Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Râde Goga”

„Şcoala altfel” şi spectacolul dedicat Zilei şcolii

„Râde Goga”

Anul acesta săptămâna „Şcoala altfel" s-a desfăşurat la Colegiul Naţional „O. Goga" - Marghita sub semnul unei noi campanii- „Managementul stresului".

Prin activităţile propuse s-a urmărit conştientizarea şi înlăturarea stresului din viaţa elevilor noştri, pentru a-i ajuta în procesul unei dezvoltări cât mai armonioase.
Ziua de luni a fost dedicată competiţiilor sportive. Marţi, specialiştii (psihologi, persologi) Roşu Ciprian, Angelina Radu, Tirtea Loredana, Simona Chiorean au venit în faţa elevilor cu metode concrete de gestionare eficientă a stresului (metoda DISC - Persolog - ca bază de pornire, workshop-uri etc), scopul fiind creşterea stimei de sine şi a respectului şi înţelegerii celor din jur. Zilele de miercuri şi vineri au fost programate pentru activităţi la nivelul clasei, sub atenta coordonare a diriginţilor. Astfel unii au optat pentru excursii şcolare tematice în regiuni de importanţă culturală şi turistică, alţii au participat la activitatea de ecologizare a oraşului, împreună cu elevi din celelalte două licee importante ale urbei noastre, alţii au optat pentru diverse manifestări educaţionale şi culturale rămânând în cadrul instituţiei. Elevii clasei a X-a C, coordonaţi de prof. Ileana Popescu, au pus în scenă pentru clasele primare o piesă de teatru inspirată din filmul de animaţie Frozen. Alte grupe de copii au ales să viziteze Fundaţia Creştină Elim în proiecte de colaborare instituţională începute în prealabil.Un astfel de protocol de colaborare s-a desfăşurat între şcoala noastră şi Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu" Oradea în cadrul căruia s-a organizat o activitate comună „Voluntar pentru o zi", între clasele a VI-a B de la „Iuliu Maniu" şi clasele a VI-a A şi B din instituţia noastră. Spaţiul de desfăşurare a fost la Centrul de zi al Fundaţiei Creştine Elim, unde cele trei clase împreună cu copiii de la Centru au confecţionat felicitări şi ouă decorative de Paşte ce urmează a fi vândute, banii fiind donaţi Fundaţiei. Miercuri seara elevii noştri, coordonaţi de dascălii lor, au pus în scenă spectacolul dedicat Zilei şcolii - „Râde Goga", spectacol în cadrul căruia momentul de stand-up comedy susţinut de invitatul nostru Sorin Pârcălab, a adus râsul la cote maxime.
În ziua de joi, elevii de gimnaziu şi cei de liceu, în mod alternativ, au primit vizita invitatelor noastre speciale din acest an. Mihaela Tatu, cunoscut producător şi realizator TV, femeia care şi-a urmat visul, şi-a spus într-o manieră extrem de motivaţională povestea  vieţii sale. Într-un spirit viu, tineresc şi comic, actualul trainer în cadrul unui seminar de atitudine, dicţie şi vânzări, a subliniat importanţa informaţiei în conturarea unei cariere solide. Pornind de la sentimentele comune pe care adolescenta Mihaela consideră că le-a avut în comun cu actuala generaţie, şi de la convingerea ei că „Eşti ceea ce alegi să fii", invitata noastră i-a condus parcă pe elevi într-o călătorie în viitor, pentru a-i scuti de greşelile făcute de ea care trecuse pe acelaşi drum şi pentru a le da o perspectivă mai largă asupra vieţii. Fascinaţi de traseul imprevizibil şi sinuos al evoluţiei sale (de la muncitor necalificat, la contabil, la realizator radio- TV), elevii au avut ocazia să întrebe ce a motivat-o pe această cale a ambiţiei şi a carierei, cum a gestionat relaţiile sale, dacă a făcut compromisuri pentru a rămâne în domeniul media etc. A doua invitată a fost prof. dr. Oana Lianu, cunoscută interpretă şi instrumentistă din Oradea, ambasador cultural român, cunoscută şi sub numele de „Prinţesa naiului". Dumneaei a explicat ascensiunea în plan profesional în termenii voinţei, a muncii şi a sacrificiului personal sau chiar familial. Apoi, pentru că muzica este şi un veritabil remediu antistres, publicul s-a putut delecta cu câteva excepţionale interpretări ale unor creaţii celebre din repertoriul internaţional (italian, francez, american) şi românesc, la final recompensând artista cu aplauze susţinute.
Considerăm că „Şcoala altfel" şi-a demonstrat utilitatea şi anul acesta având ca efecte pozitive închegarea relaţiilor între colegi, dar şi cu dirigintele, o cunoaştere mai complexă prin descoperirea celorlaltor laturi comportamentale, insesizabile în programul zilnic obişnuit. Au fost de un real folos şi informaţiile oportune cu privire la managementul stresului şi nu în ultimul rând aceste întâlniri providenţiale cu aspect motivaţional. Deci, pe anul viitor!
Conducerea instituţiei mulţumeşte tuturor cadrelor didactice implicate ,invitaţilor şi nu în ultimul rând Asociaţiei de Părinţi pentru sprijinul acordat.
Prof. Simona Stoianovici & Bota Cristian
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: „Râde Goga".

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:58 Ora de vară a Europei de Est