Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La lansarea cărţilor, Mihaela Dindelegan a primit cadou un cântec pe versuri proprii

Poezie şi muzică la Biblioteca judeţeană

La lansarea cărţilor, Mihaela Dindelegan a primit cadou un cântec pe versuri proprii

Am trăit momente extrem de emoţionante miercuri, 8 aprilie 2015, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" din Oradea.

Surpriza lirică a poetei Mihaela Dindelegan a fost depăşită de această dată de surpriza produsă autoarei de către invitaţi, deoarece Alexandrina Chelu a pus pe note şi a interpretat în faţa audienţei unul dintre sonetele de suflet ale Mihaelei: „Paşi în reverie", apărut în volumul „Lumină în apus", volum lansat miercuri, alături de cartea „Sfredelind tăcerea".
Mihaela Dindelegan a lansat la Biblioteca Judeţeană nu doar două cărţi cu poezii, ci şi două provocări de viaţă pentru tineri şi adulţi: prima, de a străpunge zidul tăcerii şi de a proclama adevărul ferm, iar a doua de a căuta inocenţa copilăriei şi de a-şi ancora trăirile în puritatea specifică ei. Născute din experienţă şi îmbogăţite cu analize şi observaţii proprii asupra vieţii, cărţile „Sfredelind tăcerea" şi „Lumină în apus" versifică existenţa umană sub extrem de multele ei aspecte pe care le aduc în lumina tiparului printr-un evantai de metafore debordante.
Volumele au fost prezentate în faţa elevilor de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga", Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" şi Colegiul Tehnic „Transilvania", precum şi a altor invitaţi, de către doamna profesor Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii „Gheorghe Şincai", printr-un cuvânt extrem de emoţionant şi plin de valoare. Făcând o legătură între titlul volumului „Sfredelind tăcerea" şi mesajul de Paşti al episcopului greco-catolic Virgil Bercea referitor la tăcere, doamna Mirişan a deschis apetitul pentru lectură al tuturor celor prezenţi în sală. Grafica specială a coperţii acestei cărţi vorbeşte despre forţa creatoare care se naşte în interior şi străpunge tăcerea, revărsându-se într-o curgere de expresii vii şi pline de profunzime. Extrem de bogatele cuvinte ale doamnei director au fost puse în valoare şi prin versurile poetei, recitate de actorul Rin Tripa, care a smuls zâmbete de încântare chiar şi de pe feţele celor maturi.
Poetul Noru Silvan, pe numele său de botez Lucian Munteanu, doctor şi om de litere în acelaşi timp, a făcut referire în cuvântarea sa la titlurile extrem de metaforice ale poeziilor din cele două volume, dar şi la conţinutul profund şi plin de înţelesuri al versurilor. Menţionând armonia, ca încununare a relaţiilor de viaţă, precum şi simplitatea, ca fiind una dintre faţetele diamantului genialităţii, Noru Silvan a recomandat cu căldură cele două cărţi pentru a fi citite pe îndelete. Poate că nu doar prezenţa la masa prezidiului a episcopului Virgil Bercea a făcut ca tinerii să fie extrem de atenţi la tot ce se întâmplă, dar luarea sa de cuvânt a fost primită cu mare apreciere. Prezentat ca fiind un model de apropiere în relaţiile interumane, Preasfinţia Sa le-a adresat tinerilor îndemnul de a posti cu inima şi de a-şi curăţi gândurile de orice rău, idei care concordă cu conţinutul cărţilor Mihaelei Dindelegan pe care episcopul Bercea le-a promovat miercuri.
Ducând discuţia pe înălţimile perfecţiunii în ce priveşte forma de exprimare, muzicianul Florian Chelu Madeva, un împătimit admirator al sonetelor, el însuşi co-autor al unui volum cu sonete retrogradus, alături de fiica sa, Alexandrina Chelu, şi-a dovedit măiestria şi în faţa publicului prezent în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai". Alături de Alexandrina, Florian Chelu a interpretat un sonet scris de Ana Blandiana, iar apoi i-a cedat acesteia chitara pentru a cânta o compoziţie proprie, pe versurile unui sonet al Mihaelei Dindelegan:
„Desculţi aleargă paşii în reverie
Pe întinderea de cântec a visării.
Se bucură că în somnul înserării
Ei pot avea deplină armonie.
 
E calea de sub ei la fel de vie
Ca visul ce dă dreptul adorării
Stăpână peste acei paşi să fie
Şi să-i conducă-n timpul alergării.
 
Spre ce aleargă nu-i o nebunie,
Căci deşteptarea o vor în largul zării
Şi ochii limpezi vor să îi găsească
 
Străini de lacrimile îndurerării,
Străini de orice rece intemperie,
Însă în stare veşnic să iubească".
(Paşi în reverie)
Un cuvânt extrem de emoţionant l-a adresat tinerilor şi doamna inspector şcolar Sânzâiana Neşiu, care a concluzionat cu versurile lui Tudor Arghezi: „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris".
Întâlnirea de miercuri de la Bibliotecă a avut ca invitat şi pe arhitectul şi profesorul universitar Cristian Puşcaş, consilier local al municipiului Oradea, dar şi pe preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, Angela Pop, care a făcut oficiile de gazdă în ce priveşte partea de discuţii libere cu elevii.
Roxana Popescu & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: La lansarea cărţilor, Mihaela Dindelegan a primit cadou un cântec pe versuri proprii.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 14:12:23 Ora standard a Europei de Est