Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În tabără pe Valea Drăganului

Şcoală... cu totul altfel

În tabără pe Valea Drăganului

Fiecare tabără organizată a însemnat o excelentă îmbinare între programe culturale, activităţi în aer liber şi activităţi creativ-recreative.

La finalul taberei, copilul are mai mulţi prieteni, este mai vesel, mai comunicativ, mai puternic! De aceea implicarea elevilor într-o tabără de creaţie în programul Şcoala altfel este o modalitate potrivită prin care elevii vor şti mai multe, vor fi mai buni. Toate acestea au fost derulate în scop educativ, cu rezultate benefice în experienţa de viaţă a copiilor participanţi. Şi această tabără s-a dorit a fi una care să rămână în amintirea şcolarilor şi să cuprindă activităţi atractive, recreative, educative, diverse, într-un cuvânt spus, să fie: ALTFEL.
În tabără, copiii descoperă noi obiective turistice, fac drumeţii, sunt iniţiaţi în tehnici de orientare în mediul înconjurător; sunt iniţiaţi în desen, pictură, literatură, în confecţionarea de obiecte decorative etc. Orice tabără are avantaje multiple, dar şi rigori (adaptarea la un program comun, înviorare dimineaţa, efort fizic etc.). Depăşirea acestora înseamnă o mai bună adaptare a copilului la nou, înseamnă autocunoaştere, autodezvoltare, autodepăşire. Pentru orice copil o tabără înseamnă emoţie, nou, surprize, cunoaştere, realizarea unor aşteptări, satisfacerea nevoilor de a-şi face noi prieteni. În tabără, copilul are posibilitatea să-şi dezvolte abilităţile de comunicare, să se obişnuiască cu spiritul şi lucrul în echipă, să-şi exprime şi noi aptitudini creative.
Prima zi de tabără
Cu bagajele făcute şi cu emoţiile împachetate, la purtător, cei 30 de copii, însoţiţi de părinţi, s-au întâlnit în Gara Oradea şi au purces încrezători la drum. Implicarea părinţilor a fost şi de această dată de nota 10 - bagajele ni le-au dus direct la pensiune tăticii Florin, Dan, Nicu, Felix şi Adi, iar de supravegherea pe tren s-au ocupat mămicile Alina, Gabi, Anca, Nicoleta şi Ioana.
După faptă şi răsplată
Până la ora prânzului, am făcut o scurtă şedinţă organizatorică, după care fiecare copil şi-a preluat camera, şi portofoliul cu temele de lucru din tabără. Apoi, au muncit independent (lucru ce îi încântă mult!) au rezolvat câte un test fulger la CLR şi MEM, au făcut o scurtă dictare şi au colorat un ou încondeiat, iar la final şi-au primit răsplata.
După un prânz delicios, copiii s-au retras în camerele curate, spaţioase şi călduroase; preţ de câteva minute au tras un pui de somn, afară fiind o vreme de plumb.
După-amiază, echipaţi cu pelerine şi cizme de cauciuc, cu toţii am pornit într-o plimbare prin împrejurimi. La întoarcere, am luat cu mare poftă (după aerul ozonat de munte) o gustare de fructe şi, cu aceeaşi poftă, ne-am şi jucat. Colega noastră Ioana, şi de această dată, le-a adus ştrumfilor fişe cu desene de colorat, spre marea lor bucurie.
Seara s-a-ncheiat cu petrecerea-n pijama (dans, scaune muzicale şi  karaoke).
În vizită la „Aurel Munteanu"
Ziua de marţi a început cu înviorarea de dimineaţă, urmată de un mic dejun copios (bufet suedez) şi o vizită la Şcoala Gimnazială „Aurel Munteanu" din Valea Drăganului. Au vizitat şcoala şi au dăruit elevilor din clasa întâi fişe de colorat şi dulciuri (daruri pentru care-i mulţumim încă o dată Ioanei).
Până la prânz, copiii au colorat, au făcut dictare, au memorat poezia „În ziua de Paşte", de Elena Farago şi au făcut câteva aplicaţii pe baza poeziei citite. S-au odihnit, au luat prânzul, iar apoi preţ de câteva ore Prietenii Veseliei au încins distracţia (jocuri din cele mai variate, dans, magie, concurs şi pictură pe faţă).
Seara au participat la un bal mascat.
La culcare, doamna învăţătoare şi cele două mămici le-au citit câte o povestioară.
Miercuri, alături de cercetaşi
Ziua de miercuri a fost dedicată activităţilor sub îndrumarea cercetaşilor Patric şiVanesa (jocuri de echipă, de cunoaştere şi autocunoaştere, de atenţie şi drumeţii), ghicitorilor, jocului „Fazan", încondeierii ouălor speciale, vânătoarea de puişori şi iepuraşi de ciocolată prin iarbă..., urmate de focul de tabără.
A fost o seară cu multe surprize!
Şi-am încălecat pe o şa şi v-am povestit pe scurt aşa!
Monica Toader
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: În tabără pe Valea Drăganului.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:50 Ora de vară a Europei de Est