Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Biblioteca, lectura şi cartea - întâlniri fericite

Bucurii permanente

Biblioteca, lectura şi cartea - întâlniri fericite

Biblioteca, lectura şi cartea sunt întâlniri fericite, bucurii ale spiritului şi sufletului avid de frumos şi adevăr.

Ele au acelaşi numitor, acelaşi scop şi acelaşi mesaj intrinsec. Cine nu le cunoaşte, nu le înţelege şi nu le iubeşte, măcar o dată în viaţă, în copilărie, la vârsta întrebărilor, atunci când este îndrăgostit şi fericit sau la maturitate... Câţi nu şi-au găsit fericirea, deplina fericire, refugiindu-se şi apelând la ele, în momente de cumpănă, de nevoie intelectuală sau de relaxare spirituală. Toate trei sunt binefăcătoare, în felul lor.
Drumurile noastre toate, inevitabil, în diferite perioade ale vârstei, vrând-nevând, se intersectează cu ele (intrând în universul lor) şi ne produc, de fiecare dată, o bucurie specială, pe care uneori nu o percem din varii motive, dar care ne rămâne întipărită într-un ungher al sufletului.
Prin urmare, o vizită la bibliotecă e o întâlnire fericită, nu neapărat doar cu cartea. Am cunoscut-o la bibliotecă, declară el fericit. L-am cunoscut în bibliotecă, având amândoi acelaşi drum şi acelaşi ţel, aceleaşi trebuinţe, cugetă ea. E o întâmplare nemaipomenită care m-a marcat. Ce mult mă bucur!
Vizita studenţilor „boboci” la biblioteca Universităţii „Agora” a fost tot o întâmplare fericită. Frumoşi, curioşi sau sfioşi, dar deloc stingheriţi, erau mai degrabă încântaţi şi măguliţi de faptul că doamna prof. univ dr. Adriana Manolescu, preşedintele Senatului, le-a oferit o asemenea surpriză şi o bucurie neaşteptată. Unii au realizat pe loc care a fost scopul şi mesajul; alţii, poate, vor reflecta la acest descălecat, derulând imaginile imortalizate. Unii sunt abonaţi, alţii urmează să-şi deschidă „cont”şi să beneficieze de lumina celor mai tăcuţi prieteni. Din obligaţie sau din plăcere, din nevoie de informare sau din pură simţire lăuntrică, lectura unei cărţi nu poate produce nici cel mai mic rău nimănui, doar câştig şi o stare de bine, necesar şi îmbucurător...
Şi Tudor Arghezi şi G. F. Morozov au scris despre importanţa cărţilor în viaţa omului; chiar dacă mesajul lor ar putea fi perceput ca fiind diferit, valoarea şi forţa lor (a mesajelor) nu se exclud, ci se completează, sporind bucuria şi câştigul lecturii; „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris/ Încet gândită, gingaş cumpănită” (T.A); „Cartea reflectă ca o oglindă lungul şir de secole al vieţii omenirii, istoria luptei sale pentru existenţă, pentru un viitor mai luminos, suferinţele, bucuriile, înfrângerile şi biruinţele sale toate. Iubiţi cartea, îngrijiţi-o şi citiţi cât mai mult. Cartea ne este prieten credincios, de nădejde”. (G.F.M.)
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Biblioteca, lectura şi cartea - întâlniri fericite.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:53 Ora de vară a Europei de Est