Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Ziua absolventului” și premierea olimpicilor

Joi, la Școala „Dacia” - Oradea

„Ziua absolventului” și premierea olimpicilor

În săli de clasă frumos împodobite, au răsunat, joi, 5 iunie 2008, cântece nostalgice. La adunarea festivă din curtea Școlii cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, absolvenții clasei a VIII-a au predat cheia, iar conducerea școlii (în frunte cu directorul Florian Hava) a premiat olimpicii și multe alte zeci de câștigători ai concursurilor municipale, județene, naționale și internaționale.

Serenada și florile prieteniei
La „Dacia”, sălile de clasă ale celor 122 de absolvenți de-a VIII-a erau împlodobite special pentru ca despărțirea de clasă, diriginte și colegi să fie un prilej de înalte trăiri și plăcute amintiri. În sala clasei a VIII-a C, am găsit-o pe diriginta clasei, Maria Bandici, mai emoționată ca oricând în așteptarea ultimei ore de dirigenție.
„Priviți spectacolul! Păcat că nu sunt și elevii în clasă!”
Plăcut surprinsă și stăpânită de trăiri profunde, profesoara de română nu a dorit să spună mai multe. Nici nu era cazul. Zecile de baloane, florile și petalele de trandafiri de pe mese, precum și cărțile-premii de pe catedră ne-au lăsat libertatea de a gândi și a imagina un posibil scenariu ...
433 de premii și mențiuni
Elevii școlii, cu mic cu mare, se adunaseră în curte, iar de la microfon, directorul școlii, prof. dr. Florian Hava, prezenta bilanțul unui an școlar rodnic care se încheia, joi, pentru elevii clasei a VIII-a, un an cu multe succese, cunoscute și necunoscute.
Îndemnul pentru toți suna în românește „Învață pentru a ști; învață pentru a face; învață pentru a fi; învață pentru a trăi în comunitate!” (traducerea mesajului către europeni al lui Jacques Delors), mesaj preluat de dl director, tradus și adaptat la realitățile școlii.
Directorul Florian Hava citea numele premianților, iar directorul adjunct (Erzse Zoltan) și consilierul educativ (Claudia Trifa) le înmâna diplomele, premiile în bani și pachetele (cu produse European Drinks).
Un elev în lotul național de astronomie
Din cele 68 de premii și mențiuni la olimpiadele școlare și concursuri interjudețene, șase au fost obținute la etapa națională (din cele 11 participări), și tot șase premii au fost adjudecate la concursuri interjudețene din tot atâtea participări.
Deasupra tuturor se situează cei trei astronomi ai profesorului Marin Bica, participanți la lotul lărgit al României, dintre care, Marius Ștefan Deaconu, clasat al treilea, a reușit performanța de a se califica în lotul României (lot care va participa la cele două competiții internaționale). Și ceilalți doi astronomi naționali de la „Dacia”, Denis Derecichei și Sebastian Trifa, au avut o comportare strălucită, ocupând pozițiile imediat următoare, respectiv locurile IV și V.
Într-o ierarhie a valorilor școlii, cei trei naționali, Marius Deaconu (astronomie – mențiune la națională și locul II la județ la istorie), Denis Derecichei (astronomie - locul II la națională) și Sebastian Trifa (astronomie – locul III la națională, locul II la fizică și mențiune la mate, la județ) sunt urmați de Bogdan Boța (premiul I la mate și mențiune la fizică, la etapa județeană), Horea Fechete (loc. II, la mate, etapa județeană și medalie de bronz la națională), Alina Hașaș (loc. II la religie ortodoxă și premiul III la interjudețeană, precum și trei mențiuni la mate, română și fizică, la județ), Mircea Cioci (două premii III și două mențiuni, la educație tehnologică și religie ortodoxă, respectiv la mate și fizică), Radu Cora (pr. I  la mate, județ și medalie de bronz la națională), Greta Gomboș (loc. II la română și mențiune la biologie, la județ), Fekete Csilla (premiul II la maghiară, pe județ), Florina Sabina Trifa (loc. I la religie ortodoxă și mențiune la română, la etapa județeană, precum și mențiune la interjudețeană), Kakovay Melania (pr. II la educație plastică și mențiune la religie romano-catolică), Nagy Xenia (mențiune la astronomie), Paul Gh. Boța (câte o mențiune la mate și fizică), Cristian Știrbe (pr. I la ed.tehnologică, la județeană, calificat la etapa națională), Corina Mihaela Ioniță și Larisa Deac (loc. II la religie ortodoxă, la județeană și mențiune la interjudețeană), Hajbok Robert și Adina Iancu (loc. I la șah, la județeană și calificați la etapa națională, unde Robert reușește premiul II) ... 21 de premii și mențiuni la „Micul matematician”, 16 premii județene la „Evaluarea națională la matematică”, 37 la cangurul matematic, 44 la cangurul lingvistic,la engleză și 8 la franceză, 17 elevi au luat examenul Cambridge, 9 premii I,II și III, obținute de elevi din clasa a IV-a B, secția maghiară, la etapa județeană a concursului Tradiție și artă, din care două premii I la festivalul de teatru, la etapa națională și etapa internațională...
La proiectul „Aleargă pentru sănătatea ta” (cros și ștafetă), concurenții de la „Dacia” au luat toate premiile (12), atât la fete, cât și la băieți.
Total premii și mențiuni – 188, plus alte 245 de premii și mențiuni la activități extrașcolare (concursul național „Olimpicii cunoașterii”, concursul Smart, concursul național „Cărticica mea de suflet”, „Sanitarii pricepuți”, alte concursuri și festivaluri educative și cultural-artistice, programul „Și eu mănânc sănătos”...), astfel că la final, totalizăm 433 de premii și mențiuni. (Ov. D.)     

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:51:44 Ora standard a Europei de Est