Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Schimb de experiență între inspectoratele școlare ale județelor Bihor și Bistrița-Năsăud

În perioada 5-7 iunie, la Oradea

Schimb de experiență între inspectoratele școlare ale județelor Bihor și Bistrița-Năsăud

Joi, vineri și sâmbătă (5-7 iunie 2008), Inspectoratul Școlar al județului Bihor a organizat un schimb de experiență cu inspectori și metodiști ai Inspectoratului Școlar din județul Bistrița-Năsăud, sub genericul „Dialog interprofesional/ dialog intercultural în învățământul primar”.

 Vineri, o întâlnire de suflet la Școala „Dacia”
De la inst. Violeta Taichiș, reprezentantul Inspectoratului Școlar Bihor, coordonatorul manifestărilor, aveam să aflăm agenda schimbului de experiență (joi, o masă rotundă la hotel „Crișana” din Băile Felix, cu tema „Învățătorul, apostol al neamului?”  vineri, vizitarea unor școli din municipiul de pe Crișul Repede: Liceul Teologic Greco-Catolic, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Școala cu clasele I-VIII „Dacia”, vizitarea municipiului Oradea, vizitarea Peșterii Urșilor de la Chișcău și a școlilor din Buntești și Pietroasa, iar sâmbătă, vizitarea Liceului Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș și a muzeului din localitate. Concluziile schimbului de experiență au fost trase la izvorul fermecat al Stânei de Vale.
Întâlnirea de suflet a debutat în sala de sport și s-a încheiat în cantină, după vizitarea școlii.
Managerul instituției, prof. dr. Florian Hava, le-a prezentat în power point cartea de vizită a unității de învățământ pe care o  conduce (dotare, resurse, proiecte, succese și perspectivă...), iar câțiva artiști le-au furat oaspeților aplauze la scenă deschisă (au evoluat în fața metodiștilor și inspectorilor orădeni și năsăudeni: parte din grupul vocal al școlii, dirijat de prof. Irinel Băjenaru, Alexa Prada și Alexandra Popovici, din a IV-a C,  Răzvan Dobai, a IV-a F, Carla Ieran, din a VII-a C, împreună cu partenerul de dans,Torok Tamas, elevii clasei a II-a E, înv. Lucia Leț, cu „Savetuca”, precum și formația de dansuri populare a claselor a II-a D și E, înv. Maria Floruț și Gabriela Negruț).  
Cu siguranță, cei  24 de inspectori și metodiști ai Inspectoratului Școlar al județului Bistrița-Năsăud prezenți la schimbul de experiență (Elena Andron, Smaranda Florean, Borsos Laszlo, Dochița Moldovan, Raveca Gaveniuc, Marioara Albu, Lucia Candale, Alexandru Ureche, Marinela Rus, Marioara Secheli, Viorica Burduhos, Adela Mureșan, Ioan Bob, Elena Berende, Delia Pop, Eva Balint, Livia Þăran, Lia Maria Sas, Olimpia Cheta, Chereja Florica, Ancuța Crăciun, Sanda Coșbuc, Maria Negrușa, Mariana Feldrihan) vor avea ce povesti colegilor și elevilor, iar eventualele ecouri le veți putea citi tot pe site-ul nostru. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Schimb de experiență între inspectoratele școlare ale județelor Bihor și Bistrița-Năsăud.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:15 Ora de vară a Europei de Est