Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bihorul a organizat, cu mult succes, Olimpiada Naţională de Istorie

În perioada 6-10 aprilie,

Bihorul a organizat, cu mult succes, Olimpiada Naţională de Istorie

În perioada 6-10 aprilie 2015, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a fost gazda celei de-a XXXIX-a ediţii a Olimpiadei Naţionale de Istorie.

Chiar dacă a fost vorba despre Săptămâna Patimilor, organizatorii, mână în mână cu partenerii şi cu cei 60 de sponsori (în majoritate instituţii, dar şi multe persoane fizice) s-au situat la înălţime, după cum aveam să aflăm chiar de la reprezentantul ministerului de resort, inspectorul general al M.E.C.Ş, dl prof. dr. Doru Dumitrescu, cel care i-a felicitat, apreciind ediţia de la Oradea ca fiind una dintre cele mai bune şi mai reuşite ediţii din cele 39.
Tot domnia sa avea să facă apoi aprecieri şi asupra nivelului la care au fost abordate subiectele, care nu au pus probleme deosebite concurenţilor. Şi totuşi, rezultatele nu au fost mulţumitoare pentru că „nu întodeauna abordarea lor a fost cea mai bună. Ceea ce vreau eu să reliefez este că trebuie mai multă atenţie în ceea ce priveşte o serie întreagă de aspecte legate de interpretarea textului; trebuie mai bine să înţelegem ce înseamnă relaţia cauzală, trebuie mai bine să vedem şi să concepem foarte bine şi să înţelegem cerinţele eseului... şi termenii istorici...", a conchis dl inspector general, prof. dr. Doru Dumitrescu.
Ministerul Educaţiei şi Cecetării Ştiinţifice a acordat 36 de premii şi menţiuni (câte şapte la clasele a VIII-a, a IX-a, a XI-a şi a XII-a şi opt la clasa a X-a), iar organizatorii, cu ajutorul sponsorilor a sporit valoarea lor, a acordat medalii şi multe premii speciale, după cum aveam să aflăm de la inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, dl prof. Nicolae Avram.
Trei dintre cei cinci bihoreni au obţinut menţiuni MECŞ: Diţă Miruna din clasa a VIII, de la CN „Emanuil Gojdu" (eleva d-lui prof. Ilie Crăciun), Căileanu Andrada Cătălina din clasa a IX-a de la Lic. T. „Constantin Şerban" din Aleşd (eleva d-nei prof. Antonia Silaghi) şi Corduneanu Cătălina Cezara din clasa a XI-a, de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu" (eleva d-nei prof. Florentina Barta).
Premiile şi medaliile au fost câştigate, la clasa a VIII-a, de Lepa Oana din Timişoara - premiul I, Prodan Miruna din Zalău şi Toma Natanael din Braşov, ambii, premiul al II-lea; la clasa a IX-a: Lupaşcu Lucia Francesca din Bucureşti - premiul I, Balaş Maria Teodora din Bacău - pr. II, Cadea Dragoş Alexandru din Craiova - pr. III; la clasa a X-a: Cristea Vladimir din Arad - pr. I, Nicola George Emil din Zalău - pr. II, Popovici Corina din Botoşani - pr. III; la clasa a XI-a: Catalan Matei din Bucureşti - pr. I, Drăghici Denisa Georgiana din Cîmpulung (Argeş) - pr. II, Macar Ioana din Câmpulung Moldovenesc (Suceava) - pr. III; la clasa a XII-a: Herineanu Teofil Mihai din Dej - pr. I, Manea Raluca Andreea din Ploieşti - pr. II, Drăgan Vlad Ionuţ din Alba Iulia - pr.III.
Felicitările primite din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice pentru organizarea la cote înalte a olimpiadei naţionale, organizatorii, prin vocea autorizată a d-nei inspector şcolar prof. dr. Roşu Elisaveta, ţin să le împartă frăţeşte cu partenerii şi generoşii sponsori.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Bihorul a organizat, cu mult succes, Olimpiada Naţională de Istorie.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:09 Ora de vară a Europei de Est