Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Lecţia de italiană, la Centrul Cultural Italian

În cadrul programului „Şcoala altfel”

Lecţia de italiană, la Centrul Cultural Italian

Ieri, 7 aprilie 2015, elevii clasei a V-a de la Liceul „Don Orione" din Oradea au ieşit din bănci şi au urmat un orar cu totul şi cu totul special.

Timp de trei ore, au exersat limba italiană, cu vorbitori nativi, la Centrul Cultural Italian din oraş.  Acţiunea este una extracurriculară şi face parte din programul „Şcoala altfel. Să ştii mai multe, să fii mai bun!".
„Încurajăm astfel de schimburi culturale, cu vorbitori nativi de limbi străine, pentru că elevii liceului nostru trebuie să cunoască cu adevărat cultura patronului nostru spiritual (Sfântul Luigi Orione), iar ei încep să înţeleagă că noi şi părinţii lor trăim pentru ei şi că binele lor este şi binele nostru", a declarat Alexandru Stoica, directorul Liceului „Don Orione".
Deschişi spre comunicare
Cei 24 de copii, însoţiţi de cadrele didactice Violeta Roman şi Carmen Ungur-Brehoi, au făcut o vizită la unicul centru cultural de limbi străine din oraşul de pe Criş.
„Elevii de la Liceul „Don Orione" au şansa de a învăţa o limbă deosebită, limba italiană, nu doar la şcoală, ci şi la Centrul Cultural Italian. Ieşirea de azi a fost o activitate cu caracter non-formal foarte frumoasă", a spus profesoara de italiană, Carmen Ungur-Brehoi.
La Centrul Cultural Italian elevii au fost întâmpinaţi de Georgeta Bochiş, de preşedintele Raimondo Ercole şi de directorul Luigi Marzio.
„Este o mare bucurie să vedem atâţia copii dornici să înveţe limba italiană, ne bucurăm de acest lucru. În acest sens, dorim să realizăm un parteneriat educativ de lungă durată cu micuţii şi cu profesoarele lor", a spus Raimondo Ercole.
Experienţa a fost una nemaipomenită, deoarece copiii au luat parte la o lecţie interesantă despre Italia, despre regiunile şi oraşele acestei ţări. Informaţiile au fost furnizate, într-un mod distractiv, de către Luigi Marzio. Tot acesta a prezentat şi o parte din proiectele Centrului Cultural Italian.
„Este important pentru copii să înveţe limba engleză, dar şi limba italiană, să acumuleze toate informaţiile, precum un calculator, pentru că le vor folosi în viaţă. Este importantă şi atitudinea lor, care se formează de la vârste fragede" a mai declarat acesta.
Clasa a V-a a aflat cum pot să-şi facă abonament la biblioteca Centrului, cum pot împrumuta cărţi ori albume de artă. Acţiunea a continuat cu vizionarea unui film La storia della Pasqua (Povestea Paştelui), de asemenea în limba italiană.
„Entuziasmul şi receptivitatea elevilor ne-au încurajat să valorificăm existenţa centrului cultural, prin viitoare vizite periodice, care să îmbine atât limba italiană, cât şi limba engleză",  a spus prof. Violeta Roman.
Eforturile elevilor au fost răsplătite cu dulciuri şi suc, iar fiindcă suntem în perioada Paştelui, au savurat tradiţionalul cozonac italian „colomba".
Pr. Mihai Fechetă

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:04:29 Ora standard a Europei de Est