Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au început lucrările de pavare în Piaţa Unirii

Ieri

Au început lucrările de pavare în Piaţa Unirii

Viceprimarul Mircea Mălan a susţinut ieri, 7 aprilie 2015, o conferinţă de presă în teren, în cadrul căreia a prezentat stadiul lucrărilor din Piaţa Unirii.

„Lucrările care se desfăşoară acum în Piaţa Unirii sunt foarte complexe, datorită faptului că avem în teren mai multe şantiere care trebuie corelate între ele. Nu ne va fi deloc uşor să ducem aceste lucrări înainte, însă obiectivul nostru este să pregătim foarte bine fiecare proiect în parte şi să corelăm lucrările între ele. Azi au venit reprezentanţii firmei din Italia şi au început lucrările de montare a pietrei cubice. S-au montat rigolele deschise din granit, iar acum se lucrează la cubeţii de porfir. După ce se va monta întreg ansamblul de porfir, rosturile vor fi închise cu o răşină specială care va asigura elasticitate întregii lucrări, iar în final va asigur că va conferi un confort suficient, inclusiv pentru doamnele care vor purta pantofi cu toc", a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Lucrarea este împărţită pe tronsoane, urmând ca pe măsură ce sunt turnate suprafeţele de beton, să se monteze piatra şi dalele cu care va fi acoperită piaţa. Piatra cubică va fi amplasată doar pe partea carosabilă, fiind dispusă radial pentru a asigura o suprafaţă adecvată circulaţiei maşinilor. Pentru zona destinată circulaţiei pietonale se vor utiliza dale din porfir de dimensiuni mari, iar treptele, rigolele şi zonele de trecere vor fi din granit auriu.
Managerul de proiect, dl Nelu Maghiar, a precizat că lucrările de pavare a pieţei durează 8 luni, ele urmând să se încheie undeva la mijlocul lunii octombrie a  acestui an.
Până în acest moment s-au realizat lucrările de canalizare pluvială, în bună parte s-au realizat reţelele electrice, iar RDS &RCS a realizat canalul tehnic în care se introduc toate cablurile. Totodată, pe tronsonul cuprins între str. Iuliu Maniu şi str. Vasile Alecsandri s-au construit reţele care să asigure alimentarea cu apă pentru fiecare copac în parte şi pentru fiecare zonă de verdeaţă.
„Am convenit cu reprezentanţii Bisericii Sf. Nicolae să ne permită să montăm un post TRAFO în curtea bisericii, lucru care va genera o economie de cca 30% a energiei electrice pe care o va folosi acestă zonă", a completat viceprimarul Mircea Mălan.
„În încheiere, ţin să le mulţumesc tuturor orădenilor care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea în zona centrală pentru că suportă zgomotul, praful şi tot disconfortul generat de aceste lucrări, pentru ca la finalul lor să ne putem bucura atât noi orădenii, cât şi turiştii care ne vor vizita de o zonă centrală complet reabilitată", a încheiat viceprimarul.
Proiectul „Reabilitare, modernizare şi refacere scuaruri în Piaţa Unirii" este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013 .
Executantul lucrărilor din Piaţa Unirii este asocierea: S.C. Drumuri Orăşeneşti S.A (lider de asociere) - S.C. Electroconstruct Sildac S.R.L (asociat) - Porfido Ed Arte Consorzio Stabile (asociat) - Euro Porfidi SPA (asociat) - S.C. Imsaurisa S.R.L (asociat) - S.C Gardener S.R.L (asociat).
Biroul de presă

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:00 Ora de vară a Europei de Est