Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La lansarea cărţilor, Mihaela Dindelegan a primit cadou un cântec pe versuri proprii

Poezie şi muzică la Biblioteca judeţeană

La lansarea cărţilor, Mihaela Dindelegan a primit cadou un cântec pe versuri proprii

Am trăit momente extrem de emoţionante miercuri, 8 aprilie 2015, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" din Oradea.

Surpriza lirică a poetei Mihaela Dindelegan a fost depăşită de această dată de surpriza produsă autoarei de către invitaţi, deoarece Alexandrina Chelu a pus pe note şi a interpretat în faţa audienţei unul dintre sonetele de suflet ale Mihaelei: „Paşi în reverie", apărut în volumul „Lumină în apus", volum lansat miercuri, alături de cartea „Sfredelind tăcerea".
Mihaela Dindelegan a lansat la Biblioteca Judeţeană nu doar două cărţi cu poezii, ci şi două provocări de viaţă pentru tineri şi adulţi: prima, de a străpunge zidul tăcerii şi de a proclama adevărul ferm, iar a doua de a căuta inocenţa copilăriei şi de a-şi ancora trăirile în puritatea specifică ei. Născute din experienţă şi îmbogăţite cu analize şi observaţii proprii asupra vieţii, cărţile „Sfredelind tăcerea" şi „Lumină în apus" versifică existenţa umană sub extrem de multele ei aspecte pe care le aduc în lumina tiparului printr-un evantai de metafore debordante.
Volumele au fost prezentate în faţa elevilor de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga", Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" şi Colegiul Tehnic „Transilvania", precum şi a altor invitaţi, de către doamna profesor Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii „Gheorghe Şincai", printr-un cuvânt extrem de emoţionant şi plin de valoare. Făcând o legătură între titlul volumului „Sfredelind tăcerea" şi mesajul de Paşti al episcopului greco-catolic Virgil Bercea referitor la tăcere, doamna Mirişan a deschis apetitul pentru lectură al tuturor celor prezenţi în sală. Grafica specială a coperţii acestei cărţi vorbeşte despre forţa creatoare care se naşte în interior şi străpunge tăcerea, revărsându-se într-o curgere de expresii vii şi pline de profunzime. Extrem de bogatele cuvinte ale doamnei director au fost puse în valoare şi prin versurile poetei, recitate de actorul Rin Tripa, care a smuls zâmbete de încântare chiar şi de pe feţele celor maturi.
Poetul Noru Silvan, pe numele său de botez Lucian Munteanu, doctor şi om de litere în acelaşi timp, a făcut referire în cuvântarea sa la titlurile extrem de metaforice ale poeziilor din cele două volume, dar şi la conţinutul profund şi plin de înţelesuri al versurilor. Menţionând armonia, ca încununare a relaţiilor de viaţă, precum şi simplitatea, ca fiind una dintre faţetele diamantului genialităţii, Noru Silvan a recomandat cu căldură cele două cărţi pentru a fi citite pe îndelete. Poate că nu doar prezenţa la masa prezidiului a episcopului Virgil Bercea a făcut ca tinerii să fie extrem de atenţi la tot ce se întâmplă, dar luarea sa de cuvânt a fost primită cu mare apreciere. Prezentat ca fiind un model de apropiere în relaţiile interumane, Preasfinţia Sa le-a adresat tinerilor îndemnul de a posti cu inima şi de a-şi curăţi gândurile de orice rău, idei care concordă cu conţinutul cărţilor Mihaelei Dindelegan pe care episcopul Bercea le-a promovat miercuri.
Ducând discuţia pe înălţimile perfecţiunii în ce priveşte forma de exprimare, muzicianul Florian Chelu Madeva, un împătimit admirator al sonetelor, el însuşi co-autor al unui volum cu sonete retrogradus, alături de fiica sa, Alexandrina Chelu, şi-a dovedit măiestria şi în faţa publicului prezent în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai". Alături de Alexandrina, Florian Chelu a interpretat un sonet scris de Ana Blandiana, iar apoi i-a cedat acesteia chitara pentru a cânta o compoziţie proprie, pe versurile unui sonet al Mihaelei Dindelegan:
„Desculţi aleargă paşii în reverie
Pe întinderea de cântec a visării.
Se bucură că în somnul înserării
Ei pot avea deplină armonie.
 
E calea de sub ei la fel de vie
Ca visul ce dă dreptul adorării
Stăpână peste acei paşi să fie
Şi să-i conducă-n timpul alergării.
 
Spre ce aleargă nu-i o nebunie,
Căci deşteptarea o vor în largul zării
Şi ochii limpezi vor să îi găsească
 
Străini de lacrimile îndurerării,
Străini de orice rece intemperie,
Însă în stare veşnic să iubească".
(Paşi în reverie)
Un cuvânt extrem de emoţionant l-a adresat tinerilor şi doamna inspector şcolar Sânzâiana Neşiu, care a concluzionat cu versurile lui Tudor Arghezi: „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris".
Întâlnirea de miercuri de la Bibliotecă a avut ca invitat şi pe arhitectul şi profesorul universitar Cristian Puşcaş, consilier local al municipiului Oradea, dar şi pe preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, Angela Pop, care a făcut oficiile de gazdă în ce priveşte partea de discuţii libere cu elevii.
Roxana Popescu & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: La lansarea cărţilor, Mihaela Dindelegan a primit cadou un cântec pe versuri proprii.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:03 Ora de vară a Europei de Est