Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Eco-şcoala „Oltea Doamna” îşi îmbogăţeşte parcul cu 21 de arbuşti

În cadrul programului Spaţii verzi, componenta urbană,

Eco-şcoala „Oltea Doamna” îşi îmbogăţeşte parcul cu 21 de arbuşti

Deţinătoare a titlului de Eco-şcoală şi a Steagului verde, din 2014, Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" derulează noi şi importante proiecte eco, în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Universitatea Agora şi Fundaţia Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar- Oradea.

Vineri, 24 aprilie 2015, în cadrul programului Spaţii verzi, componenta Spaţii verzi urbane, în parcul şcolii, au fost plantaţi primii puieţi de arbuşti („Oltenel", „Petrişor", „Balthazar" şi „Gigel") dintr-un total de 21, care vor îmbogăţi parcul şcolii în cadrul proiectului „Spaţiu verde pentru toţi copiii" - reamenajarea spaţiului verde la Eco-şcoala Gimnazială „Oltea Doamna".
Elevi, profesori şi studenţi - sub aceeaşi umbrelă verde
Acţiunea de vineri este cea de-a doua din cadrul proiectului, după cea de miercuri, 22 aprilie, când elevi din clasele primare conduse de prof. Laura Ienei David şi Doina Sabău, au participat, alături de gimnaziştii, coordonaţi de prof. dr. Liliana Bocoi - director adjunct şi Claudia Zbârcea, şi de studenţi ai Facultăţii de Protecţia Mediului, coordonaţi de prof. dr. ing. Adrian Timofte, la o acţiune de ecologizare pe malurile Crişului Repede.
La acţiunea de plantare de vineri, Fundaţia a fost reprezentată de Bogdan Hossu, director executiv şi manager de proiect, Udrescu Oana Nicola şi Somogyi Orsolya, iar de la Facultatea de Protecţia Mediului au fost prezenţi şase studenţi din cadrul Departamentului Silvicultură şi Inginerie Forestieră (Vlad Mateaş, Biblia Csaba şi Maria Hojda din anul III, Ioan Cristian Şandor şi Paul Timotei Crăciun din anul I şi Vegh Szilard din anul IV, însoţiţi de prof. dr. ing. Adrian Timofte şi asistent dr. ing. Ruben Budău - responabil spaţii verzi. Gazdele s-au prezentat în formulă completă: responsabil proiect - prof. Mircea Mitran, directorul şcolii, coordonatori de proiect: prof. dr. Liliana Bocoi - director adjunct şi prof. Laura Ienei David (cu clasa a III-a D) şi echipa de proiect: prof. Doina Sabău (cu clasa a IV-a B), Claudia Zbârcea (cu clasa a VI-a A), Florina Musca (cu cls. a VII-a C), Florentina Socolan - consilier educativ (cu cls. a VIII-a A), prof. Patricia Faur, bibliotecar Maria Dana Teşedan şi Angelica Mihuţ, secretar-şef.
„Implemenarea unei campanii de educaţie nonformală"
„Aşa după cum se poate lesne intui, prin acest proiect se urmăreşte reamenajarea spaţiului verde din incinta şcolii, îmbogăţirea parcului cu 21 de arbuşti, dar şi implemenarea unei campanii de educaţie nonformală pentru elevi, cu tema „Ocrotirea mediului înconjurător", ne-a spus responsabilul de proiect, dl director Mircea Mitran.
„Ţin să precizez faptul că în cadrul componentei nonformale de educaţie ecologică, avem prevăzute trei activităţi: din care una s-a desfăşurat miecuri - ecologizare pe malurile Crişului Repede; cea de-a doua va fi confecţionarea unui miniparc din  materiale reciclabile, iar cea de-a III-a: „Eco afişul" pe teme ecologice - realizarea de afişe cu teme ecologice şi de protecţia mediului", a adăugat d-na prof. Laura Ienei David, coordonator de proiect.
Să mai spunem că bugetul total al proiectului este de 11.300, 6 ron, sumă cerută de MOL România, finanţatorul proiectului, alături de Fundaţia pentru Parteneriat, din care 8.775 ron din partea MOL România, iar Fundaţia pentru Parteneriat, 2.525,6 ron.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (60 de poze), accesaţi Galeria foto: Eco-şcoala „Oltea Doamna” îşi îmbogăţeşte parcul cu 21 de arbuşti.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:13 Ora de vară a Europei de Est