Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Au început lucrările de pavare în Piaţa Unirii

Ieri

Au început lucrările de pavare în Piaţa Unirii

Viceprimarul Mircea Mălan a susţinut ieri, 7 aprilie 2015, o conferinţă de presă în teren, în cadrul căreia a prezentat stadiul lucrărilor din Piaţa Unirii.

„Lucrările care se desfăşoară acum în Piaţa Unirii sunt foarte complexe, datorită faptului că avem în teren mai multe şantiere care trebuie corelate între ele. Nu ne va fi deloc uşor să ducem aceste lucrări înainte, însă obiectivul nostru este să pregătim foarte bine fiecare proiect în parte şi să corelăm lucrările între ele. Azi au venit reprezentanţii firmei din Italia şi au început lucrările de montare a pietrei cubice. S-au montat rigolele deschise din granit, iar acum se lucrează la cubeţii de porfir. După ce se va monta întreg ansamblul de porfir, rosturile vor fi închise cu o răşină specială care va asigura elasticitate întregii lucrări, iar în final va asigur că va conferi un confort suficient, inclusiv pentru doamnele care vor purta pantofi cu toc", a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Lucrarea este împărţită pe tronsoane, urmând ca pe măsură ce sunt turnate suprafeţele de beton, să se monteze piatra şi dalele cu care va fi acoperită piaţa. Piatra cubică va fi amplasată doar pe partea carosabilă, fiind dispusă radial pentru a asigura o suprafaţă adecvată circulaţiei maşinilor. Pentru zona destinată circulaţiei pietonale se vor utiliza dale din porfir de dimensiuni mari, iar treptele, rigolele şi zonele de trecere vor fi din granit auriu.
Managerul de proiect, dl Nelu Maghiar, a precizat că lucrările de pavare a pieţei durează 8 luni, ele urmând să se încheie undeva la mijlocul lunii octombrie a  acestui an.
Până în acest moment s-au realizat lucrările de canalizare pluvială, în bună parte s-au realizat reţelele electrice, iar RDS &RCS a realizat canalul tehnic în care se introduc toate cablurile. Totodată, pe tronsonul cuprins între str. Iuliu Maniu şi str. Vasile Alecsandri s-au construit reţele care să asigure alimentarea cu apă pentru fiecare copac în parte şi pentru fiecare zonă de verdeaţă.
„Am convenit cu reprezentanţii Bisericii Sf. Nicolae să ne permită să montăm un post TRAFO în curtea bisericii, lucru care va genera o economie de cca 30% a energiei electrice pe care o va folosi acestă zonă", a completat viceprimarul Mircea Mălan.
„În încheiere, ţin să le mulţumesc tuturor orădenilor care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea în zona centrală pentru că suportă zgomotul, praful şi tot disconfortul generat de aceste lucrări, pentru ca la finalul lor să ne putem bucura atât noi orădenii, cât şi turiştii care ne vor vizita de o zonă centrală complet reabilitată", a încheiat viceprimarul.
Proiectul „Reabilitare, modernizare şi refacere scuaruri în Piaţa Unirii" este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013 .
Executantul lucrărilor din Piaţa Unirii este asocierea: S.C. Drumuri Orăşeneşti S.A (lider de asociere) - S.C. Electroconstruct Sildac S.R.L (asociat) - Porfido Ed Arte Consorzio Stabile (asociat) - Euro Porfidi SPA (asociat) - S.C. Imsaurisa S.R.L (asociat) - S.C Gardener S.R.L (asociat).
Biroul de presă

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 20:31:06 Ora standard a Europei de Est