Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Tradiţii culinare româneşti”

Parteneriat judeţean în gastronomie la C. T. „Andrei Şaguna”

„Tradiţii culinare româneşti”

În cadrul proiectului judeţean „Tradiţii culinare româneşti", Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna" a găzduit parteneri din instituţia şcolară omoloagă din Beiuş, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş".

Tradiţional ca la mama acasă
Zece elevi beiuşeni coordonaţi de profesorii diriginţi Gabor Tabita şi Mihaela Hane, precum şi de profesor maistru Matica Ana s-au alăturat elevilor şoguni de la specializarea turism şi alimentaţie, coordonaţi de profesorii Virginia Ciurez şi Curpaş Anca pentru a desfăşura cea dintâi activitate de proiect, Tradiţional ca la mama acasă. Obiectivul proiectului este ca, în spaţiul cu dotări performante de laborator gastronomic pe care îl deţine colegiul orădean, elevii să exploreze la modul cel mai concret şi însoţiţi de expertiza profesorilor de la profilul de alimentaţie, specificul culinar din zona transilvăneană.
Cea dintâi activitate s-a desfăşurat în continuarea primelor zile din luna martie, când sărbătorim prezenţa femeii şi a mamelor în familie, ca un omagiu şi exerciţiu de reiterare a gesturilor prin care gospodinele ştiu să aştearnă rapid şi gustos o masă de cină pentru familie. Antrenaţi într-un concurs gastronomic, elevii au format patru echipe care, într-un timp de execuţie prestabilit, au parcurs cu rigoare paşii de analiză calitativă şi procesare a ingredientelor, de prezentare şi examinare a produselor realizate conform criteriilor impuse de tehnica industriei alimentare şi de servire a clientului. Tradiţionalele  clătite pufoase cu dulceaţă, precum şi reţeta de mămăligă „taci-şi-înghite" cu brânză şi smântână au fost transformate cu măiestrie în cele mai gustoase şi apetisant prezentate meniuri.
În Beiuş, în cadrul celei de a doua activităţi a proiectului, participanţii îşi propun să realizeze bucate pascale transilvănene, iar la C.T. „Traian Vuia" din Oradea, cel de al treilea colegiu tehnic partener, elevii şi profesorii lor vor etala meniuri estivale din târgurile transilvănene. Urăm mult succes acestui proiect extrem de practic şi relevant pentru pregătirea viitorilor tehnicieni şi profesionişti în industria alimentară românească şi europeană.
Prof. Anca Florentina Curpaş

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:35 Ora de vară a Europei de Est