Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vernisajul expoziţiei „Valenţele copilăriei”

Vineri şi sâmbătă, dublu eveniment

Vernisajul expoziţiei „Valenţele copilăriei”

Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea, vă invită la vernisajul expoziţiei de pictură cu titlul „Valenţele copilăriei", care va avea loc astăzi, vineri, 24 aprilie 2015, ora 18, la Galeria de Arte Vizuale Oradea (Str. Republicii, Nr. 15).

Expun copii între 5 şi 15 ani, coordonaţi de profesor Olimpia Gondor, în cadrul Clubului 5-15 ART, unde pictează în timpul liber ca activitate extraşcolară. Cei 11 mici artişti se numesc: Maria, Diana, Denisa, Cassy, Maia, Mara, Ilinca, Anastasia, Diana, Jazmin şi Antonia.
„Copilăria lor este purtată în universul picturii, în care descoperind forme, culori şi linii, ei creează un nou univers, al bucuriei depline, pe care doresc să o împărtăşească oamenilor, declară profesoara de educaţie plastică Olimpia Gondor. Dorinţa micilor expozanţi, continuă dascălul, este să le reamintească adulţilor (şi celor ce privesc) că bucuria de a fi, de a face, există". Dincolo de această bucurie în plan spiritual, „fiecare copil va dona o lucrare Spitalului Judeţean Oradea, secţia chirurgie, pentru ca toţi cei care trec prin clipe grele să îşi aducă aminte că vine o zi în care se vor putea bucura, din nou", încheie doamna Gondor, adăugând faptul că acest demers reprezintă o surpriză pentru conducerea instituţiei de sănătate.
Expoziţia va fi vernisată de criticul de artă dr. Ramona Novicov şi va rămâne pe simezele galeriei până în 8 mai. Accesul publicului este gratuit, programul galeriei fiind de luni până vineri, între orele 10-18.
Sâmbătă, lansare de carte, la ora 16.00
Sâmbătă, 25 aprilie 2015, începând cu ora 16, la Galeria de Arte Vizuale, editura Crux Publishing din Bucureşti va lansa romanul „Soldaţi ai terebentinei", semnat de Răzvan T. Coloja. Invitatul special al acestui eveniment este criticul literar Dan - Liviu Boeriu.
„Înclinat spre ficţiunea transgresivă şi macabru, Răzvan T. Coloja debutează în 2009 cu romanul „Fabrica de furnici" (Ed. Vremea), iar în 2011 revine cu romanul „Recolta roşie" (Ed. Herg Bennet). În 2012 este prezent în antologia „Cercul literar de la Oradea" (coord. Marius Miheţ), alături de autori precum Dan-Liviu Boeriu, Mircea Pricăjan şi alţii. (...) Despre carte se pot spune multe, însă Dan - Liviu Boeriu o rezumă perfect, într-o singură frază din prefaţa romanului: „Soldaţi ai terebentinei este o carte care, cu puţin noroc, poate deveni un roman-cult al celor care nu vor să uite mirosul de scenă încinsă, de ghete grele, de geacă de piele. De libertate, after all." (http://www.letsrock.ro/noutati Lansarea+cartii+Soldati+ai+terebentinei+la+Galeria+de+Arta+din+Oradea-7250.html)
Radu Tîrnovean,
administrator UAP, Filiala Oradea

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:22 Ora de vară a Europei de Est