Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul de pricesne „Cântaţi Domnului cântare nouă”

Proiectul „Păstrătorii tradiţiei”

Festivalul de pricesne „Cântaţi Domnului cântare nouă”

Proiectul „Păstrătorii tradiţiei" a reuşit ca prin Festivalul de pricesne „Cântaţi Domnului cântare nouă" (ajuns la ediţia a VII-a), în care au fost interpretate 48 de pricesne, de către 21 de grupuri vocale, respectiv 27 de solişti, să creeze un moment care să aducă bucurie şi linişte în sufletele celor prezenţi în Biserica Ortodoxă Roşia într-o perioada premergătoare sărbătorii Învierii Domnului.

Atmosfera deosebită a fost creată şi de parada costumelor populare a protagoniştilor implicaţi, elevi şi profesori din peste 15 şcoli gimnaziale ori cluburi ai copiilor, cărora li s-au alăturat şi solişti vocali, coruri ale unor biserici şi ansambluri folclorice în care acordul generaţiilor demonstrează că valorile tradiţionale pot fi păstrate şi transmise mai departe doar cu aportul fiecăruia în parte, dar şi al nostru al tuturor.
Grupurile vocale implicate au fost de la: Şcoala cu clasele I-IV Lazuri - Roşia, Şcoala Gimnazială Nr.1 Roşia, Şcoala Gimnazială Nr.1 Bulz, Şcoala Gimnazială Sînmartin, Şcoala Gimnazială Nr.1 Răbăgani, Şcoala Gimnazială „Miron Pompiliu" Ştei, Şcoala Gimnazială „Nicolae Popoviciu" Beiuş, Şcoala Gimnazială Nr.1 Sâmbăta, Şcoala Gimnazială Nr.1 Uileac de Beiuş, Şcoala Gimnazială Nr.1 Finiş, Clubul Copiilor Beiuş, Şcoala Gimnazială Nr.1 Tărcaia, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş" Beiuş, Şcoala Gimnazială Nr.1 Budureasa, Şcoala Gimnazială Nr.1 Remetea, Şcoala Gimnazială Nr.1 Căbeşti,  Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, Şcoala Gimnazială Nr.1 Batăr şi Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş" Beiuş, Ansamblul „Codrenii Bihorului" Roşia şi Grupul Permanenţe. Alături de acestea, au interpretat pricesne şi soliştii: Andreea Zăvoian, Oana Berdie, Bianca Popa, Elena Mihuţa, Emanuela Sferle, Andreea Isaiu, Romina Nemeş-Silaghi, Casandra Dima, Georgiana Iuliana Sărăcuţ, Andrei -Ionuţ Vereş, Gabriela Manea, David Vlad, Mihai Macovei, Raul Leuca, Daliana David, Denisa Berinde, Adelina Ovesaş, Paula Lezeu, Daniela Rada, Amalia Bota, Nicoleta Ştef, Vlad Ştef, Mariana şi Simona Tomele, Florina Morar, Delia Ciotea şi Alexandru Haiduc.
La festival, ne-au onorat cu prezenţa, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor domnul inspector şcolar general, prof. Nicolae Avram şi doamna inspector şcolar prof. dr. Ioana Paula Codrean. Autorităţile locale au fost reprezentate de domnul primar, ec. Florin Bonca, viceprimar Simea Florin, dar şi consilieri locali. De altfel, putem spune că la buna derulare a proiectului au conlucrat: şcoala, primăria şi biserica.
Coordonatorii proiectului, care în acest an a fost cuprins în CAER, poziţia 222, au fost: prof. Valentina Silaghi, Maria Ujoc, Irina Uşvat, David Gheorghe, Florentin Ciuhandu şi Emil Bota.
Prof. Maria Ujoc & Valentina Silaghi
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Festivalul de pricesne „Cântaţi Domnului cântare nouă”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:02:31 Ora de vară a Europei de Est