Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Centrul Down din Oradea

Vise împlinite

La Centrul Down din Oradea

De mai bine de trei ani, dna Szatmari Dorina, profesor de matematică la Școala cu clasele I-VIII ”Dimitrie Cantemir”, „monitorizează” (din umbră) activitatea tinerilor de la centrul orădean, iar miercuri, 21 martie, de Ziua Mondială a Sindromului Down a dorit să le facă o surpriză.

Cu prilejul unor evenimente, doamna profesoară a fost prezentă la activitățile lor. De Crăciun i-a filmat în timp ce prezentau un emoționant program artistic, a stat de vorbă cu ei, înregistrându-i, iar miercuri le-a prezentat filmul-surpriză. Tot de sărbători, a organizat la Școala „Dimitrie Cantemir” o expoziție cu produsele confecționate de mâinile măiestre ale acestor tineri, încercând astfel să-i ajute să-și vândă produsele (felicitări și lumânări). Intervievându-i, a aflat ceea ce și-ar dori ei să facă sau să vadă. „Vor să facă sport: tenis de masă, baschet și  înot. Le plac concertele. Au fost la Fuego și Irina Loghin. Le-ar plăcea să meargă la mai multe spectacole. Apropo, am și eu o idee (personală): ce-ar fi dacă artiștii și-ar face un obicei din a da bilete gratuite tinerilor cu dizabilități, măcar din când în când. Ce-ar mai dori acești tineri? Să danseze și să cânte.“Dacă aș avea bani, am face o formație a noastră, am angaja pe cineva care să ne învețe să cântăm și să dansăm”, ne-a spus Ioana Ciobanu (o fetiță deosebită, care a ajuns Mesager global Special Olympics 2006-2008, unul din cei 12 atleți din întreaga lume care vor reprezenta mișcarea Special Olympics pentru doi ani). Acești tineri doresc să lucreze și să-și vândă lumânările și felicitările (singurele lor surse de venit). Ei  vin la centru ca la “serviciu”, prețuiesc ceea ce fac, și se străduiesc să lucreze cât mai bine. Doresc să iubească și să fie iubiți! Au găsit modele în persoanele din jurul lor. Visele lor sunt modeste și chiar realizabile. Ioanei Luca îi plac animalele, și ar fi fericită să aibă grijă de vaci și porci. Rita Romcin ar vrea să devină asistent social ca mătușa ei. Csicortaș Ioana ar dori să poată confecționa păpuși pentru că iubește foarte mult copiii mici. Florina Albu visează să lucreze în televiziune. De la visul Florinei, mi-a venit ideea de a vizita studioul de televiziune TVS», ne-a mărturisit dna Szatmari. 

 


În vizită la TVS Oradea


 

Cunoscându-le astfel visele și dorințele, le-a mai pregătit o surpriză de ziua lor: o vizită la studioul de televiziune TVS din Oradea. Zis și făcut. După vizionarea filmului, i-a îmbarcat în microbuzul centrului și în două autoturisme personale, și i-a dus să viziteze redacția TVS, unde i-a primit însuși redactorul-șef, Florin Ardelean, care le-a prezentat colectivul redacțional, departamentele și aparatura din dotare, ba chiar i-a invitat să ia loc la pupitrul de prezentare a știrilor. Fără să stea prea mult pe gânduri, Florina s-a arătat încântată să apară în fața camerelor de filmat.
„De ziua lor, am dorit să le facem o surpriză acestor tineri, venind în mijlocul lor împreună cu directoarele Școlii „Dimitrie Cantemir”, dna Teodora Șandor, director, dna Szekely Erzsebet, director adjunct, Amelia Boroș, prof. de informatică, Diana Cornea, prof. de religie, cu atât mai mult cu cât anul 2007 a fost declarat “Anul internațional al egalității de șanse pentru toți”, ne-a spus prof. Szatmari Dorina (alias Andreea Marin), omul-surpriză (sau omul surprizelor la „Dimitrie Cantemir”), inițiatoarea surprizelor de miercuri.
La rândul lor, gazdele (prof. Lucia Ciobanu, directorul Centrului Down, Felicia Unguru și Angela Buzalic, asistenți sociali) au rămas plăcut surprinse de cele două manifestări puse la cale de prof. Szatmari Dorina.
Iar noi nu putem decât să o felicităm, acordându-i nota maximă!
Ovi DAN

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:21:12 Ora standard a Europei de Est