Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Proiectul educativ judeţean cu participare internaţională „Prietenie fără frontiere”

Vineri, reuniunea de la Oradea

Proiectul educativ judeţean cu participare internaţională „Prietenie fără frontiere”

Vineri, 10 aprilie 2015, în preajma sfintelor Sărbători Pascale, la Eco Şcoala „Oltea Doamna", a avut loc o nouă reuniune de proiect, cu participarea partenerilor din Ungaria, de la Liceul „Nicolae Bălcescu" din Gyula.

Privită ca o nouă şansă de a face donaţie de carte şi dublată de bucuria reciprocă de a se revedea, întâlnirea de la Oradea a partenerilor de proiect de la „Oltea Doamna" şi „Nicolae Bălcescu" a fost onorată şi „parafată" şi de prezenţa partenerilor externi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Uniunea Naţională „Vatra Românească", Primăria Oradea şi Şcoala Gimnazială Internaţională „Agora".
În deschiderea reuniunii, dl director Mircea Mitran a salutat distinşii parteneri prezenţi la reuniune, manifestându-şi bucuria revederii şi găzduirii întâlnirii, prilej de noi acte de caritate, o nouă donaţie de carte românească pentru fraţii români din Ungaria, în preajma apropiatei Sărbători a sărbătorilor şi Praznic al praznicelor - Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
„Proiectul urmăreşte repunerea în drepturi a cărţii şi bibliotecii..."
În calitate de coordonator de proiect, alături de d-na director adjunct, prof. dr. Liliana Bocoi, d-na profesor Laura Ienei David ne-a reamintit scopul proiectului „Prietenie fără frontiere": „Dincolo de scopul său nobil, caritabil şi de voluntariat, născut din dragoste şi respect pentru partenerii şi prietenii noştri din Gyula, proiectul urmăreşte repunerea în drepturi a cărţii şi bibliotecii, redescoperirea lecturii ca o plăcere, o relaxare, ca un izvor nesecat de cunoaştere şi visare fără egal". Am citat-o pe d-na profesor Laura Ienei David.
În calitate de director adjunct şi coordonator de proiect, d-na prof. dr. Liliana Bocoi a prezentat în PowerPoint cartea de vizită a şcolii. Invitaţi la dialog, partenerii şi-au exprimat opiniile vizavi de scopul şi obiectivele proiectului, apreciind valoarea instructiv-educativă a proiectului, mesajul său creştinesc şi umanitar, şi mai cu seamă eficienţa şi importanţa demersului său didactic educativ. D-na prof. dr. Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu" din Gyula, a mulţumit gazdelor şi partenerilor pentru călduroasa primire şi noua donaţie de carte, urând tuturor bucurii şi belşug de Sfintele Paşti. Din partea „Vetrei Româneşti", dl prim-vicepreşedinte Ioan Chivari l-a „mandatat" ca purtător de mesaj şi de cuvinte potrivite în asemenea ocazii pe distinsul profesor Teodor David, „un împătimit şi sufletist de carieră", cum îi place domniei sale să-i spună. „Aşa după cum a apreciat şi doamna profesor Laura Ienei, proiectul „Prietenie fără frontiere" are o construcţie umanitară, un scop caritabil şi educativ, dar mai mult decât atât, îşi propune să unească suflete şi să-i bucure pe fraţii noştri români din Ungaria. Prin aceste nobile gesturi, ei văd că ne pasă de ei şi că îi avem la suflet cu fiecare donaţie, iar orădenii şi bihorenii se dovedesc deschişi şi buni, săritori în asemenea ocazii. Iată, şi acum, în preajma celui mai mare Praznic Împărătesc, confraţii noştri şi-au deschis sufletele pentru o nouă donaţie de carte românească pentru fraţii români din Gyula. Mulţumim tuturor. Dumnezeu să le primească jertfa şi să-i răsplătească înzecit pentru fapta lor", a conchis dl profesor Teodor David.
Mici de stat, mari la sfat, artiştii din Săcădat!
Bucuria (re)întâlnirii de la Oradea a fost amplificată de micii şi vrednicii artişti ai şcolii (cei doi solişti: admirabilul Don Mario - pe numele său de scenă, George - elevul d-nei prof. Laura Ienei David şi Octavian Blaga, din clasa a III-a F) şi de invitaţii lor de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Săcădat, Ansamblul de cântece şi dansuri „Trei sate, trei surori", coordonat de d-na prof. Maria Sime. La realizarea şi prezentarea momentului lor artistic au mai contribuit, pe lângă cei 28 de copii artişti, conducătorul ansamblului, d-na Laurenţia Sime, prof. Mihai Jula, coregraful Florin Clepe, Vasile Lezeu (aranjament muzical), cu sprijinul directorului şcolii, d-na prof.Gabriela Ţârţ.
Au fost de faţă, au aplaudat artiştii şi au sprijinit reuniunea membrii echipei de proiect: prof. Socolan Florentina (consilier educativ), Laza Eva, Musca Florina, Faur Patricia, Derecichei Claudia, Zbârcea Claudia, Mihuţ Angela şi Lenghel Rodica; Oros Daniela, Borz Diana, Mitran Viorica, Sabău Doina, Fechete Rodica, Ciarnău Romelia, Petca Luminiţa, Tămăşan Ilinca, Foltuţ Rodica,  Morlocan Luciana şi Teşedan Maria Dana.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Proiectul educativ judeţean cu participare internaţională „Prietenie fără frontiere”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:48:52 Ora standard a Europei de Est