Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Revista de cultură „Curtea de la Argeş” nr. 4 (pe aprilie)

Dl rector Ioan Dziţac ne propune să ne delectăm cu

Revista de cultură „Curtea de la Argeş” nr. 4 (pe aprilie)

Făcând trimitere la pagina a II-a a revistei, la pagina Domnului Eminescu, distinsul academician Gheorghe Păun (redactorul-şef) abordează în Editorial problema spinoasă a partidelor politice, punând degetul pe rană şi punctul pe i - pe ceea ce se cheamă voinţa politică!

„Voinţa politică decide dacă să crească sau nu bugetul educaţiei, sănătăţii sau apărării (în ciuda evidenţelor, strategiilor, nevoilor, bunului-simţ), tot aceasta adaugă autostrăzi pe hărţile viitorului, eventual le mută dintr-un judeţ în altul, după cum voinţa cu pricina e exprimată de un glas mai sus pus (în ciuda calculelor economice); voinţa politică iese la televizor pentru a-i proteja pe cetăţenii cu împrumuturi în franci elveţieni (în ciuda avertismentelor BNR şi FMI de a socoti de trei ori orice măsură în acest sens)..."
„Voinţa politică" versus „o bună administraţie şi gospodărie" - o zice Eminescu, contemporanul nostru dintotdeauna", conchide dl academician Ghe. Păun.
Ninel Caranfil (care şi-a făcut studiile teatrale la Moscova) lansează un Apel către femeile din Rusia: „Dragile mele surori întru Domnul"... sufăr când în vecinătate (în Ucraina) mor oameni nevinovaţi, şi de aceea vă scriu"... Horia Bădescu scrie despre Principele; Johan Galtung, despre maestrul maeştrilor: Gandhi. În Canotca, simbolul Deltei, Nicolae Melinescu în aduce în prim plan pe Ivan Patzaichin, omul Deltei Dunării, canoistul şi sportivul de excepţie, „care şi-a întors permanent atenţia spre ţara sa". La Seniori ai culturii facem cunoştinţă cu istoricul literar, scriitorul şi editorul Dimitrie Vatamaniuc şi cu Neagu Udroiu. În Bucovina - Siberia, dus - întors, Dragoş Vaida pune pe tapet Pactul Ribbentrop-Molotov. Constanţa Vaida-Haliţă redă povestea cutremurătoare a unei bucovinence scăpate dintr-un lagăr de muncă forţată de dincolo de Urali. În serialul Ionel Brătianu (II), Ioan Todea publică despre Intrarea în Primul Război Mondial. Tot în rubrica „Istoria de lângă noi", citim trei materiale, unul mai interesant decât celălalt: despre Conspiraţii şi cataclisme umane, despre Crucile votive din Câmpulung Muscel şi despre episcopul Dionisie Erhan. În Calea de Mijloc, Cristian Cocea ne supune atenţiei Cântecul de luptă al Mamei Tigroaice. La pas prin satul global, Ion Pătraşcu se opreşte la China-Rusia: de la inamici la amici. În Orizont SF, Mircea Opriţă publică articolul Cosmonauţii vârstei şcolare...
Dar câte nu puteţi afla lecturând revista la adresa: www.curteadelaarges.ro.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:59:12 Ora standard a Europei de Est