Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

De ce este bine să donăm sânge şi ce spun analizele de sânge despre sănătatea noastră?

În vizită la Centrul de Transfuzii Oradea

De ce este bine să donăm sânge şi ce spun analizele de sânge despre sănătatea noastră?

Luni, 06.04.2015, în cadrul săptămânii Şcoala Altfel, Centrul de informare europeană EUROPE DIRECT Agora Oradea și elevii Şcolii Gimnaziale Internaţoanale Agora Oradea, respectiv clasele a II-a şi a III-a, sub îndrumarea d-nelor prof. Paşca Laura şi Miere Crina, au efectuat o vizită la Centrul de Transfuzii Oradea.

Scopul declarat al acestei vizite este dobândirea de noi informaţii, în egală măsură cu verificarea şi aprofunda cunoştinţelor acumulate la orele de  I.P.C. şi Educaţie pentru sănătate.
Gazda noastră, d-l asistent şef Roman Romulus, ne-a prezentat în mod oficial modul în care funcţionează Centrul,  importanţa donării de sânge, scopul umanitar şi sentimentul de solidaritate pe care il avem fiecare dintre noi, condiţiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a avea calitatea de donator, regulile pe care acesta trebuie să le respecte când se prezintă la prelevare, care sunt interdicţiile care împiedică o persoană să doneze sânge, precum şi frecvenţa cu care acesta se poate prezenta la centru.
 Copiii au adresat numeroase întrebări despre grupele de sânge, RH, compatibilităţi şi incompatibilităţi între donor şi acceptor, rolul sângelui pentru funcţionarea corectă a celulelor; despre riscul de a ne îmbolnăvi dacă nu ne efectuăm periodic şi la timp analizele de laborator şi multe altele.
A doua parte a vizitei a fost alocată descrierii sălii de transfuzie, de la scaunul special amenajat, ustensilele folosite, compresele sterile şi tipul de instrumentar folosit în timpul donării. Copiii au fost încântaţi de această experienţă unică, iar noi mulţumim d-nei asistente Dana Pop care ne-a facilitat accesul în instituţie.
Argumentul activităţii noastre
Motivele pentru care e bine să donezi sânge:
*este puţin
*undeva, cineva trăieşte datorită gestului tău
*donarea de sânge este un gest de mare importanţă pentru pacienţi, ameliorându-le starea, permiţând administrarea medicaţiei specifice bolii, efectuarea intervenţiilor chirurgicale şi chiar le salvează viaţa.
*pentru donatorii sănătoşi, donarea de sânge este benefică. Există studii care demonstrează creşterea duratei de viaţă la donatorii de sânge
*donatorii beneficiază la fiecare donare de un examen medical şi de laborator gratuit (rezultatele investigaţiilor sunt confidenţiale)
*nu există riscul de infectare pentru donatorii de sânge, materialele folosite sunt sterile şi de unică utilizare. Efectele adverse sunt foarte rare.
Consilier educativ,
Paşca Laura
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: De ce este bine să donăm sânge şi ce spun analizele de sânge despre sănătatea noastră?

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:45:49 Ora standard a Europei de Est