, Asociaţia Bibliotecarilor din România, în colaborare cu Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici" Oradea, Liceul de Arte Oradea şi Asociaţia „TopFormalis" Oradea au organizat, cu ocazia Zilei Bibliotecarului din România, activitatea cultural ştiinţifică „Biblioteca, o oază de cultură", la Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici" Oradea.

Această zi de sărbătoare cu multiple semnificaţii a reunit bibliotecari din diferite tipuri de biblioteci, atât bibliotecari şcolari, cât şi de la Biblioteca Universităţii din Oradea.
Oaspeţii au fost întâmpinaţi de organizatori cu pâine şi sare.
În deschiderea evenimentului, doamna Brînduşa Buzulică, director al Şcolii „Ioan Slavici", a adresat cuvântul de salut.
Invitat de onoare la acest eveniment a fost doamna conf. univ. dr. Mariana Marinescu de la Universitatea din Oradea, Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic, care a subliniat importanţa bibliotecii şi a bibliotecarului.
Din partea Casei Corpului Didactic a Judeţului Bihor a vorbit prof. metodist Florina Szabo.
În prima parte a activităţii a fost lansată cartea „Biblioteca, o oază de cultură", coordonată de d-na bibliotecar, prof. Mariana Trofin. Cartea conţine materiale referitoare la importanţa bibliotecii şi a lecturii în viaţa oamenilor, din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, precum şi aspecte din activităţile desfăşurate în cadrul bibliotecii şcolare.
Ea se adresează în primul rând bibliotecarilor, dar şi persoanelor care doresc să cunoască rolul bibliotecarului şi al bibliotecii în formarea şi dezvoltarea elevilor.
D-na bibliotecar a ţinut să mulţumească colegelor care au contribuit la apariţia acestei cărţi: Bors Ileana de la Lic. Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu"; Cucerzan Corina, Lic. Tehnologic Nr. 1 Salonta; Epureanu Cristina, C.N. „Avram Iancu" Ştei; Foghiș Maria, Şcoala Gimnazială Nr.16; Goron Roxana, Lic. T. „Aurel Lazăr"; Lazăr Cornelia, C.Ş.E.I. Nr. 1 Oradea - C.Ş.E.I. „Orizont"; Lup Mariana de la Şcoala Gimnazială Nr.11; Marta Cătălina, Liceul de Arte; Petru Mariana, Şcoala Gimnazială  ,,Octavian Goga"; Pop Daniela Lidia, Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu"; Popescu Dorina-Felicia de la C.N. „Teodor Neş" Salonta; Potre Delia Anca, Şcoala Gimnazială „Floare de Lotus" Sînmartin; Prahanca Mărioara, Lic. Tehnologic „Horea" Marghita; Roibu Florica de la C.T. „Constantin Brâncuşi"; Simuţ Mărioara de la Lic. Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş" Beiuş; Tomescu Ileana Maria de la Şcoala Gimnazială „Miron Pompiliu" Ştei; Urs Daniela, C.N. „Octavian Goga" Marghita şi tuturor celor care au făcut posibilă apariţia acestei cărţi: d-nei lect. univ. dr. Claudia Pop şi d-nei conf. univ. dr. Mariana Marinescu de la Universitatea din Oradea, DPPD, care au întocmit referinţa pentru a putea scoate cartea la Editura Universităţii din Oradea, precum şi d-lui Avram Ştefan de la Editura „Aureo" Oradea, pentru aspectul grafic deosebit şi pentru frumoasele diplome realizate.
Momentul artistic a fost susţinut de Antonia Marta din clasa a V-a şi de prof. Szabo Attila de la Liceul de Arte, care ne-au încântat cu un microrecital de chitară clasică; lor li s-au alăturat membrii corului Şcolii, condus de d-na prof. Rodica Galea, cu cântece de primăvară.
„Şi dacă dorinţa noastră de a ne îmbogăţi cultura a fost satisfăcută prin lansarea acestei cărţi, având în vedere că auzul ne-a fost încântat de invitaţii noştri, suntem datori ochilor, cărora trebuie să le oferim un moment de răsfăţ. Pentru aceasta vă invităm să admiraţi expoziţia de artă plastică intitulată „Ruxanda Ştefănuţ - primul pas" realizată de colega noastră, bibliotecar la Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici" Oradea.", a precizat d-na prof. Mariana Trofin.
În încheierea primei părţi, d-na bibliotecar Mariana Trofin a dat citire unui catren scris de George Zarafu:
Unei bibliotecare
E plăcut să stai cu ea o seară;
Uiţi că este mamă sau soţie!
Printre cărţi e bibliotecară,
În discuţii - enciclopedie.
În a doua parte, s-a desfăşurat Workshop-ul „Biblioteca şcolară în sprijinul educaţiei pentru sănătate", susţinut de: conf. univ. dr. Valentin Cosmin Blândul, Universitatea din Oradea şi Asociaţia pentru Educaţie şi Formare „TopFormalis"; biolog Carmen Valeria Dinescu şi dr. Nicolae Călin Sonea, de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor.
Bibliotecar Mariana Trofin
Foto: Alexandru Morar
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: 23 aprilie, Ziua Bibliotecarului din România.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:10 Ora de vară a Europei de Est