Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Centrul Down din Oradea

Vise împlinite

La Centrul Down din Oradea

De mai bine de trei ani, dna Szatmari Dorina, profesor de matematică la Școala cu clasele I-VIII ”Dimitrie Cantemir”, „monitorizează” (din umbră) activitatea tinerilor de la centrul orădean, iar miercuri, 21 martie, de Ziua Mondială a Sindromului Down a dorit să le facă o surpriză.

Cu prilejul unor evenimente, doamna profesoară a fost prezentă la activitățile lor. De Crăciun i-a filmat în timp ce prezentau un emoționant program artistic, a stat de vorbă cu ei, înregistrându-i, iar miercuri le-a prezentat filmul-surpriză. Tot de sărbători, a organizat la Școala „Dimitrie Cantemir” o expoziție cu produsele confecționate de mâinile măiestre ale acestor tineri, încercând astfel să-i ajute să-și vândă produsele (felicitări și lumânări). Intervievându-i, a aflat ceea ce și-ar dori ei să facă sau să vadă. „Vor să facă sport: tenis de masă, baschet și  înot. Le plac concertele. Au fost la Fuego și Irina Loghin. Le-ar plăcea să meargă la mai multe spectacole. Apropo, am și eu o idee (personală): ce-ar fi dacă artiștii și-ar face un obicei din a da bilete gratuite tinerilor cu dizabilități, măcar din când în când. Ce-ar mai dori acești tineri? Să danseze și să cânte.“Dacă aș avea bani, am face o formație a noastră, am angaja pe cineva care să ne învețe să cântăm și să dansăm”, ne-a spus Ioana Ciobanu (o fetiță deosebită, care a ajuns Mesager global Special Olympics 2006-2008, unul din cei 12 atleți din întreaga lume care vor reprezenta mișcarea Special Olympics pentru doi ani). Acești tineri doresc să lucreze și să-și vândă lumânările și felicitările (singurele lor surse de venit). Ei  vin la centru ca la “serviciu”, prețuiesc ceea ce fac, și se străduiesc să lucreze cât mai bine. Doresc să iubească și să fie iubiți! Au găsit modele în persoanele din jurul lor. Visele lor sunt modeste și chiar realizabile. Ioanei Luca îi plac animalele, și ar fi fericită să aibă grijă de vaci și porci. Rita Romcin ar vrea să devină asistent social ca mătușa ei. Csicortaș Ioana ar dori să poată confecționa păpuși pentru că iubește foarte mult copiii mici. Florina Albu visează să lucreze în televiziune. De la visul Florinei, mi-a venit ideea de a vizita studioul de televiziune TVS», ne-a mărturisit dna Szatmari. 

 


În vizită la TVS Oradea


 

Cunoscându-le astfel visele și dorințele, le-a mai pregătit o surpriză de ziua lor: o vizită la studioul de televiziune TVS din Oradea. Zis și făcut. După vizionarea filmului, i-a îmbarcat în microbuzul centrului și în două autoturisme personale, și i-a dus să viziteze redacția TVS, unde i-a primit însuși redactorul-șef, Florin Ardelean, care le-a prezentat colectivul redacțional, departamentele și aparatura din dotare, ba chiar i-a invitat să ia loc la pupitrul de prezentare a știrilor. Fără să stea prea mult pe gânduri, Florina s-a arătat încântată să apară în fața camerelor de filmat.
„De ziua lor, am dorit să le facem o surpriză acestor tineri, venind în mijlocul lor împreună cu directoarele Școlii „Dimitrie Cantemir”, dna Teodora Șandor, director, dna Szekely Erzsebet, director adjunct, Amelia Boroș, prof. de informatică, Diana Cornea, prof. de religie, cu atât mai mult cu cât anul 2007 a fost declarat “Anul internațional al egalității de șanse pentru toți”, ne-a spus prof. Szatmari Dorina (alias Andreea Marin), omul-surpriză (sau omul surprizelor la „Dimitrie Cantemir”), inițiatoarea surprizelor de miercuri.
La rândul lor, gazdele (prof. Lucia Ciobanu, directorul Centrului Down, Felicia Unguru și Angela Buzalic, asistenți sociali) au rămas plăcut surprinse de cele două manifestări puse la cale de prof. Szatmari Dorina.
Iar noi nu putem decât să o felicităm, acordându-i nota maximă!
Ovi DAN

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:30 Ora de vară a Europei de Est