Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul „INTERCULTURAL COMPETENCE IN BUSINESS”

Ieri, a fost diseminată mobilitatea OWIDS - POLONIA

Proiectul „INTERCULTURAL COMPETENCE IN BUSINESS”

Reuniţi sub emblema parteneriatului multilateral Comenius, un grup de elevi de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" din Oradea (Gheorghe Anca-Denisa, Molnar Alex-Robert, Pintea Aurel-Dumitru, Sabadâş Vasile-Casian, Sabău Ileana-Andreea din clasa a X-a B şi Coita Otilia-Vetuţa din clasa a XII-a B, însoţiţi de prof. Mariana Bara şi Camelia Pop, coordonator naţional al proiectului) au participat la cea de-a patra reuniune de proiect.

Reuniunea s-a desfăşurat la şcoala parteneră din Polonia, Zespoł Skoł Ponadgimnazjalnych, Technicum im. gen. Jozefa Hallera, Owidz, în perioada 9-13.03.2015, în cadrul Proiectului Şcolar Multilateral Comenius, „INTERCULTURAL COMPETENCE IN BUSINESS", finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului „Învăţare pe tot parcursul vieţii" (Lifelong  Learning Programme).
 Partenerii în cadrul proiectului sunt: Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea, România, Berufskolleg der Stadt Bottrop din Germania, YBC - Young Business Creatives din Suedia, Obchodna akademia, Nevadzova3 din Slovacia, Kirimli Fazilet Olcay Anadolu Lisesi din Turcia, Zespoł Skoł Ponadgimnazjalnych, Technicum im. gen. Jozefa Hallera din Polonia.
Calendarul activităţilor propuse de organizatori a cuprins: un concurs -quiz programme- la care elevii, împărţiţi pe echipe internaţionale, au fost solicitaţi să răspundă la o serie de întrebări, pregătite dinainte de către elevii din fiecare ţară membră, care vizau şapte domenii alese de comun acord de profesorii din echipa de proiect, respectiv: preparate culinare şi băuturi specifice fiecărei ţări, atracţii turistice, reguli de comportament în societate, comportament în mediul de afaceri, economie, sport şi divertisment. Dimensiunea culturală a Voievodatului  Pomerania, având capitala la Gdansk, este cunoscută datorită unor monumente istorice emblematice pentru Polonia şi nu numai, cum este Castelul Ordinului Teutonic din Malbork, cel mai mare castel din lume după suprafaţă şi una dintre cele mai mari construcţii din cărămidă din Europa, patrimoniu mondial UNESCO, aşezământul Owidz utilizat de unităţile de învăţământ pentru activităţi de team building, fabrica de porţelan din Lubiana, care funcţionează din 1969, centrul educaţional  Szymbark, dar şi aglomeraţia urbană cunoscută sub denumirea Tricity: Gdansk, Sopot, Gdynia aşezate de-a lungul coastei Mării Baltice, Centrul European „Solidaritatea" din Gdansk, strâns legat de perioada comunismului din Polonia, muzeul Chihlimbarului. 
 Activităţile de prezentare a ţării, regiunii, oraşului şi şcolii au creat mediul propice în care elevii au interacţionat cu un mediu cultural şi istoric foarte bine reprezentat, dar şi un sistem educaţional nu foarte diferit de al nostru, însă bine organizat, oferind participanţilor o perspectivă asupra dimensiunii culturale şi mediului şcolar specific polonez.
Elevii au lucrat pe echipe multinaţionale, au socializat, au comunicat foarte bine în limba engleză, limba de comunicare în cadrul parteneriatului, iar profesorii au monitorizat activităţile elevilor, oferind sprijin tehnic, de asemenea, au participat la un workshop pe tema produsului final şi s-a redactat raportul de activitate al mobilităţii. Valoarea adăugată în cadrul acestor proiecte o reprezintă oportunitatea de a interacţiona direct cu o diversitate multiculturală, adevărate lecţii de viaţă care îşi pun amprenta asupra personalităţii fiecăruia. 
A fost o săptămână foarte încărcată, derulată în ritm alert, dar frumoasă prin atmosfera deosebit de plăcută creată de colegii din şcoala organizatoare, elevii şi profesorii participanţi.
Experienţa se înscrie în dorinţa de a  descoperi şi a valorifica patrimoniul european, de a conştientiza importanţa învăţării limbilor străine şi rolul muncii în echipă în dezvoltarea personală,  îmbunătăţind, în mod real, abilităţile de relaţionare în context intercultural.
Prof. Camelia Pop,
coordonator naţional al proiectului
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Proiectul „INTERCULTURAL COMPETENCE IN BUSINESS”.   

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 00:13:02 Ora de vară a Europei de Est