Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul educativ judeţean cu participare internaţională „Prietenie fără frontiere”

Vineri, reuniunea de la Oradea

Proiectul educativ judeţean cu participare internaţională „Prietenie fără frontiere”

Vineri, 10 aprilie 2015, în preajma sfintelor Sărbători Pascale, la Eco Şcoala „Oltea Doamna", a avut loc o nouă reuniune de proiect, cu participarea partenerilor din Ungaria, de la Liceul „Nicolae Bălcescu" din Gyula.

Privită ca o nouă şansă de a face donaţie de carte şi dublată de bucuria reciprocă de a se revedea, întâlnirea de la Oradea a partenerilor de proiect de la „Oltea Doamna" şi „Nicolae Bălcescu" a fost onorată şi „parafată" şi de prezenţa partenerilor externi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Uniunea Naţională „Vatra Românească", Primăria Oradea şi Şcoala Gimnazială Internaţională „Agora".
În deschiderea reuniunii, dl director Mircea Mitran a salutat distinşii parteneri prezenţi la reuniune, manifestându-şi bucuria revederii şi găzduirii întâlnirii, prilej de noi acte de caritate, o nouă donaţie de carte românească pentru fraţii români din Ungaria, în preajma apropiatei Sărbători a sărbătorilor şi Praznic al praznicelor - Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
„Proiectul urmăreşte repunerea în drepturi a cărţii şi bibliotecii..."
În calitate de coordonator de proiect, alături de d-na director adjunct, prof. dr. Liliana Bocoi, d-na profesor Laura Ienei David ne-a reamintit scopul proiectului „Prietenie fără frontiere": „Dincolo de scopul său nobil, caritabil şi de voluntariat, născut din dragoste şi respect pentru partenerii şi prietenii noştri din Gyula, proiectul urmăreşte repunerea în drepturi a cărţii şi bibliotecii, redescoperirea lecturii ca o plăcere, o relaxare, ca un izvor nesecat de cunoaştere şi visare fără egal". Am citat-o pe d-na profesor Laura Ienei David.
În calitate de director adjunct şi coordonator de proiect, d-na prof. dr. Liliana Bocoi a prezentat în PowerPoint cartea de vizită a şcolii. Invitaţi la dialog, partenerii şi-au exprimat opiniile vizavi de scopul şi obiectivele proiectului, apreciind valoarea instructiv-educativă a proiectului, mesajul său creştinesc şi umanitar, şi mai cu seamă eficienţa şi importanţa demersului său didactic educativ. D-na prof. dr. Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu" din Gyula, a mulţumit gazdelor şi partenerilor pentru călduroasa primire şi noua donaţie de carte, urând tuturor bucurii şi belşug de Sfintele Paşti. Din partea „Vetrei Româneşti", dl prim-vicepreşedinte Ioan Chivari l-a „mandatat" ca purtător de mesaj şi de cuvinte potrivite în asemenea ocazii pe distinsul profesor Teodor David, „un împătimit şi sufletist de carieră", cum îi place domniei sale să-i spună. „Aşa după cum a apreciat şi doamna profesor Laura Ienei, proiectul „Prietenie fără frontiere" are o construcţie umanitară, un scop caritabil şi educativ, dar mai mult decât atât, îşi propune să unească suflete şi să-i bucure pe fraţii noştri români din Ungaria. Prin aceste nobile gesturi, ei văd că ne pasă de ei şi că îi avem la suflet cu fiecare donaţie, iar orădenii şi bihorenii se dovedesc deschişi şi buni, săritori în asemenea ocazii. Iată, şi acum, în preajma celui mai mare Praznic Împărătesc, confraţii noştri şi-au deschis sufletele pentru o nouă donaţie de carte românească pentru fraţii români din Gyula. Mulţumim tuturor. Dumnezeu să le primească jertfa şi să-i răsplătească înzecit pentru fapta lor", a conchis dl profesor Teodor David.
Mici de stat, mari la sfat, artiştii din Săcădat!
Bucuria (re)întâlnirii de la Oradea a fost amplificată de micii şi vrednicii artişti ai şcolii (cei doi solişti: admirabilul Don Mario - pe numele său de scenă, George - elevul d-nei prof. Laura Ienei David şi Octavian Blaga, din clasa a III-a F) şi de invitaţii lor de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Săcădat, Ansamblul de cântece şi dansuri „Trei sate, trei surori", coordonat de d-na prof. Maria Sime. La realizarea şi prezentarea momentului lor artistic au mai contribuit, pe lângă cei 28 de copii artişti, conducătorul ansamblului, d-na Laurenţia Sime, prof. Mihai Jula, coregraful Florin Clepe, Vasile Lezeu (aranjament muzical), cu sprijinul directorului şcolii, d-na prof.Gabriela Ţârţ.
Au fost de faţă, au aplaudat artiştii şi au sprijinit reuniunea membrii echipei de proiect: prof. Socolan Florentina (consilier educativ), Laza Eva, Musca Florina, Faur Patricia, Derecichei Claudia, Zbârcea Claudia, Mihuţ Angela şi Lenghel Rodica; Oros Daniela, Borz Diana, Mitran Viorica, Sabău Doina, Fechete Rodica, Ciarnău Romelia, Petca Luminiţa, Tămăşan Ilinca, Foltuţ Rodica,  Morlocan Luciana şi Teşedan Maria Dana.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Proiectul educativ judeţean cu participare internaţională „Prietenie fără frontiere”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:11 Ora de vară a Europei de Est