Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Revista de cultură „Curtea de la Argeş” nr. 4 (pe aprilie)

Dl rector Ioan Dziţac ne propune să ne delectăm cu

Revista de cultură „Curtea de la Argeş” nr. 4 (pe aprilie)

Făcând trimitere la pagina a II-a a revistei, la pagina Domnului Eminescu, distinsul academician Gheorghe Păun (redactorul-şef) abordează în Editorial problema spinoasă a partidelor politice, punând degetul pe rană şi punctul pe i - pe ceea ce se cheamă voinţa politică!

„Voinţa politică decide dacă să crească sau nu bugetul educaţiei, sănătăţii sau apărării (în ciuda evidenţelor, strategiilor, nevoilor, bunului-simţ), tot aceasta adaugă autostrăzi pe hărţile viitorului, eventual le mută dintr-un judeţ în altul, după cum voinţa cu pricina e exprimată de un glas mai sus pus (în ciuda calculelor economice); voinţa politică iese la televizor pentru a-i proteja pe cetăţenii cu împrumuturi în franci elveţieni (în ciuda avertismentelor BNR şi FMI de a socoti de trei ori orice măsură în acest sens)..."
„Voinţa politică" versus „o bună administraţie şi gospodărie" - o zice Eminescu, contemporanul nostru dintotdeauna", conchide dl academician Ghe. Păun.
Ninel Caranfil (care şi-a făcut studiile teatrale la Moscova) lansează un Apel către femeile din Rusia: „Dragile mele surori întru Domnul"... sufăr când în vecinătate (în Ucraina) mor oameni nevinovaţi, şi de aceea vă scriu"... Horia Bădescu scrie despre Principele; Johan Galtung, despre maestrul maeştrilor: Gandhi. În Canotca, simbolul Deltei, Nicolae Melinescu în aduce în prim plan pe Ivan Patzaichin, omul Deltei Dunării, canoistul şi sportivul de excepţie, „care şi-a întors permanent atenţia spre ţara sa". La Seniori ai culturii facem cunoştinţă cu istoricul literar, scriitorul şi editorul Dimitrie Vatamaniuc şi cu Neagu Udroiu. În Bucovina - Siberia, dus - întors, Dragoş Vaida pune pe tapet Pactul Ribbentrop-Molotov. Constanţa Vaida-Haliţă redă povestea cutremurătoare a unei bucovinence scăpate dintr-un lagăr de muncă forţată de dincolo de Urali. În serialul Ionel Brătianu (II), Ioan Todea publică despre Intrarea în Primul Război Mondial. Tot în rubrica „Istoria de lângă noi", citim trei materiale, unul mai interesant decât celălalt: despre Conspiraţii şi cataclisme umane, despre Crucile votive din Câmpulung Muscel şi despre episcopul Dionisie Erhan. În Calea de Mijloc, Cristian Cocea ne supune atenţiei Cântecul de luptă al Mamei Tigroaice. La pas prin satul global, Ion Pătraşcu se opreşte la China-Rusia: de la inamici la amici. În Orizont SF, Mircea Opriţă publică articolul Cosmonauţii vârstei şcolare...
Dar câte nu puteţi afla lecturând revista la adresa: www.curteadelaarges.ro.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:52 Ora de vară a Europei de Est