Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Ziua absolventului” și premierea olimpicilor

Joi, la Școala „Dacia” - Oradea

„Ziua absolventului” și premierea olimpicilor

În săli de clasă frumos împodobite, au răsunat, joi, 5 iunie 2008, cântece nostalgice. La adunarea festivă din curtea Școlii cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, absolvenții clasei a VIII-a au predat cheia, iar conducerea școlii (în frunte cu directorul Florian Hava) a premiat olimpicii și multe alte zeci de câștigători ai concursurilor municipale, județene, naționale și internaționale.

Serenada și florile prieteniei
La „Dacia”, sălile de clasă ale celor 122 de absolvenți de-a VIII-a erau împlodobite special pentru ca despărțirea de clasă, diriginte și colegi să fie un prilej de înalte trăiri și plăcute amintiri. În sala clasei a VIII-a C, am găsit-o pe diriginta clasei, Maria Bandici, mai emoționată ca oricând în așteptarea ultimei ore de dirigenție.
„Priviți spectacolul! Păcat că nu sunt și elevii în clasă!”
Plăcut surprinsă și stăpânită de trăiri profunde, profesoara de română nu a dorit să spună mai multe. Nici nu era cazul. Zecile de baloane, florile și petalele de trandafiri de pe mese, precum și cărțile-premii de pe catedră ne-au lăsat libertatea de a gândi și a imagina un posibil scenariu ...
433 de premii și mențiuni
Elevii școlii, cu mic cu mare, se adunaseră în curte, iar de la microfon, directorul școlii, prof. dr. Florian Hava, prezenta bilanțul unui an școlar rodnic care se încheia, joi, pentru elevii clasei a VIII-a, un an cu multe succese, cunoscute și necunoscute.
Îndemnul pentru toți suna în românește „Învață pentru a ști; învață pentru a face; învață pentru a fi; învață pentru a trăi în comunitate!” (traducerea mesajului către europeni al lui Jacques Delors), mesaj preluat de dl director, tradus și adaptat la realitățile școlii.
Directorul Florian Hava citea numele premianților, iar directorul adjunct (Erzse Zoltan) și consilierul educativ (Claudia Trifa) le înmâna diplomele, premiile în bani și pachetele (cu produse European Drinks).
Un elev în lotul național de astronomie
Din cele 68 de premii și mențiuni la olimpiadele școlare și concursuri interjudețene, șase au fost obținute la etapa națională (din cele 11 participări), și tot șase premii au fost adjudecate la concursuri interjudețene din tot atâtea participări.
Deasupra tuturor se situează cei trei astronomi ai profesorului Marin Bica, participanți la lotul lărgit al României, dintre care, Marius Ștefan Deaconu, clasat al treilea, a reușit performanța de a se califica în lotul României (lot care va participa la cele două competiții internaționale). Și ceilalți doi astronomi naționali de la „Dacia”, Denis Derecichei și Sebastian Trifa, au avut o comportare strălucită, ocupând pozițiile imediat următoare, respectiv locurile IV și V.
Într-o ierarhie a valorilor școlii, cei trei naționali, Marius Deaconu (astronomie – mențiune la națională și locul II la județ la istorie), Denis Derecichei (astronomie - locul II la națională) și Sebastian Trifa (astronomie – locul III la națională, locul II la fizică și mențiune la mate, la județ) sunt urmați de Bogdan Boța (premiul I la mate și mențiune la fizică, la etapa județeană), Horea Fechete (loc. II, la mate, etapa județeană și medalie de bronz la națională), Alina Hașaș (loc. II la religie ortodoxă și premiul III la interjudețeană, precum și trei mențiuni la mate, română și fizică, la județ), Mircea Cioci (două premii III și două mențiuni, la educație tehnologică și religie ortodoxă, respectiv la mate și fizică), Radu Cora (pr. I  la mate, județ și medalie de bronz la națională), Greta Gomboș (loc. II la română și mențiune la biologie, la județ), Fekete Csilla (premiul II la maghiară, pe județ), Florina Sabina Trifa (loc. I la religie ortodoxă și mențiune la română, la etapa județeană, precum și mențiune la interjudețeană), Kakovay Melania (pr. II la educație plastică și mențiune la religie romano-catolică), Nagy Xenia (mențiune la astronomie), Paul Gh. Boța (câte o mențiune la mate și fizică), Cristian Știrbe (pr. I la ed.tehnologică, la județeană, calificat la etapa națională), Corina Mihaela Ioniță și Larisa Deac (loc. II la religie ortodoxă, la județeană și mențiune la interjudețeană), Hajbok Robert și Adina Iancu (loc. I la șah, la județeană și calificați la etapa națională, unde Robert reușește premiul II) ... 21 de premii și mențiuni la „Micul matematician”, 16 premii județene la „Evaluarea națională la matematică”, 37 la cangurul matematic, 44 la cangurul lingvistic,la engleză și 8 la franceză, 17 elevi au luat examenul Cambridge, 9 premii I,II și III, obținute de elevi din clasa a IV-a B, secția maghiară, la etapa județeană a concursului Tradiție și artă, din care două premii I la festivalul de teatru, la etapa națională și etapa internațională...
La proiectul „Aleargă pentru sănătatea ta” (cros și ștafetă), concurenții de la „Dacia” au luat toate premiile (12), atât la fete, cât și la băieți.
Total premii și mențiuni – 188, plus alte 245 de premii și mențiuni la activități extrașcolare (concursul național „Olimpicii cunoașterii”, concursul Smart, concursul național „Cărticica mea de suflet”, „Sanitarii pricepuți”, alte concursuri și festivaluri educative și cultural-artistice, programul „Și eu mănânc sănătos”...), astfel că la final, totalizăm 433 de premii și mențiuni. (Ov. D.)     

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:11 Ora de vară a Europei de Est