Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

23 aprilie, Ziua Bibliotecarului din România

Eveniment desfăşurat la Şcoala „Ioan Slavici”

23 aprilie, Ziua Bibliotecarului din România

Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor, Asociaţia Bibliotecarilor din România, în colaborare cu Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici" Oradea, Liceul de Arte Oradea şi Asociaţia „TopFormalis" Oradea au organizat, cu ocazia Zilei Bibliotecarului din România, activitatea cultural ştiinţifică „Biblioteca, o oază de cultură", la Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici" Oradea.

Această zi de sărbătoare cu multiple semnificaţii a reunit bibliotecari din diferite tipuri de biblioteci, atât bibliotecari şcolari, cât şi de la Biblioteca Universităţii din Oradea.
Oaspeţii au fost întâmpinaţi de organizatori cu pâine şi sare.
În deschiderea evenimentului, doamna Brînduşa Buzulică, director al Şcolii „Ioan Slavici", a adresat cuvântul de salut.
Invitat de onoare la acest eveniment a fost doamna conf. univ. dr. Mariana Marinescu de la Universitatea din Oradea, Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic, care a subliniat importanţa bibliotecii şi a bibliotecarului.
Din partea Casei Corpului Didactic a Judeţului Bihor a vorbit prof. metodist Florina Szabo.
În prima parte a activităţii a fost lansată cartea „Biblioteca, o oază de cultură", coordonată de d-na bibliotecar, prof. Mariana Trofin. Cartea conţine materiale referitoare la importanţa bibliotecii şi a lecturii în viaţa oamenilor, din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, precum şi aspecte din activităţile desfăşurate în cadrul bibliotecii şcolare.
Ea se adresează în primul rând bibliotecarilor, dar şi persoanelor care doresc să cunoască rolul bibliotecarului şi al bibliotecii în formarea şi dezvoltarea elevilor.
D-na bibliotecar a ţinut să mulţumească colegelor care au contribuit la apariţia acestei cărţi: Bors Ileana de la Lic. Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu"; Cucerzan Corina, Lic. Tehnologic Nr. 1 Salonta; Epureanu Cristina, C.N. „Avram Iancu" Ştei; Foghiș Maria, Şcoala Gimnazială Nr.16; Goron Roxana, Lic. T. „Aurel Lazăr"; Lazăr Cornelia, C.Ş.E.I. Nr. 1 Oradea - C.Ş.E.I. „Orizont"; Lup Mariana de la Şcoala Gimnazială Nr.11; Marta Cătălina, Liceul de Arte; Petru Mariana, Şcoala Gimnazială  ,,Octavian Goga"; Pop Daniela Lidia, Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu"; Popescu Dorina-Felicia de la C.N. „Teodor Neş" Salonta; Potre Delia Anca, Şcoala Gimnazială „Floare de Lotus" Sînmartin; Prahanca Mărioara, Lic. Tehnologic „Horea" Marghita; Roibu Florica de la C.T. „Constantin Brâncuşi"; Simuţ Mărioara de la Lic. Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş" Beiuş; Tomescu Ileana Maria de la Şcoala Gimnazială „Miron Pompiliu" Ştei; Urs Daniela, C.N. „Octavian Goga" Marghita şi tuturor celor care au făcut posibilă apariţia acestei cărţi: d-nei lect. univ. dr. Claudia Pop şi d-nei conf. univ. dr. Mariana Marinescu de la Universitatea din Oradea, DPPD, care au întocmit referinţa pentru a putea scoate cartea la Editura Universităţii din Oradea, precum şi d-lui Avram Ştefan de la Editura „Aureo" Oradea, pentru aspectul grafic deosebit şi pentru frumoasele diplome realizate.
Momentul artistic a fost susţinut de Antonia Marta din clasa a V-a şi de prof. Szabo Attila de la Liceul de Arte, care ne-au încântat cu un microrecital de chitară clasică; lor li s-au alăturat membrii corului Şcolii, condus de d-na prof. Rodica Galea, cu cântece de primăvară.
„Şi dacă dorinţa noastră de a ne îmbogăţi cultura a fost satisfăcută prin lansarea acestei cărţi, având în vedere că auzul ne-a fost încântat de invitaţii noştri, suntem datori ochilor, cărora trebuie să le oferim un moment de răsfăţ. Pentru aceasta vă invităm să admiraţi expoziţia de artă plastică intitulată „Ruxanda Ştefănuţ - primul pas" realizată de colega noastră, bibliotecar la Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici" Oradea.", a precizat d-na prof. Mariana Trofin.
În încheierea primei părţi, d-na bibliotecar Mariana Trofin a dat citire unui catren scris de George Zarafu:
Unei bibliotecare
E plăcut să stai cu ea o seară;
Uiţi că este mamă sau soţie!
Printre cărţi e bibliotecară,
În discuţii - enciclopedie.
În a doua parte, s-a desfăşurat Workshop-ul „Biblioteca şcolară în sprijinul educaţiei pentru sănătate", susţinut de: conf. univ. dr. Valentin Cosmin Blândul, Universitatea din Oradea şi Asociaţia pentru Educaţie şi Formare „TopFormalis"; biolog Carmen Valeria Dinescu şi dr. Nicolae Călin Sonea, de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor.
Bibliotecar Mariana Trofin
Foto: Alexandru Morar
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: 23 aprilie, Ziua Bibliotecarului din România.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:36:19 Ora standard a Europei de Est